Deutsche Bank va muta active în valoare de 350 miliarde USD din Londra în Frankfurt
alte articole
În cadrul unui proiect cunoscut sub numele “Bowline”, Bloomberg a declarat că Deutsche Bank ar putea muta 300 miliarde de euro din Marea Britanie în Frankfurt, deoarece tranzacţiile cu clienţii şi activele migrează pe continent – proces generat de Brexit. De fapt, Deutsche Bank nu este prima bancă care ameninţă să îşi mute operaţiunile după Brexit, dimensiunea mişcării activelor fiind cea mai mare de până acum.
La sfârşitul anului trecut, bilanţul Deutsche Bank s-a ridicat la 1,59 trilioane de euro în active totale şi o mare parte din tranzacţiile sale din Europa sunt în mod tradiţional înregistrate la Londra. Dar, după cum a precizat Bloomberg, proiectul de urgenţă legat de Brexit cere ca tranzacţiile din Frankfurt să fie operaţionale în septembrie 2018 şi ca migrarea activelor să fie finalizată până în martie 2019, a precizat o sursă care a cerut să rămână anonimă.
Directorul general al Deutsche Bank, John Cryan, a declarat angajaţilor într-un mesaj video că se pregăteşte pentru un Brexit dur, şi că “vasta majoritate” a tranzacţiilor înregistrate în prezent în Londra probabil vor fi mutate în Frankfurt, deşi banca încă nu a detaliat în mod oficial planul său.
Persoane familiare cu această problemă au declarat pentru Bloomberg că banca germană intenţionează să mute cantităţi numeroase active şi tranzacţii din Londra în Frankfurt, proces care implică mutarea câtorva sute de locuri de muncă şi a aproximativ 20.000 de conturi client.
Procesul de mutare va începe în septembrie 2018, fiind necesare şase luni pentru mutarea bilanţului, conform sursei. Banca plănuieşte să înceapă să informeze clienţii că, începând cu septembrie 2017, contractele lor vor fi mutate în Frankfurt.
Aceste informaţii au fost publicate la câteva zile după ce Cryan şi-a avertizat personalul că banca se va confrunta cu un rezultat negativ după discuţiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană, potrivit unui raport al Bloomberg News.
Se aşteaptă ca Londra să-şi piardă drepturile de paşaport financiar, care permit băncilor cu sediul în Marea Britanie să vândă produse şi servicii către clienţi şi pieţe financiare pe cuprinsul Uniunii Europene.
Frankfurt devine o destinaţie populară pentru multe companii internaţionale care aleg o bază post-Brexit. Trei creditori japonezi – Daiwa, Sumitomo Mitsui Financiar Group şi Nomura – au confirmat în ultimele săptămâni că îşi crează noi baze post-Brexit în Frankfurt.