Bashar al Assad fuge din Siria, guvernul sirian se pune la dispoziţia insurgenţilor

Afiş care îl înfăţişează pe preşedintele Siriei Bashar al-Assad, distrus de rebeli (X - Screenshot)
Redacţia
08.12.2024

Guvernul sirian a căzut duminică dimineaţă, după 50 de ani de dictatură a familiei Assad, în urma unei ofensive rebele care a străbătut brusc teritoriul controlat de guvern şi a intrat în capitală în 10 zile, transmite AP.

Televiziunea de stat siriană a difuzat o declaraţie video a unui grup de bărbaţi care afirmau că preşedintele Bashar Assad a fost răsturnat şi că toţi deţinuţii din închisori au fost eliberaţi.

Bărbatul care a citit declaraţia a spus că organizaţia Comandamentul pentru cucerirea Damascului, un grup de opoziţie, a făcut apel la toţi luptătorii şi cetăţenii opoziţiei să cruţe instituţiile guvernamentale ale „statului sirian liber”.

Declaraţia a apărut la câteva ore după ce şeful unui monitor de război al opoziţiei siriene a declarat că Assad a părăsit ţara pentru o locaţie nedezvăluită, fugind din calea insurgenţilor care au afirmat că au intrat în Damasc în urma avansului remarcabil de rapid în întreaga ţară.

Premierul sirian Mohammed Ghazi Jalali a declarat că guvernul este pregătit să „întindă mâna” opoziţiei şi să predea funcţiile sale unui guvern de tranziţie.

„Sunt în casa mea şi nu am plecat, iar acest lucru se datorează apartenenţei mele la această ţară”, a spus Jalili într-o declaraţie video. Acesta a menţionat că va merge la biroul său pentru a-şi continua munca dimineaţa şi a făcut apel la cetăţenii sirieni să nu distrugă proprietatea publică.

El nu a abordat informaţiile conform cărora Assad ar fi fugit.

Rami Abdurrahman de la Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat pentru The Associated Press că Assad a luat un avion duminică din Damasc.

Televiziunea de stat din Iran, principalul susţinător al lui Assad în anii de război din Siria, a raportat că Assad a părăsit capitala, citând Al Jazeera.

Nu a existat nicio declaraţie imediată din partea guvernului sirian.

Sediul poliţiei din capitală părea abandonat, cu uşa întredeschisă şi fără niciun ofiţer afară. Un jurnalist Associated Press a filmat un punct de control al armatei abandonat, unde uniformele erau aruncate pe jos, sub un poster cu chipul lui Assad. Imaginile difuzate de mass-media legate de opoziţie au arătat un tanc în una dintre pieţele centrale ale capitalei.

Este prima dată când forţele opoziţiei au ajuns la Damasc din 2018, când trupele siriene au recucerit zone de la periferia capitalei după un asediu de ani de zile.

Insurgenţii au anunţat, de asemenea, că au intrat în cunoscuta închisoare militară Saydnaya din nordul capitalei şi că şi-au „eliberat” prizonierii de acolo.

Cu o seară înainte, forţele opoziţiei cuceriseră oraşul central Homs, al treilea ca mărime din Siria, după ce forţele guvernamentale l-au abandonat. Oraşul se află la o intersecţie importantă între capitala Damasc şi provinciile siriene de coastă Latakia şi Tartus - baza de sprijin a liderului sirian şi sediul unei baze navale strategice ruse.

Rebelii au cucerit deja oraşele Alep şi Hama, precum şi mari părţi din sud, într-o ofensivă fulgerătoare care a început la 27 noiembrie. Potrivit analiştilor, controlul rebelilor asupra oraşului Homs ar schimba regulile jocului.

Mişcările rebelilor în Damasc au avut loc după ce armata siriană s-a retras din mare parte din sudul ţării, lăsând mai multe zone, inclusiv mai multe capitale de provincie, sub controlul luptătorilor opoziţiei.

Avansurile din ultima săptămână au fost de departe cele mai mari din ultimii ani ale facţiunilor opoziţiei, conduse de o grupare care îşi are originile în Al-Qaeda şi este considerată organizaţie teroristă de către SUA şi Organizaţia Naţiunilor Unite. În încercarea lor de a răsturna guvernul lui Assad, insurgenţii, conduşi de gruparea Hayat Tahrir al-Sham sau HTS, au întâmpinat puţină rezistenţă din partea armatei siriene.

Trimisul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, a solicitat sâmbătă discuţii urgente la Geneva pentru a asigura o „tranziţie politică ordonată”. Vorbind cu reporterii la Forumul anual de la Doha din Qatar, el a declarat că situaţia din Siria se schimbă de la un minut la altul. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cărui ţara este principalul susţinător internaţional al lui Assad, a declarat că îi pare „rău pentru poporul sirian”.

În Damasc, oamenii s-au grăbit să se aprovizioneze cu provizii. Mii de oameni au mers la graniţa Siriei cu Libanul, încercând să părăsească ţara. Oficialii de frontieră libanezi au închis principalul punct de trecere a frontierei Masnaa sâmbătă târziu, lăsând mulţi oameni blocaţi în aşteptare.

Multe magazine din capitală au fost închise, a declarat un rezident pentru The Associated Press, iar cele încă deschise au rămas fără alimente de bază, cum ar fi zahărul. Unele vindeau produse la preţuri de trei ori mai mari decât preţul normal.

Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat că a mutat personalul necritic în afara ţării ca măsură de precauţie.

Statutul lui Assad, incert

Presa de stat siriană a dezminţit zvonurile apărute pe reţelele de socializare potrivit cărora Assad ar fi părăsit ţara, afirmând că acesta îşi îndeplineşte atribuţiile la Damasc.

Prim-ministrul sirian Mohammad Ghazi al-Jalali a declarat duminică, 8 decembrie, că nu ştie unde sunt Assad sau ministrul Apărării. El a declarat pentru reţeaua de televiziune saudită Al-Arabiyya duminică dimineaţă că au pierdut legătura sâmbătă seara.

Assad a avut puţin ajutor, dacă a avut vreunul, din partea aliaţilor săi. Rusia este ocupată cu războiul său din Ucraina. Organizaţia Hezbollah din Liban, care la un moment dat a trimis mii de luptători pentru a susţine forţele lui Assad, a fost slăbit de un conflict cu Israelul.

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a postat sâmbătă pe social media că Statele Unite ar trebui să evite angajarea militară în Siria. Separat, consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Joe Biden a declarat că administraţia Biden nu are nicio intenţie de a interveni acolo.

Pedersen a declarat că o dată pentru discuţiile de la Geneva privind punerea în aplicare a unei rezoluţii a ONU, adoptată în 2015 şi care solicită un proces politic condus de sirieni, va fi anunţată ulterior. Rezoluţia solicită înfiinţarea unui organism guvernamental de tranziţie, urmată de redactarea unei noi constituţii şi încheiată cu alegeri supervizate de ONU.

În cursul zilei de sâmbătă, miniştrii de externe şi diplomaţi de rang înalt din opt ţări-cheie, inclusiv Arabia Saudită, Rusia, Egipt, Turcia şi Iran, împreună cu Pederson, s-au reunit în marja summitului de la Doha pentru a discuta situaţia din Siria.

Într-o declaraţie, participanţii şi-au afirmat sprijinul pentru o soluţie politică la criza siriană „care ar duce la încetarea activităţii militare şi ar proteja civilii”.

Marşul insurgenţilor

Un comandant al insurgenţilor, Hassan Abdul-Ghani, a postat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că forţele opoziţiei au început „etapa finală” a ofensivei lor prin încercuirea Damascului.

HTS controlează o mare parte din nord-vestul Siriei şi, în 2017, a înfiinţat un „guvern de salvare” pentru a gestiona afacerile de zi cu zi din regiune. În ultimii ani, liderul HTS, Abu Mohammed al-Golani, a încercat să refacă imaginea grupului, tăind legăturile cu Al-Qaeda, renunţând la oficialii de linie dură şi promiţând să adopte pluralismul şi toleranţa religioasă.

Ofensiva de şoc a început la 27 noiembrie, timp în care oamenii înarmaţi au cucerit oraşul Alep din nord, cel mai mare din Siria, şi oraşul central Hama, al patrulea oraş ca mărime din ţară.

De la izbucnirea conflictului, în martie 2011, guvernul sirian îi califică pe atacatorii opoziţiei drept terorişti.

Şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, şeful diplomaţiei din Qatar, l-a criticat pe Assad pentru că nu a profitat de încetarea luptelor din ultimii ani pentru a aborda problemele de fond ale ţării. „Assad nu a profitat de această ocazie pentru a începe să se implice şi să îşi restabilească relaţia cu poporul său”, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor