Transhumanismul, un pic mai aproape: implanturi în creier pentru memorie mai bună

Savanţii de la DARPA au efectuat primele studii pe oameni în privinţa îmbunătăţirii memoriei, implantând cipuri în anumite zone ale creierului. Totuşi, există temeri că aceste studii au în spate şi o agendă militară.
(Shutterstock)
Andrei Popescu
05.10.2015

Câteva zeci de persoane, care au primit implanturi pe creier ce au transmis şocuri către centrul de memorie al creierului, au obţinut rezultate mai bune la testele pentru memorie, a declarat DARPA în urmă cu câteva zile în St. Louis, conform Business Insider.

Aceste implanturi ar putea fi folosite pentru a stoca amintirile oamenilor care suferă de diverse probleme neurologice sau al căror creier suferă de afecţiuni traumatice – cel puţin în acest mod au vândut reprezentanţii DARPA ideea acestei proceduri complicate.

Amintiri complete?

Scopul oficial al studiului, care face parte din programul Restoring Active Memory (RAM) al DARPA, a fost acela de a permite savanţilor să citească şi să interpreteze activitatea creierului implicată în formarea şi recuperarea amintirilor şi prezicerea momentului în care o persoană este pe cale să îşi amintească "ceva incorect". Electrozii pot fi apoi folosiţi pentru a transmite şocuri electrice direcţionate spre anumite grupuri de celule ale creierului care stochează o amintire, făcând-o să fie mult mai accesibilă, conform DARPA.

O echipă de savanţi USC, care nu face parte din efortul DARPA, a lucrat de asemenea timp de câţiva ani pentru a dezvolta implanturi pe creier cu scopul de a dezvolta şi îmbunătăţi memoria la şobolani şi alte animale. Dar este pentru prima dată când acest tip de tehnologie a fost testată pe oameni.

Oamenii care au primit implanturi s-au oferit voluntari pentru o serie de teste, efectuate în timp ce erau supuşi unei operaţii pe creier pentru probleme neurologice ce nu erau asociate cu pierderea memoriei.

În timpul operaţiei, savanţii au implantat mici reţele de electrozi în regiunile creierului implicate în formarea memoriei declarative – acel tip de memorie folosită pentru a-ţi aminti evenimente, momente în timp, locuri sau liste de obiecte – precum şi în zonele implicate în memoria spaţială şi navigare.

În descoperirile preliminare, cercetătorii au reuşit nu numai să înregistreze şi să interpreteze semnalele care înmagazinează amintiri în creier şi să le recupereze mai târziu, dar au reuşit şi să activeze anumite zone de memorie pentru a îmbunătăţi procesul prin care pacienţii îşi amintesc listele de obiecte.

DARPA nu a dezvăluit anumite detalii ale studiului deoarece acesta încă nu a fost publicat într-un jurnal ştiinţific.

Alte programe pentru dezvoltarea creierului

Programul RAM este doar unul dintre proiectele care urmăresc să dezvolte memoria sau cunoaşterea.

În timp ce suntem departe de capacitatea de a descărca abilităţi în creierele noastre precum a făcut-o Neo în filmul Matrix, un alt program DARPA, care se lansează în luna octombrie şi care se numeşte RAM Replay, urmăreşte să îmbunătăţească memorarea abilităţilor fizice de către oameni prin imitarea procesului natural al creierului de reda diversele abilităţi – un lucru pe care creierul nostru îl face în timp ce dormim.

Un alt program al DARPA – Systems-Based Neurotechnology for Emerging Therapies (SUBNETS) – dezvoltă implanturi pentru a ajuta persoanele care suferă de PTSD (sindromul de stres post-traumatic) sau de alte tulburări neurologice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor