Rusia dezvoltă un portavion echipat cu un reactor nuclear

Portavionul rusesc “Amiralul Kuzneţov”.
Portavionul rusesc “Amiralul Kuzneţov”. (Captură Foto)

Un raport al unei agenţii ruseşti de ştiri a susţinut în această săptămână că un viitor portavion rusesc va fi echipat cu un reactor nuclear.

Înainte ca Franţa să suspende un contract pentru livrarea către Rusia a două nave din clasa Mistral, Kremlinul a susţinut, în luna mai, că îşi va construi propriile sale nave de luptă care vor fi mai bune decât cele franceze, conform Business Insider.

“Proiectul unui viitor portavion rusesc se află în faza de design. Cercetările desfăşurate de Biroul de Design Nevskoye indică faptul că singura metodă de satisfacere a cerinţelor Marinei – precum generarea de putere, anduranţă pe mare sau rază de acţiune – este aceea de a echipa nava cu o centrală nucleară”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei United Shipbuilding Corporation pentru agenţia de ştiri TASS.

Biroul de Design Nevskoye – principalul proiectant al Rusiei pentru nave de suprafaţă de capacitate mare – construieşte nave petroliere, nave de transport şi portavioane.

Dar, conform unui alt raport al Defense World, un oficial al armatei ruse a declarat că Moscova nu va începe să construiască noul portavion decât după 2015.

“Activitatea pentru crearea unui portavion nu a încetat niciodată. Marina are cerinţe stricte pentru un portavion”, a declarat oficialul militar rus, fiind citat de presa de stat, conform Defense World.

Cel mai dificil lucru acum este să “coordonăm nevoile Marinei ruse cu ceea ce poate oferi industria, avându-se în vedere faptul că portavionul ar trebui să satisfacă cerinţele nu începând de ieri şi de astăzi, ci începând de mâine”, a adăugat oficialul.

Unitatea nucleară pentru viitorul portavion va fi testată pe distrugătoarele ruseşti din clasa Lider.

Marina rusă plănuieşte în viitor să obţină noi portavioane, dar intervalul de timp pentru construirea acestei clase de nave este necunoscut. De altfel, Marina rusă a declarat că un astfel de portavion nuclear nu va fi construit mai repede de anul 2030.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe