CNA, somat să iasă din letargie. USR denunţă manipularea mediatică din seara protestelor anti-ordonanţelor "elefant"

În seara protestelor anti-"ordonanţe-elefant", telespectatorii unor posturi de televiziune au fost expuşi unui torent de informaţii false, difuzate cu rea-intenţie şi, probabil, în unele cazuri, fără discernământul esenţial profesiei de jurnalist, atrage atenţia USR, care solicită intervenţia CNA.
Vlad Alexandrescu
Vlad Alexandrescu (Facebook, Vlad Alexandrescu)

Nemulţumiţi de modul în care unele posturi de televiziune au prezentat protestele împotriva "ordonanţelor-elefant", cei de la Uniunea Salvaţi România au depus, vineri, o sesizare la Consiliul Naţional al Audiovizualului, redactată de fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu.

Vă prezentăm mai jos textul sesizării:

Stimaţi membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului,

În ziua de 22 ianuarie, în mai multe oraşe ale României au avut loc proteste paşnice împotriva intenţiei guvernului de a adopta două ordonanţe de urgenţă al căror conţinut a fost criticat atât de societatea civilă şi de opoziţia parlamentară, cât şi de o importantă parte a instituţiilor statului din zona de justiţie.

De-a lungul serii, în timp ce mitingul era în desfăşurare şi după încheierea sa, o parte din posturile de televiziune care au relatat evenimentele au făcut-o, în opinia noastră, fără să respecte legea audiovizualului, codul de reglementare a conţinutului audiovizual şi legislaţia europeană în materie, încălcând totodată cerinţele minime ale codurilor deontologice pe care şi le-au asumat şi ale reglementărilor legale în baza cărora le-a fost acordată licenţa.

Astfel publicul telespectator a fost expus unui torent de informaţii false, difuzate cu rea-intenţie şi, probabil, în unele cazuri, fără discernământul esenţial profesiei de jurnalist.

Credem că tolerarea unui astfel de comportament în zona mediei electronice pe care dumneavoastră o supravegheaţi este de natură să aducă prejudicii grave şi, într-un final ireparabile, climatului de toleranţă şi bună înţelegere din societatea românească.

Vă solicităm, aşadar, să monitorizaţi integral programele de ştiri şi dezbateri din ziua de 22 ianuarie 2017 care au reflectat protestele din toată ţara şi să aplicaţi pentru abaterile constatate, în conformitate cu misiunea dvs., sancţiunile prevăzute de legislaţia în vigoare în cel mai scurt timp posibil.

Vă avertizăm, doamnelor şi domnilor membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului, că împărţiţi responsabilitatea pentru un spaţiu mediatic onest cu radiodifuzorii cărora le acordaţi licenţe de emisie şi pe care, din punct de vedere legal, trebuie să îi supravegheaţi.

Credem că abaterile de la deontologie şi etică jurnalistică sunt atât de grave încât doar o analiză a întregii transmisii a posturilor de ştiri din seara de 22 ianuarie poate stabili o imagine clară a felului în care populaţia a fost informată despre ceea ce se întâmplă în centrul marilor oraşe ale României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne