Bibliobus pentru cetăţenii sectorului 2 plus o propunere pentru studenţi. USR Sector 2 vine cu noi proiecte
alte articole
Consilierii Uniunii Salvaţi România din cadrul Consiliului Local Sector 2 au depus două noi proiecte de hotărâre, unul vizând achiziţia unui vehicul care să constituie o bibliotecă mobilă pentru locuitorii Sectorului 2 care nu au în proximitate o filială a Bibliotecii Metropolitan şi cel de al doilea stabilirea unui cadru legal care să permită studenţilor să efectueze stagii de practică în cadrul Primăriei Sector 2 şi în instituţiile din subordonarea Consiliului Local Sector 2.
Bibliobusul
Proiectul propus de Cristina Neagu, consilier USR în cadrul Primăriei Sector 2, a plecat de la faptul că locuitorii cartierelor Tei, Floreasca, Doamna Ghica, Obor şi Colentina sunt situaţi la distanţe mari faţă de locaţiile fixe ale Bibliotecii Metropolitane din Sectorul 2 şi, implicit, nu pot beneficia de serviciile acesteia, transmite USR în comunicatul de presă remis Epoch Times.
Astfel, după modelul funcţional din vestul Europei, Cristina Neagu propune înfiinţarea unui serviciu mobil de bibliotecă, printr-un autovehicul echipat corespunzător, care să parcurgă trasee săptămânale şi să staţioneze în locuri comunicate public, pentru a asigura accesul oamenilor la serviciile de împrumut gratuit de carte. Bugetul estimat pentru acest proiect este de aproximativ 60.000 de euro, urmând ca mai multe mii de locuitori ai Sectorului 2, în primul rând pensionari, să poată beneficia de bibliobus.
Practică pentru studenţi
Conform lui Adrian Alexandru, iniţiatorul proiectului, cei peste 100.000 de studenţi din Bucureşti, care au ca obligaţie efectuarea unui stagiu de practică anual, şi sunt în curs de specializare în diferite domenii, pot reprezenta resurse valoroase pentru Primăria Sector 2 şi instituţiile subordonate. În prezent nu există o politică proprie de atragere a tinerilor spre instituţiile administraţiei locale din sector, situaţie în care apar dificultăţi în momentul înlocuirii resurselor umane care ies din sistem. Tinerii vor avea oportunitatea să înţeleagă cum funcţionează instituţiile publice şi să îşi pună în practică cunoştinţele obţinute în facultate. Cadrul propus de colaborare va limita practica la 3 ore/zi pentru a nu afecta restul activităţii universitare, iar la finalul stagiului de practică, studentul va primi un document de atestare. Totodată, studentul va face o evaluare a experienţei stagiului de practică şi a interacţiunii cu mentorul din instituţie, rezultatul urmând să fie publicat pe pagina de internet a respectivei instituţii.
“În ultima săptămână am depus două noi proiecte, unul destinat creşterii accesului la cultură prin facilitarea împrumutului de carte, iar celălalt îmbunătăţirii calităţii resursei umane din Primărie şi din instituţiile subordonate prin stabilirea cadrului necesar efectuării stagiilor de practică pentru studenţi. Beneficiile amândurora sunt evidente, atât în cazul bibliobusului care va aduce cărţile acolo unde locuitorii din sector nu au în apropiere o filială a Bibliotecii Metropolitane, cât şi al proiectului de practică pentru studenţi, care asigură un punct de interacţiune şi colaborare între tineri specialişti şi entuziaşti şi mediul instituţional al administraţiei locale.”, declară Adrian Alexandru, liderul grupului de consilieri USR Sector 2.