Kremlinul invită Beijingul să ajute la soluţionarea crizei siriene

Timpul complică lucrurile, iar acest lucru pare să fie pe deplin ilustrat de noua propunere directă a Kremlinului, care a invitat Beijingul să se implice în soluţionarea crizei siriene şi să se alăture procesului de reconstrucţie.
Dezastru în Siria, (Joseph Eid/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
30.05.2017

Vara trecută, când conflictul sirian se încinsese la maximum în timpul administraţiei preşedintelui american Barack Obama, China a avertizat pe neaşteptate că este pregătită să se alăture războiului.

În 2015 existaseră chiar ştiri despre trimiterea unui portavion chinez în Siria, care au fost rapid îngropate, iar ruta vasului schimbată.

Agenţia chineză de ştiri de stat Xinhua preciza la un moment dat că este pregătită să fie alături de regimul sirian – şi, implicit, Rusia – împotriva coaliţiei conduse de SUA. De asemenea, Xinhua mai preciza că preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său sirian Bashar al-Assad au căzut de acord ca armata chineză să aibă legături mai strânse cu Siria şi să furnizeze ajutoare umanitare naţiunii zguduite de războiul civil.

Un ofiţer de rang înalt al Armatei de Eliberare a Poporului a declarat de asemenea că a fost discutată pregătirea personalului sirian de către instructori chinezi: Guan Youfei, director al Biroului pentru Cooperare Militară Internaţională din cadrul Comisiei Centrale Militare a Chinei, a sosit marţi în Damasc pentru discuţii cu ministrul sirian al apărării Fahad Jassim al-Freji, a adăugat Xinhua. Guan a declarat că Beijingul a jucat în mod constant un rol pozitiv în promovarea unei soluţii politice la conflictul din Siria. “Armatele chineză şi siriană au avut în mod tradiţional o legătură prietenoasă şi armata Chinei doreşte să intensifice schimburile şi cooperarea cu armata Siriei”, l-a citat Xinhua pe Guan.

China tinde să lase diplomaţia pentru Orientul Mijlociu în mâinile celorlalţi membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, şi anume SUA, Marea Britanie, Franţa şi Rusia, în acelaşi timp bazându-se pe această regiune pentru aprovizionarea cu petrol.

Dar, în ultimii doi ani, China a încercat să se implice mai mult, inclusiv prin trimiterea de delegaţi pentru a ajuta la promovarea unei soluţii diplomatice la criza siriană sau prin găzduirea unor figuri ale guvernului şi opoziţiei din Siria.

În prezent, războiul dintre marile puteri, care se desfăşoară în Siria prin terţi, se află din nou într-un impas – în special după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat că ţara să se va implica în acest conflict dacă va mai avea loc un alt “atac chimic” – şi s-ar putea ca Beijingul să devină iarăşi factorul decisiv.

Conform ziarelor Sputnik şi Daily Sabah, citate de Zerohedge, Moscova speră din nou ca Beijingul “să ajute la soluţionarea crizei siriene şi reconstruirea ţării”, a declarat luni Igor Morgulov, adjunct al ministrului rus de externe.

“Cooperarea noastră cu China în privinţa Siriei este fără precedent. Am blocat şase încercări de adoptare a unor rezoluţii anti-Siria în Consiliul de Securitate al ONU”, a declarat Morgulov la conferinţa internaţională Russia şi China: O nouă calitate a relaţiilor bilaterale.

Morgulov a mai precizat că Rusia apreciază poziţia Beijingului în criza siriană şi speră că “partenerii chinezi îşi vor continua eforturile de promovare a unei soluţii politice”.

Rusia şi China sunt deja în mare parte aliate în cadrul Naţiunilor Unite, unde cele două naţiuni au votat în repetate rânduri împotriva rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU pe tema impunerii de sancţiuni împotriva regimului Assad. Moscova are legături îndelungate cu regimul Assad şi este aliatul său cheie, în timp ce China a adoptat o politică de neintervenţie [militară] în problemele altor ţări – deşi acest lucru pare să se fi schimbat în 2016.

În cazul în care China renunţă la politica sa de neimplicare directă în problemele altei ţări şi dacă va ţine partea regimului Assad şi a Rusiei, după cum a indicat că va face anul trecut, atunci forma geopoliticii din Orientul Mijlociu se va schimba peste noapte.

Rămâne de văzut care este răspunsul oficial sau neoficial al Chinei la propunerea diplomatică “indecentă” a Rusiei pentru crearea unui efort comun în Siria împotriva alianţei conduse de SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor