Premierul Keir Starmer, acuzat de scăderea sprijinului Marii Britanii pentru Ucraina

Premierul britanic Keir Starmer (Getty Images)
Redacţia
16.12.2024

Fostul ministru de Externe al Ucrainei Dmytro Kuleba a afirmat că premierul Keir Starmer a atenuat sprijinul pe care Marea Britanie îl acordă Kievului, relateaă The Telegraph.

Potrivit lui Kuleba, laburiştii ar fi urmat exemplul SUA atunci când au luat în considerare acordarea permisiunii pentru ca rachetele Storm Shadow să fie lansate adânc în Rusia, în loc să conducă de pe front.

El a sugerat că guvernul conservator anterior a convins SUA să fie mai îndrăzneaţă în sprijinul său pentru Ucraina, în timp ce miniştrii laburişti urmează poziţia Casei Albe.

Kuleba a spus: „Conservatorii se coordonau cu americanii, dar nu s-au limitat doar la a-i urma pe americani.

„Aceasta este schimbarea care a venit cu Partidul Laburist. Aceştia au luat poziţia că îi vor urma pe americani. [Marea Britanie] trebuie să îşi permită să conducă conversaţiile cu americanii cu privire la Ucraina, nu doar să urmeze deciziile luate de Statele Unite", a adăugat fostul ministru ucrainean.

Potrivit lui Kuleba, „aceasta este schimbarea care a venit odată cu Partidul Laburist. Ei au adoptat o poziţie prin care îi vor urma pe americani".

„[Marea Britanie] trebuie să îşi permită să conducă conversaţii cu americanii cu privire la Ucraina, nu doar să urmeze deciziile pe care le iau Statele Unite. Singura conversaţie neplăcută pe care am avut-o cu oficialii britanici cu câteva săptămâni înainte de demisia mea - şi a fost prima conversaţie neplăcută de la începutul invaziei la scara largă - a fost despre livrarea de Storm Shadows şi permisiunile de a le folosi împotriva anumitor ţinte. [...] Poate că motivul a fost că noul guvern era prudent şi nu dorea să se grăbească cu deciziile”, a mai spus Kuleba.

De când a fost numit premier al marii Britanii, Sir Keir Starmer nu a vizitat Ucraina.

Rishi Sunak a vizitat ţara la câteva săptămâni de la intrarea în Downing Street. Boris Johnson a fost primul lider occidental care a vizitat Kievul după invazia Rusiei şi de atunci a făcut mai multe vizite în ţară.

Aceasta vine în contextul în care Rusia avansează constant în Ucraina, în timp ce Donald Trump este aşteptat să înceapă să facă presiuni pentru un acord de pace atunci când va intra la Casa Albă în ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor