UPDATE: Camera Deputaţilor şi Senatul cer demisia efectivă a lui Băsescu

Parlamentul României, şedinţă comună în plen a Senatului şi Camerei Deputaţilor
Parlamentul României, şedinţă comună în plen a Senatului şi Camerei Deputaţilor (Epoch Times România)

UPDATE. Birourile permanente ale celor două Camere au hotărât, miercuri, să modifice textul declaraţiei politice care va fi supusă votului plenului comun, în sensul de a cere demisia efectivă a şefului statului şi nu ”demisia de onoare”, cum se preciza în textul iniţial.

”Textul a suferit o modificare. S-a făcut o propunere în Birourile permanente în sensul că nu putem să vorbim de o demisie de onoare, şi pur şi simplu să se ceară demisia, pentru că s-a apreciat că o demisie de onoare nu ar fi trebuit solicitată. Demisia de onoare e un act unilateral care protejează onoarea celui care este în această situaţie. S-a apreciat că cererea de demisie e suficientă pentru a se produce acest lucru”, a declarat Niculae Mircovici, secretarul Camerei Deputaţilor.

Cu 344 voturi ”pentru”, niciun vot ”împotrivă” şi 17 abţineri, în condiţiile în care parlamentarii PDL şi PMP nu au luat parte la vot, Plenul celor două Camere reunite a adoptat următorul text, citit de senatoarea PSD Gabriela Firea:

”Având în vedere atingerea gravă şi iremediabilă adusă instituţiei prezidenţiale prin implicarea fratelui preşedintelui în fapte de corupţie extrem de grave, precum şi relaţia acestuia cu persoane care aparţin unor grupuri de crimă organizată foarte periculoase care au fost folosite în interes electoral şi de către preşedintele României, luând în considerare implicarea aflării adevărului şi înfăptuirii actului de justiţie prin invocarea imunităţii preşedintelui României în mai multe cazuri aflate în cercetare, în scopul garantării prestigiului şi independenţei justiţiei în faţa cetăţenilor României prin eliminarea oricărei suspiciuni de influenţare sau favorizare a apropiaţilor de către preşedintele ţării, persoana a cărui atribuţie constituţională este numirea sau revocarea din funcţie a magistraţilor, precum şi a conducătorilor parchetelor şi instanţelor de judecată, ţinând cont de realitatea politică la nivel regional şi european şi îngrijoraţi de impactul imens pe care scandalul legat de implicarea preşedintelui României îl are în planul credibilităţii statului român, al capacităţii de a fi un partener solid de dezbatere, negociere şi decizie a participării României menite să contribuie la stabilitatea şi securitatea ţării noastre în regiune, caz în care este imperios necesar ca reprezentarea statului român să se bazeze pe instituţii puternice asupra cărora să nu planeze suspiciuni din zona combaterii crimei organizate, Parlamentul României, instituţia fundamentală a democraţiei, ce are principala atribuţie constituţională reprezentarea intereselor cetăţenilor României, în conformitate cu textul Constituţiei României şi cu Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, adoptă prezenta declaraţie politică: Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu mai este îndreptăţit să asigure prestigiul, independenţa şi legitimitatea funcţiei prezidenţiale, motiv pentru care să-şi asume de îndată demisia din funcţia de preşedinte al României”, se susţine în textul declaraţiei, citat de Mediafax.

***

La iniţiativa lui Călin Popescu Tăriceanu, Camera Deputaţilor şi Senatul vor avea miercuri o şedinţă comună în cadrul căreia ar urma să se adopte o declaraţie prin care să se ceară demisia de onoare a preşedintelui Traian Băsescu, ca urmare a scandalului în care este implicat fratele său.

Conform autorului propunerii, Călin Popescu-Tăriceanu, grupurile parlamentare au putut formula amendamente la declaraţie până marţi, la ora 18,00, declaraţia în forma sa finală urmând să fie adoptată în şedinţa plenului comun al Parlamentului convocată pentru miercuri, ora 10.00.

Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat că parlamentarii alianţei PSD-UNPR vor vota în favoarea declaraţiei politice prin care preşedinţii celor două Camere îi vor solicita preşedintelui Traian Băsescu demisia de onoare. La rândul său, Daniel Constantin, preşedintele celui de al treilea partid partener al alianţei guvernamentale, PC, a informat că şi conservatorii vor vota în favoarea declaraţiei politice a Parlamentului.
Reprezentanţii PP-DD, cel mai recent aliat al PSD vor vota, de asemenea, pentru declaraţia privind demisia preşedintelui Traian Băsescu.

Membrii UDMR vor vota "conform conştiinţei" a declarat Kelemen Hunor, partidul neformulând indicaţii în acest sens.

Reprezentanţii PDL din Camera Deputaţilor şi Senat au hotărât să nu participe miercuri la plenul comun convocat pentru adoptarea declaraţiei prin care minoritatea parlamentară intenţionează să îi ceară preşedintelui Traian Băsescu demisia de onoare în timp ce PNL, partid al cărui lider, Klaus Iohannis a cerut în repetate rânduri în mod public demisia preşedintelui a anunţat că va propune o declaraţie proprie în care cere demisia de onoare a preşedintelui Traian Băsescu.

"Va fi o declaraţie politică pe care o vom susţine, doar declaraţie politică fără întrebări", a spus liderul senatorilor PNL Puiu Haşotti, arătând că acest document a fost adoptat de parlamentarii PNL în unanimitate.

PMP va vota, desigur, împotriva deciziei. Mai mult, în semn de protest faţă de iniţiativa lui Tăriceanu, mai mulţi membri ai PMP, în frunte cu preşedintele partidului, Elena Udrea, protestează, la această oră, la Parlament, protestul fiind axat pe faimosul bileţel roz trimis de Tăriceanu acum 9 ani preşedintelui, bilet prin care actualul şef al Senatului îl ruga pe Băsescu să intervină în favoarea prietenului său, Dinu Patriciu, anchetat penal în dosarul Petromidia (Rompetrol).

"De ani de zile, majoritatea parlamentară boicotează Justiţia, sabotează orice acţiune a DNA-ului atunci când este vorba de corupţia parlamentarilor. Avem zeci de cazuri în care parlamentarii şi-au permis să voteze împotriva solicitării DNA-ului în cazuri în care Direcţia acuză parlamentari de corupţie şi totuşi, astăzi, majoritatea parlamentară, în Parlament, îşi permite să ceară, printr-o scrisoare, demisia de onoare a preşedintelui Traian Băsescu pentru fapte pe care nu le-a făcut. Este culmea tupeului să vorbeşti de onoare, când în sală se află parlamentari împotriva cărora există acţiuni ale DNA-ului şi care au fost scăpaţi de justiţie de colegii lor", a declarat Elena Udrea.

De altfel, PMP a depus şi plângere penală la DNA împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu pentru trafic de influenţă în favoarea omului de afaceri Dinu Patriciu, pentru că acesta îi cerea, pe când era prim-ministru, printr-un bileţel colorat, Preşedintelui Băsescu să intervină la parchet în favoarea prietenului său, a informat Udrea pe contul său de Facebook, opinând că "Tăriceanu ar trebui să-şi dea de urgenţă demisia din fruntea Senatului".

"El este ultimul om care ar putea vorbi despre onoare sau Justiţie, în condiţiile în care acum nu este decât o marionetă în mâinile lui Dan Voiculescu şi a tuturor celor care au probleme cu legea şi vor să scape nepedepsiţi după ce au prăduit România" a mai afirmat preşedintele PMP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne