Boc: Parlamentul penalilor nu este în măsură să-i dea lecţii lui Băsescu

Emil Boc (D) împreună cu Traian Băsescu, 9 februarie 2012
Emil Boc (D) împreună cu Traian Băsescu, 9 februarie 2012 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Fostul premier Emil Boc a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Parlamentul României pe care îl denumeşte "Parlamentul penalilor", nu este în măsură să-i dea lecţii preşedintelui Traian Băsescu, ci, mai degrabă, ar trebui să primească lecţii de la şeful statului ca mod de comportament faţă de justiţie.

Parlamentul a adoptat în cursul zilei declaraţia prin care se solicită demisia preşedintelui Traian Băsescu, ca urmare a scandalului de trafic de influenţă în care este implicat fratele său. Plenul reunit al celor două Camere a adoptat declaraţia, iniţiată de şeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu, cu 344 voturi "pentru", niciun vot "împotrivă" şi 17 abţineri. Parlamentarii PDL şi PMP nu s-au prezent în plen, în semn de protest.

Întrebat cum comentează şedinţa Parlamentului legată de declaraţia care a vizat demisia lui Traian Băsescu, Emil Boc a replicat: "Parlamentul penalilor nu este în situaţia de a da lecţii preşedintelui Băsescu ci, eventual, de a primi lecţii de la preşedinte ca mod de comportament faţă de justiţie. Cred că Parlamentul României, Parlamentul penalilor, nu este în măsură să dea lecţii. Ar trebui să ia lecţii despre cum să se comporte cu privire la atitudinea faţă de justiţie. Aici mai este de lucru şi sper ca reforma clasei politice să se producă cât mai repede cu putinţă, pentru că am văzut că, cu cât sunt mai mulţi, cu atât merge mai prost, cu cât avem un Parlament de 600 de persoane, cu atât avem mai mulţi penali. Or, acest lucru nu este admisibil dacă vrem să fim credibili în UE şi în orientarea Nord-Atlantică pe care o avem".

Potrivit Mediafax, fostul premier a evidenţiat că este păcat că a fost nevoie de asemenea eveniment neplăcut în viaţa oricărei persoane, "ca fratele să aibă o problemă cu legea, ca să demonstrezi că niciodată nu ai influenţat justiţia şi că, în această ţară, statul de drept primează şi nimeni nu este mai presus de lege".

"Este un lucru extrem de sănătos pentru viitorul statului de drept din România că justiţia este, cu adevărat, independentă şi poate să îşi facă treaba, spre deosebire de Parlament care a devenit un scut pentru penalii acestei ţări, refuzând peste zece cereri de urmărire penală", a adăugat Emil Boc.

Amintim că după un scandal intens mediatizat şi o serie de înregistrări compromiţătoare cu fratele preşedintelui Traian Băsescu, magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis vineri seară arestarea preventivă a lui Mircea Băsescu, acuzat de trafic de influenţă după ce ar fi primit suma de 250.000 de euro de la fiul lui Sandu Anghel, alias Bercea Mondialu, pentru a interveni pe lângă magistraţi, astfel încât interlopul să scape de închisoare.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă la Cotroceni, că, deşi nu are nicio legătură cu dosarul de trafic de influenţă în care este implicat fratele său, Mircea Băsescu, le cere scuze românilor pentru această situaţie, care nu ar fi trebuit să se întâmple. Totodată, şeful statului a subliniat că nu are de gând să ia în serios cererea de demisie din partea unei majorităţi care a gestionat „marţea neagră” şi care a respins de vreo zece ori cererile Justiţiei de punere la dispoziţie a unor parlamentari.

„Legat de solicitarea unor domni să demisionez pentru o faptă pe care nu am comis-o. Regret enorm faptul că fratele meu este suspectat de trafic de influenţă. El este un om de 60 de ani care locuieşte la Constanţa, eu cu familia mea locuim în Bucureşti. Nu am avut niciun fel de informaţii sau cunoştinţe legate de afacerea Mircea Băsescu - Sandu Anghel-Căpăţână. Nu trăim în aceeaşi casă, trăim fiecare cu serviciul lui, cu obligaţiile lui, cu faptele lui. Ne vedem o dată la doi ani şi nu am avut informaţii nici de la el, nici de la structurile de informaţii ale statului”, a subliniat Traian Băsescu.

Acesta a adăugat că orice suspiciune legată de intervenţia sa în procesul Sandu Anghel este demontată chiar de realitate, în sensul că nu numai că nu există dovezi concrete care să îl lege pe preşedinte de acest caz, dar totodată Sandu Anghel, a fost condamnat la ani grei de închisoare pentru tentativă de omor.

„Întâmplarea pe care nu mi-aş fi dorit-o niciodată şi pentru care cer scuze românilor e arestarea fratelui meu. Nu mi-aş fi dorit-o, dar ea se constituie într-o probă care demontează marota actualei majorităţi şi guvernului că preşedintele dirijează tot, el spune pe cine arestăm. E o minciună demontată de această întâmplare nefericită şi confirmă ceea ce spun de ani de zile: niciodată nu am intervenit în vreun dosar, indiferent de nivelul de construcţie. Nu am făcut aşa ceva pentru că mi-aş fi contrazis exact principiile”, a susţinut acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne