Beneficiile consumului de usturoi

Beneficiile usturoiului se cunosc din vremuri străvechi, acesta fiind considerat un medicament minune, un aliment-medicament, datorită proprietăţilor sale nutritive şi curative, demonstrate de-a lungul mileniilor.
Beneficiile consumului de usturoi (Facebook)
A. D.
24.10.2015

Usturoiul este un condiment tradiţional românesc mereu la îndemână, îl ştim dintotdeauna şi îl folosim pentru gustul bun pe care îl poate da anumitor mâncăruri. Ce se ştie mai puţin este că usturoiul a fost folosit ca medicament de mai mult de 4000 de ani. Iar oamenii de ştiinţă au atestat calităţile sale şi au descoperit şi alte noi utilizări interesante ale acestui aliment şi beneficiile pe care acesta le poate oferi.

Usturoiul are un conţinut ridicat de glucide (20-25%), protide (6-7%), lipide (0,6%), vitamine din complexul B, precum şi de vitamine C şi E, fosfor, calciu, potasiu, sodiu, mangan, cupru, sulf, fier, arsenic, siliciu, iod şi zinc. Valoarea nutritivă a usturoiului îl face să fie introdus în reţele culinare ale tuturor popoarelor, fiind utilizat la prepararea, condimentarea sau aromatizarea unui mare număr de preparate culinare, de la cârnaţi, salamuri, fripturi, până la supe şi salate.

Usturoiul este una dintre cele mai bogate surse de germaniu şi seleniu organic (vital în prevenirea bolilor de inimă şi a multor forme de cancer). El conţine substanţa ajoena care „diluează” sângele, prevenind astfel cheagurile potenţial periculoase. Usturoiul are peste o sută de compuşi ai sulfului cunoscuţi. Aceşti compuşi ajută la reducerea tensiunii şi a nivelului de zahăr din sânge, alungă astmul şi bronşita, îmbunătăţesc circulaţia şi funcţiile inimii, previn cancerul şi ajută organismul să se debaraseze de toxinele periculoase.

Beneficiile usturoiului se cunosc din vremuri străvechi, acesta fiind considerat un medicament minune, un aliment-medicament, datorită proprietăţilor sale nutritive şi curative, demonstrate de-a lungul mileniilor. Încă din antichitate, a fost utilizat pentru prevenirea şi tratarea mai multor boli. Substanţele conţinute de usturoi distrug unii agenţi patogeni, cum ar fi cei care produc febră tifoidă, difteria, holeră etc.

Beneficiile consumului de usturoi. Echilibrarea tensiunii arteriale

Usturoiul poate ajuta la echilibrarea hipertensiunii arteriale. Medicina tradiţională din Asia recunoaşte faptul că usturoiul ajută la controlul hipertensiunii arteriale, fapt confirmat de specialiştii din întreaga lume. Pentru ca usturoiul să contribuie la scăderea tensiunii arteriale, puteţi consuma suc proaspăt, un căţel de usturoi în lapte cald sau pur si simplu un căţel de usturoi, în fiecare zi.

Beneficiile consumului de usturoi. Tratarea cancerului

Usturoiul poate ajuta inclusiv în tratarea cancerului. Studiile au arătat că anumite substanţe din compoziţia usturoiului, cum ar fi dialil disulfidul, au efecte veritabile în distrugerea celulelor canceroase şi ajută la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic. Usturoiul este cunoscut pentru reducerea dezvoltării tumorilor papilare.

Studiile au arătat că prin consumul de usturoi sau extractul de usturoi se reduce riscul de cancer de colon şi rectal, putând ajuta la reducerea dezvoltării cancerului de colon.

Beneficiile consumului de usturoi. Tratează răceala şi gripa

Usturoiul conţine substanţe antibacteriene şi antivirale, care protejează organismul de migrene, răceli, probleme respiratorii. Planta poate fi consumată sau folosită pe post de cataplasmă în cazul unei răceli mai serioase, pentru a lupta împotriva tusei.

Beneficiile consumului de usturoi. Antibiotic natural

Usturoiul este cunoscut pentru faptul că ajută la vindecarea infecţiilor urechii la copii. Acesta acţionează ca antibiotic natural, fără efecte secundare întrucât are puternice proprietăţi antibacteriene şi antimicrobiene. Sucul crud obţinut din câţiva căţei de usturoi poate fi introdus direct în ureche. Acest lucru poate determina durere, întrucât usturoiul începe să acţioneze asupra microbilor care au declanşat infecţia. Durerea nu va persista foarte mult timp, iar infecţia va fi înlăturată.

Beneficiile consumului de usturoi. Rol antifungic şi antibacterian

Printre cele mai cunoscute beneficii ale usturoiului se numără consolidarea sistemului imunitar. Planta are proprietăţi antifungice şi antibacteriene, fiind recomandată în cazul unor afecţiuni precum cele provocate de stafilococi sau streptococi, în cazuri de HIV şi SIDA.

Beneficiile consumului de usturoi. Aliment adjuvant în diabet

Usturoiul nu vindecă diabetul şi nu trebuie folosit fără permisiunea medicului. Dar dovezile arată că poate fi un mod util de a scădea glicemia.

Beneficiile consumului de usturoi. Prevenirea bolii Alzheimer

Cercetătorii de la mai multe universităţi de top au ajuns la concluzia că extractul de usturoi contracarează dezvoltarea bolii Alzheimer prin îmbunătăţirea circulaţiei şi reducerea inflamaţiei.

Beneficiile consumului de usturoi. Reîntinereşte ficatul

Principala valoare a usturoiului în tulburările hepatice constă în puterea sa de a detoxifia prin eliminarea bacteriilor putrefactive din intestine şi, astfel, de a ajuta ficatul să se odihnească. Este un stimulent dovedit al sucurilor gastrice şi ajută la stimularea şi intensificarea fluxului sanguin prin ficat. Dacă usturoiul nu e tolerat, cauza e o deficienţă a organelor digestive – mai ales a ficatului. Un stomac sau un ficat în stare bună nu se va ''revolta'' niciodată împotriva unui element natural şi benefic precum usturoiul.

Beneficiile consumului de usturoi. Tratament pentru bolile de stomac

Luat cu regularitate, usturoiul poate vindeca bolile de stomac şi intestine. Se ştie că alicina din usturoi stimulează pereţii stomacului şi ai intestinelor, pentru a secreta enzime digestive. Dar usturoiul luat de persoanele suferinde de asemenea afecţiuni trebuie să fie diluat sau amestecat cu alte mâncăruri. Un mod excelent de a atenua efectele usturoiului este acela de a-l găti, sau a-l combina cu ou şi lapte. Totuşi, usturoiul nici măcar nu este nevoie să fie mâncat. Se poate folosi în cataplasme sau băi pentru picioare şi mâini, spre a calma stomacul. Puterile sale de penetrare sunt atât de mari, încât e absorbit direct prin piele. Folosit în acest mod, are o eficacitate demonstrată de 95%.

Din cele mai vechi timpuri şi până în prezent, usturoiul a fost lăudat în întreaga lume pentru eliminarea gazelor, a crampelor şi a simptomelor de inflamare.

Pentru a mări beneficiile usturoiului asupra sănătăţii organismului, acesta trebuie lăsat să stea puţin după ce a fost tăiat sau zdrobit. Înainte de a-şi schimba temperatura prin gătit sau ph-ul prin adăugarea unor ingrediente precum sucul de lămâie, usturoiul îşi eliberează proprietăţile terapeutice. Cel mai eficient rămâne usturoiul consumat în stare proaspătă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor