Beneficiile cartofilor dulci. Comparaţie între cartofii dulci şi cei obişnuiţi

Cartofi dulci (Facebook)
A. D.
26.07.2015

Cartofii joacă un rol important în alimentaţia oamenilor, există în mai multe sortimente, iar nutriţioniştii susţin că varianta dulce a cartofului este mult mai sănătoasă, mai săracă în calorii şi mai bogată în beta-caroten, un antioxidant foarte puternic care previne îmbătrânirea prematură.

Delicioasa legumă cu miezul portocaliu şi coaja roşie sau portocalie, conţine cantităţi semnificative de substanţe active: vitamine: A, B6 şi C (circa 25 % din cantitatea zilnică recomandată de nutriţioniştii), săruri minerale: potasiu, mangan, fier, cupru şi fibre.

Comparaţie între cartofii dulci şi cartofii obişnuiţi. Ce este cartoful dulce

Cartoful dulce, este o rădacinoasă tuberoasă, un aliment deosebit de popular oriunde în lume. Cartofii dulci, nativi din America Centrală, sunt consideraţi un aliment principal în multe ţări.

Aroma cartofilor poate fi modificată dacă sunt păstraţi în frigider. Ar trebui să fie buni pentru consum dacă sunt păstraţi într-un loc răcoros, întunecat şi bine ventilat. Dacă temperatura spaţiului de depozitare este prea mare (peste 15 grade C) vor germina mai devreme sau vor căpăta o textură lemnoasă.

Odată fierţi, cartofii dulci pot fi păstraţi până la o săptămână în frigider. La fel ca orice alţi cartofi, cartofii dulci sunt consumaţi întotdeauna gătiţi, dar gustul lor dulce îi face mai apreciaţi. Pot fi folosiţi într-o mare varietate de preparate culinare şi sunt gustoşi dacă sunt asezonaţi cu oregano, scorţişoară, miere, tei, ghimbir, nucşoară şi nucă de cocos. Bucuraţi-vă de aceşti cartofi care pot fi gătiţi în diverse moduri produse de patiserie, budinci, piureuri, musaca, tocăniţe sau crochete.

Există două categorii de cartofi dulci: cartoful Jersey (cu o pulpă mai uscată) şi cartoful Yam (mult mai zemos, care capătă textură gelatinoasă când este gătit).

Comparaţie între cartofii dulci şi cartofii obişnuiţi. Conţinut nutriţional

Cartofii dulci reprezintă o alegere mult mai sănătoasă decât cartofii galbeni sau roşii tradiţionali cu care ne-am obişnuit. Nutriţioniştii recomandă consumul cartofilor dulci, pentru a ţine la respect bolile grave ale secolului în care trăim.

După cum sugerează şi numele, cartofii dulci sunt dulci, dar ei nu vor cauza creşterea nivelului de zahăr în sânge. Zaharurile naturale sunt eliberate lent în sânge, astfel energia este eliberată treptat şi echilibrat în organism.

Cartofii dulci conţin mai puţine calorii decât cei normali. 100 de grame de cartof dulce gătit (copt sau fiert) are puţin peste 100 de calorii, 24 de grame de sodiu, 195 mg de potasiu, 6 grame de fibre, 3,6 grame de proteine, 12 grame de zaharuri, calciu, fier, 37% din necesarul zilnic de vitamina A, 16% din doza zilnică recomandată de vitamina B6, 10% din necesarul de vitamina B5, 15% din DZR de potasiu şi 28% din cea de mangan.

Nivelurile ridicate de vitamina B6 din cartofii dulci ajută la reducerea homocisteinei chimice din corpul nostru. Homocisteina a fost legată de boli degenerative, inclusiv atacuri de cord.

Cartofii dulci sunt şi o sursă bună de vitamina C. Vitamina C este, de asemenea, esenţială pentru fortificarea oaselor şi dinţilor, este indicată pentru digestie şi formarea celulelor sanguine. Contribuie la vindecarea rănilor şi produce colagen pentru a menţine pielea tânără. Vitamina C îmbunătăţeşte chiar capacitatea noastră de a face faţă stresului şi de a ne proteja organismul împotriva toxinelor, care sunt legate de cancer.

Aceşti tuberculi nutritivi conţin şi vitamina D, care vine în sprijinul sistemului imunitar şi stării generale de sănătate. Ea contribuie la sănătatea oaselor, inimii, nervilor, pielii, dinţilor şi a glandei tiroide. Conţinutul de fier din cartofii dulci ajută la producţia de celule roşii şi albe, îmbunătăţeşte rezistenţa la stres, funcţionarea sistemului imunitar, şi metabolizarea proteinelor etc.

Colina din cartofii dulci este un nutrient important care ajută la menţinerea sistemului muscular, dar şi a memoriei. În plus, colina promovează un somn liniştit şi ajută la transmiterea corectă a impulsurilor nervoase. Un studiu publicat în Journal of Medicinal Food arată chiar că aceste legume pot avea proprietăţi antiinflamatorii.

Cartofii dulci conţin mult mai mult magneziu. Magneziul este considerat mineralul anti-stres şi este foarte important pentru artere sănătoase, sânge, oase, inimă, muşchi şi funcţia nervoasă.

Cartofii dulci sunt o alegere înţeleaptă şi în cazul în care aveţi tensiunea arterială mare. Tot secretul constă în potasiu, un mineral despre care se ştie că poate coborî presiunea arterială. De reţinut că un cartof dulce oferă mai mult potasiu chiar decât o banană. Potasiul este un electrolit important care ajută la reglarea bătăilor inimii şi semnalelor nervoase. Ca şi alţi electroliţi, potasiul îndeplineşte mai multe funcţii esenţiale, dintre care unele includ relaxarea contracţiilor musculare, reducerea inflamaţiilor şi protejarea şi controlul activităţii rinichilor.

Cartofii dulci conţin beta carotenul care este precursorul natural al vitaminei A din corpul dumneavoastră. Vitamina A este o vitamina solubilă în grăsimi, care ajută la sănătatea ochilor şi a pielii. Beta carotenul a fost studiat pentru capacitatea sa de a proteja organismul împotriva diferitelor tipuri de cancer. O cercetare amplă, realizată la Harvard, pe femei, a arătat că voluntarele care consumau alimente bogate în beta caroten, cum e cazul cartofilor dulci, prezentau şi un risc de cancer mamar mai mic cu 25% decât celelalte.

Recent, cercetătorii au descoperit că în cartoful dulce există şi substanţele batatoside care s-au dovedit a avea proprietăţi antibacteriene şi antifungice.

Cartofii dulci sunt mai indicaţi decât cei obişnuiţi şi pentru femeile gravide sau pentru cele care doresc să rămână însărcinate, deoarece aceştia sunt bogaţi în acid folic, esenţial pentru dezvoltarea celulelor şi ţesuturilor sănătoase ale fătului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor