Biserica Ortodoxă rusă susţine crearea unui sistem financiar alternativ în Rusia
alte articole
În timp ce economia rusă se clatină datorită preţurilor mici la petrol şi a sancţiunilor occidentale, Rusia a înregistrat o creştere a interesului în soluţii financiare neortodoxe, cea mai recentă dintre acestea fiind promovată de Biserica Ortodoxă, conform Moscow Times.
Săptămâna trecută, Camera de Comerţ şi Industrie din Rusia şi-a manifestat suportul pentru un aşa-zis Sistem Financiar Ortodox dezvoltat sub egida Patriarhiei din Moscova şi care se aseamnănă izbitor de bine cu binecunoscutul Sistem Financiar Islamic.
“Camera de Comerţ şi Industrie susţine crearea Sistemului Financiar Ortodox ... şi este pregătită să pună la dispoziţie platforma sa pentru discutarea detaliată şi profesională a acestor chestiuni împreună cu comitetele de specialitate ale Camerei”, a raportat la sfârşitul săptămânii trecute serviciul de presă al Camerei, după o întâlnire între preşedintele său Serghei Katirin şi Vsevolod Chaplin, un preot ortodox senior care supraveghează proiectul.
În baza legii ruseşti, a normelor morale ortodoxe şi a tradiţiilor ruseşti de afaceri, Sistemul Financiar Ortodox (SFO) este proiectat să fie rezistent la crizele mondiale şi să ajute la reducerea dependenţei Rusiei de sistemul bancar occidental, au declarat autorii proiectului.
Se estimează ca economia rusă să se contracte cu aproximativ 4% în 2015 datorită scăderii preţurilor la petrol şi a accesului restricţionat la finanţele occidentale, ca parte a pachetului de sancţiuni impus anul trecut împotriva Rusiei pentru rolul său în conflictul ucrainean.
Ideea dezvoltării propriei sale alternative financiare la sistemul bancar existent a fost circulată de Biserica Ortodoxă Rusă cu aproximativ 20 de ani în urmă, dar numai recent a căpătat atenţie din partea oficialilor sectorului bancar şi din partea publicului.
Sistemul Financiar Ortodox a fost făcut public de Chaplin în decembrie 2014.
La acea vreme, Chaplin – cunoscut ca unul dintre cei mai conservatori şi direcţi preoţi ortodocşi – a prezis sfârşitul economiei actuale de tipul “banii produc bani”. Prin urmare, ar trebui să fie introdus un sistem financiar bazat nu pe cămătărie – perceperea de dobânzi pentru banii împrumutaţi – ci pe valori sociale tradiţionale, a declarat el.
Noul sistem nu este proiectat să înlocuiască sistemul bancar tradiţional, ci să îl completeze, conform autorilor săi.
Noul sistem financiar urmăreşte să încorporeze respectarea legii, caritatea, consumul moderat şi produse şi servicii de calitate care sunt mai sigure pentru sănătatea, sufletul şi mediul în care trăiesc consumatorii.
Alte religii sunt aşteptate să participe la SFO, cu condiţia ca ele să urmeze aceste reguli.
La fel precum Sistemul Financiar Islamic, SFO nu permite aplicarea de comisioane de administrare pentru împrumuturi. Participanţii la sistem împărtăşesc riscurile, profiturile şi pierderile. Comportamentul speculativ este interzis, la fel şi investiţiile în droguri, jocuri de noroc sau alte afaceri care nu respectă valorile creştin-ortodoxe.
SFO este format dintr-o organizaţie de creditare cu riscuri reduse, care mediază finanţarea proiectelor şi controlează toate tranzacţiile, fondurile de investiţii sau companiile care ar putea aduce investitori.
Autorii susţin că o organizaţie de creditare cu risc redus se va dovedi a fi invulnerabilă, ţinând cont că aceasta evită operaţiuni cu riscuri financiare active.
Prioritatea este orientată pe asigurarea finanţării sectorului real al economiei, conform lui Dmitri Surmilo, coordonatorul grupului de lucru însărcinat cu înfiinţarea SFO ce acţionează în departamentul de relaţii externe ale bisericii din cadrul Patriarhiei din Moscova.
Totuşi, în condiţiile în care inflaţia rusă este aşteptată să atingă 10,8% până la sfârşitul acestui an, conform Băncii Centrale a Rusiei, nu a fost imediat clar cum va funcţiona un astfel de sistem de împrumuturi personale.
Experţii nu au căzut de acord asupra viabilităţii SFO.
Interdicţia Islamului asupra perceperii de dobânzi pentru împrumuturi necesită un sistem bancar Islamic, a declarat Surmilo. Deoarece Biserica Ortodoxă nu restricţionează împrumuturile ce implică dobânzi, promovarea acestei idei seamănă mai mult cu o strategie de marketing.
Mai mult, Rusia trebuie acum să caute instrumente financiare care să îi permită să spargă blocada Occidentului, iar SFO ar putea fi unul dintre ele. O astfel de instituţie, aflată sub protecţia Bisericii, va fi probabil ferită de sancţiuni, a declarat Anatoli Aksakov, preşedintele Asociaţiei Băncilor Regionale ale Rusiei.
Un alt potenţial sistem bancar alternativ pentru Rusia este dezvoltat în prezent în Republica Tatarstan, membră a Federaţiei Ruse cu o mare populaţie musulmană.
Sistemul Bancar Islamic (SBI) interzice colectarea şi plata de dobânzi şi pune accentul pe egalitate şi corectitudine în conformitate cu legea Sharia. Investiţiile în jocuri de noroc sau în afaceri cu alcool sunt interzise.
Introducerea SBI în Rusia a fost apreciată de şeful băncii de stat Sberbank, German Gref, care a declarat că acesta este un instrument foarte important în contextul problemelor curente existente în legătură cu strângerea de fonduri pe pieţele internaţionale, a raportat agenţia de ştiri Interfax în luna mai.
Luna trecută, Sberbank şi Republica Tatarstan au semnat un acord asupra cooperării în domeniul finanţării islamice, a declarat banca într-un comunicat de presă.
În ciuda faptului că aproximativ 20 de milioane de musulmani locuiesc în Rusia, în prezent nu există nicio bancă islamică operaţională în această ţară, datorită lipsei unui cadru de reglementare rusesc pentru finanţele islamice, susţine Moscow Times.
Totuşi, oficialii ruşi discută despre posibilitatea deschiderii unor filiale ruseşti ale băncilor tradiţionale din Tatarstan, care vor opera sub regulile Islamice.
În aprilie, Chaplin a felicitat guvernul din Tatarstan pentru integrarea Sistemului Bancar Islamic şi şi-a exprimat speranţa în vederea creării unui Sistem Financiar Ortodox similar.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.