Beneficiile zincului asupra sănătăţii organismului

Zincul este un element chimic important pentru funcţionarea celulei, inclusiv pentru creşterea, repararea, diviziunea, diferenţierea şi activarea celulară. De asemenea, joacă un rol în sinteza ADN-ului şi în copierea acestuia în ARN, proces numit transcriere.
Năutul este bogat, printre altele, în zinc. (Captură Foto)
Vanessa Wilkerson
31.12.2015

Mulţi oameni cunosc proprietăţile pe care le are zincul în apărarea împotriva gripei şi răcelii comune, respectiv sunt antivirale şi de stimulare a imunutăţii. Cu toate acestea, beneficiile terapeutice ale acestui mineral şi importanţa sa pentru sănătatea organismului nostru merg dincolo de rolul lui în răceala de sezon.

Implicarea zincului în peste 300 de procese enzimatice explică motivul pentru care, chiar şi cel mai mic deficit poate cauza efecte negative semnificative asupra sănătăţii unei persoane, în domenii precum imunitate, vedere, reproducere, starea mintală şi sănătatea pielii şi a ficatului.

Zincul este o componentă vitală pentru buna funcţionare a sistemului imunitar şi a procesului de creştere şi dezvoltare. Funcţiile esenţiale ale corpului, precum coagularea sângelui, funcţia tiroidiană, digestia corectă a proteinelor şi echilibrarea zahărului din sânge – toate depind de un nivel suficient de zinc. În plus, zincul este necesar pentru curăţarea ficatului, repararea ţesuturilor şi oxigenarea organismului.

Zincul se găseşte în cele mai mari concentraţii în muşchii scheletici şi oase, în ochi, păr, piele, prostată, pancreas, ficat şi rinichi. Deficienţele de Zn, Mg şi vitamina D, omise, de obicei, pot afecta grav sănătatea persoanei.

Semne ale deficienţei de zinc: acnee; anemie; pierderea apetitului; dificultăţi cognitive; creştere încetinită; vindecare lentă a rănilor; răceli şi gripe frecvente; diaree; pierderea părului; piele uscată şi aspră; unghii subţiri şi fragile, sau unghii cu mici pete albe; simţul gustativ şi al mirosului slăbesc; slăbeşte memoria, de asemenea, vederea pe timp de noapte; colesterol ridicat; infertilitate; probleme de prostată.

Beneficiile zincului pentru organism

1. Susţine creşterea şi dezvoltarea normală (inclusiv maturizarea sexuală)

Zincul este un mineral important pentru creşterea şi dezvoltarea corespunzătoare a organismului în timpul prunciei, copilăriei, adolescenţei şi chiar în timpul sarcinii. Zincul este necesar pentru dezvoltarea corectă a sistemului structural, a organelor de reproducere precum şi a abilităţilor cognitive şi motorii.

De asemenea, zincul joacă un rol important în funcţionarea prostatei, deficienţa acestui element vital fiind legată de cele mai multe probleme de reproducere şi prostată întâlnite la bărbaţi. Deficienţa de zinc este parţial sau chiar integral responsabilă pentru afecţiuni precum: prostată mărită, prostatită, cancer de prostată, probleme de infertilitate şi probleme legate de hormoni, precum testosteron scăzut. Suplimentarea de zinc, în cantităţile potrivite, poate fi benefică în multe cazuri. Totuşi, o cantitate prea mare de zinc, deşi cazurile sunt rare, poate avea un efect nedorit.

2. Menţine şi restabileşte sănătatea părului, a pielii şi a ochilor

Deficitul de zinc este direct legat de probleme de piele cum ar fi acnee, dermatită, eczemă, psoriazis, furuncul şi varice. Suplimentele de zinc şi, în unele cazuri aplicarea acestuia direct la nivelul pielii, poate atenua unele afecţiuni cutanate.

Zincul este necesar pentru formarea colagenului, prin urmare este necesară o cantitate suficientă de zinc pentru a menţine sau restabili sănătatea pielii, a părului şi a unghiilor. De fapt, punctele albe de pe unghii sunt un semn al deficienţei de zinc.

În plus, este cunoscut faptul că zincul este important pentru o vedere bună, parţial datorită concentraţiilor ridicate de zinc din ţesutul ocular, în special la nivelul retinei. Există dovezi că nivelurile adecvate de zinc pot oferi protecţie împotriva degenerării maculare asociate vârstei înaintate (AMD), principala cauză de cecitate în rândul persoanelor în vârstă. Age-Related Disease Study (AREDS) a raportat că participanţii cu un risc crescut [pentru pierderea vederii şi dezvoltarea de alte afecţiuni] şi-au redus riscul cu aproximativ 25% folosind antioxidanţii potriviţi şi suplimente de zinc.

3. Întăreşte imunitatea şi grăbeşte procesul de vindecare a rănilor

Rolul zincului în funcţionarea celulară, inclusiv activarea celulelor T, îl face să devină un mineral vital pentru menţinerea sănătăţii deoarece întăreşte capacitatea organismului de a respinge agenţii patogeni.

S-a observat că suplimentarea cu zinc pe cale orală (zinc chelatat sau sulfat), precum şi aplicarea topică (oxid de zinc), accelerează vindecarea rănilor. De remarcat, de asemenea, că zincul reduce timpul de recuperare în urma unor răni sau afecţiuni.

4. Îmbunătăţeşte starea mintală şi dispoziţia

Zincul se găseşte în concentraţii mari în zona hipocampusului din creier, responsabilă pentru memorie şi starea de spirit. Zincul se comportă la fel ca un neurotransmiţător, prin urmare mulţi cercetători îl consideră ca atare. Nivelul scăzut de zinc ar putea inhiba activitatea neuronală, contribuind la manifestarea unor comportamente anormale precum iritabilitate, accese de furie sau comportamente extreme.

Din punct de vedere statistic, există o mare deficienţă de zinc în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni precum ADD, autism, hiperactivitate, depresie, tulburări de alimentaţie, afecţiuni bipolare, schizofrenie sau Boala Alzheimer. De fapt, cercetările susţin faptul că deficienţa de zinc poate duce la “simptome de depresie, ADHD (deficit de atenţie), dificultăţi de învăţare şi memorare, convulsii, agresivitate şi violenţă”.

Asigurarea nivelurilor adecvate de zinc prin alegerile alimentare sau suplimente s-ar putea dovedi un pas important în îmbunătăţirea stării mintale a persoanei, inclusiv nervozitate, anxietate, depresie, şi chiar în cazul afecţiunilor mintale mai sus menţionate.

5. Îmbunătăţeşte digestia

Puţini oameni îşi dau seama de rolul important pe care îl are zincul în menţinerea sănătăţii aparatului digestiv. Zincul este activ în producerea de enzime digestive care asigură procesarea eficientă a nutrienţilor.

De asemenea, acest mineral este necesar pentru reînnoirea ţesutului intestinal şi pentru producţia de bilă, ambele fiind esenţiale pentru o digestie sănătoasă.

6. Tratează şi protejează împotriva diabetului şi a cancerului

Rolul zincului în producţia de insulină face ca acest mineral să aibă un rol preventiv deosebit împotriva diferitelor forme de diabet. Astfel, creşterea nivelurilor de zinc prin alegerile alimentare şi suplimente s-a dovedit a fi eficientă în atenuarea acestor afecţiuni.

Zincul îmbunătăţeşte funcţia imunitară şi acţionează ca un agent antioxidant şi antiinflamator, toate acestea fiind foarte benefice în tratarea şi prevenirea cancerului. Stresul oxidativ şi inflamaţia sunt implicaţii comune ale cancerului, aşa cum deficienţa de zinc este comună la pacienţii cu cancer.

7. Reduce inflamaţia şi bolile cronice, inclusiv cele legate de vârstă

Zincul este binecunoscut pentru proprietăţile sale antiinflamatorii, deficitul său fiind înregistrat frecvent la persoane care suferă de afecţiuni inflamatorii. Deficienţa de zinc afectează funcţia imună, ceea ce duce la inflamaţie, deseori sistemică.

Inflamaţia este prezentă în majoritatea afecţiunilor cronice, precum şi în cazul celor legate de vârstă. Deficienţa de vitamine şi minerale esenţiale este cel mai adesea cauza bolilor inflamatorii la orice vârstă. În special pe măsură ce corpul îmbătrâneşte, acesta devine mai puţin capabil să menţină nivelurile corespunzătoare de vitamine şi minerale esenţiale, precum zinc; astfel deficienţa acestora reprezintă un factor important de luat în considerare în vederea atenuării oricărei afecţiuni.

Suplimentarea cu zinc

Alimentele reprezintă întotdeauna cea mai bună sursă de vitamine şi minerale. În continuare vă prezentăm o listă cu unele dintre alimentele cele mai bogate în zinc: stridii, leguminoase (linte, mazăre, năut şi fasole roşie), carne organică (preferabil carne de vită, miel şi carne de pasăre de curte), peşte, gălbenuş de ou, alune, migdale, nuci, arahide, nuci braziliene, dovleac, susan şi seminţe de floarea soarelui, drojdie de bere, alge marine (alge roşii comestibile şi alge brune), hrişcă, quinoa, sparanghel şi varză de Bruxelles.

Consumat sub formă de supliment, zincul chelatat are cele mai multe voturi în privinţa absorbţiei şi eficienţei generale, sulfatul de zinc este popular în tratarea multor afecţiuni şi oxidul de zinc pare să fie tratamentul preferat pentru afecţiuni cutanate şi răni.

În timp ce există posibile motive pentru prudenţă în privinţa suplimentării exagerate cu zinc – unele studii arătând că nivelurile sporite de zinc pot cauza afecţiuni în aceleaşi sisteme ale corpului unde trebuie de fapt să îl ajute – există numeroase studii care indică succesul suplimentării cu doze mari de zinc. Acest lucru se datorează, parţial, faptului că noi absorbim cantităţi minime din suplimentele pe care le ingerăm.

Din acest motiv produsele alimentare ar trebui să fie întotdeauna principala noastră sursă de nutriţie şi prima noastră alegere pentru tratamente. Trebuie să ne documentăm şi să învăţăm să ne ascultăm corpul. Aceasta este cea mai bună cale pentru a deveni cu adevărat şi, în cele din urmă, responsabili pentru sănătatea noastră – de care suntem, de fapt, responsabili, indiferent dacă ne dăm seama sau nu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor