Vladimir Putin: Rusia deţine Polul Nord
alte articole
Rusia a luat în vizor de mult timp regiunea arctică, despre care se crede că ar putea conţine vaste rezerve de petrol, pietre preţioase şi minerale, conform Daily Express. O parte a teritoriului arctic este revendicat şi de Danemarca.
Recent, liderul rus Vladimir Putin a anunţat planuri privind intensificarea prezenţei maritime ruseşti în regiunea arctică, declanşând temeri că Moscova ar putea încerca să confişte teritoriul pe cale armată.
Oficialii ruşi susţin că harta plăcilor tectonice arată că teritoriul disputat face parte din “zona continentală” a Rusiei.
Totuşi, afirmaţia a declanşat temeri că Putin are planuri expansioniste suplimentare după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi după implicarea Rusiei în conflictul separatist din estul Ucrainei. Economia rusă a fost lovită de o serie de sancţiuni economice occidentale ca urmare a acestor manevre ruseşti.
De asemenea, Rusia a devenit tot mai ameninţătoare faţă de statele NATO în lunile recente, crescând numărul de operaţiuni desfăşurate de avioanele de luptă şi bombardierele ruseşti în spaţiile aeriene ale aliaţilor.
Ministerul rus de Externe a depus recent o cerere la ONU pentru revendicarea a 1,2 milioane de km pătraţi din zona arctică.
Moscova a declarat că se aşteaptă ca această cerere să fie considerată o chestiune prioritară şi să fie evaluată cel târziu în această toamnă de către Commission on the Limits of the Continental Shelf (CLCS) a ONU.
Rusia a mai depus în 2001 la ONU o altă cerere de revendicare a teritoriului arctic, dar aceasta a fost respinsă datorită unor dovezi ştiinţifice insuficiente.
În decembrie 2014, Danemarca a depus o cerere de revendicare la CLCS, în numele Groenlandei, aceasta fiind considerată a fi prima încercare de revendicare a Polului Nord. La acea vreme, un expert privind suveranitatea arctică a prezis că Rusia va răspunde prin cereri de revenidacare a Polului Nord.
Guvernul danez aşteaptă ca cererea sa să fie procesată până în 2027, după ce a cheltuit peste 31 miliarde de lire sterline în cercetări.
Conform legii internaţionale, o ţară are drepturi economice exclusive asupra platformei sale continentale pe o rază de 370 km faţă de ţărmurile proprii.
Canada a declarat la rândul său că va încerca să îşi extindă pretenţiile sale teritoriale în zona arctică, pentru a include Polul Nord.
Conform Observatorului Barents, zona inclusă în noua cerere de revendicare teritorială a Rusiei conţine aproape 600 de câmpuri petroliere, peste 150 de câmpuri de gaze naturale şi depozite majore de aur şi nichel.
Luna trecută, Rusia a anunţat că marina sa va trimite o flotă de noi spărgătoare de gheaţă în zona arctică, susţine Daily Express.
Navele gigant vor fi însărcinate cu deschiderea unor noi trasee prin gheaţa arctică, oferind navelor de luptă ruseşti un acces nerestricţionat şi posibil nedetectat în Oceanele Atlantic şi Pacific.
Totuşi, mişcarea Rusiei ar putea de asemenea să facă parte dintr-un plan îndrăzneţ al lui Putin de a beneficia de bogăţiile arctice, în condiţiile în care câmpurile petroliere ruseşti încep să se micşoreze.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.