USR şi liberalii fac front comun. Moţiune simplă contra ministrului Justiţiei

Uniunea Salvaţi România a lansat moţiunea simplă pe justiţie, pentru a sancţiona elaborarea celor două ordonanţe de urgenţă care ar scoate mai repede corupţii de după gratii şi ar albi dosarele unor politicieni.
Loredana Diacu
25.01.2017

alte articole

Nicusor Dan (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
25.01.2017

Uniunea Salvaţi România (USR) a redactat moţiunea simplă pe justiţie prin care cere "demisia sau demiterea" ministrului Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat miercuri liderul formaţiunii, Nicuşor Dan, după ce ministerul acestuia a elaborat două proiecte de ordonanţă vizând graţieri şi modificări ale Codului Penal cu potenţial de a dinamita lupta anti-corupţie. Liderul USR a mai precizat şi că liberalii se vor ralia acestui demers.

"Parlamentarii USR au semnat moţiunea simplă pe justiţie şi avem acordul preşedintelui PNL că şi parlamentarii liberali o vor cosemna", a declarat Nicuşor Dan, citat de Hotnews, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Parlament.

Textul moţiunii a fost prezentat de deputatul USR Silviu Dehelean, acesta afirmând că USR nu îşi doreşte "căderea guvernului Grindeanu" ci solicită "demisia sau demiterea ministrului Justiţiei, Florin Iordache", pe motiv că acesta "a minţit Parlamentul şi a minţit poporul român".

"Graţierea şi modificările la codurile penale nu au făcut parte din programul de guvernare", a subliniat deputatul, cea de a doua minciună fiind că ministrul a susţinut că modificarea Codului Penal vizată de coaliţia la putere se face pentru a-l pune în acord cu deciziile CCR, când, de fapt proiectul are o sferă de aplicabilitate mult mai mare şi modifică esenţial anumite infracţiuni.

În cadrul conferinţei de presă a fost abordat şi subiectul ultimului Raport MCV - în care se face referire la cele două ordonanţe - iar în acest context, deputatul USR Iulian Bulai a anunţat că au trimis o scrisoare deschisă oficialilor de la Comisia Europeană, inclusiv preşedintelui.

"Suntem la răscruce de drumuri privind situaţia justiţiei din România. Trebuie să facem toţi paşii pentru a opri OUG-urile, ar fi catastrofale pentru procesul de reformă", a declarat Bulai, adăugând că "este important să avem susţinere în perioade de criză din partea partenerilor de la Bruxelles.

"În acest moment situaţia este foarte tulbure în România. Avem încredere că partenerii noştri nu vor lăsa România la greu", a susţinut deputatul.

La rândul său, Nicuşor Dan a declarat că "dacă vor continua cu Ordonanţele de Urgenţă, foarte probabil raportul MCV pe 2017 va constata regresul sistemului de justiţie".

Reamintim că PSD şi ALDE se pregăteau să adopte două ordonanţe văzute de DNA, Parchetul General, CSM etc., drept lovituri grele la adresa luptei anticorupţie. Una dintre acestea vizează graţieri parţiale pentru corupţi, iar alta mutilează Codul Penal, minând instituţia denunţătorului, redefinind abuzul în serviciu în favoarea "abuzatorilor" etc. Demersul lor a fost stopat de apariţia preşedintelui Iohannis la şedinţa în care, potrivit presei, miniştrii Grindeanu se pregăteau să adopte cele două ordonanţe.

Ulterior, revoltaţi de tentativele PSD şi ALDE de a-şi salva corupţii, zeci de mii de români au ieşit duminică în stradă atât în Bucureşti cât şi alte oraşe ale ţării şi diaspora. La protest şi-a făcut apariţia şi şeful statului, acesta fiind aclamat la scenă deschisă.

Mai merită menţionat că în ultimul Raport MCV pentru România, raport publicat astăzi, se precizează că "modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenţei sau eficacităţii DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate."

Experţii europeni adaugă, la notele de subsol, că "orice versiuni finale adoptate ale celor două proiecte de ordonanţe de urgenţă prezentate spre consultare de către Guvern la 18 ianuarie 2017 ar trebui privite din acest punct de vedere". Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor