Catastrofă maritimă generată de două petroliere ruseşti. Peste 4.000 de tone de petrol deversate în Marea Neagră
Un petrolier rusesc care transporta peste 4 000 de tone de produse petroliere s-a scufundat în Marea Neagră în condiţii de furtună, în timp ce un al doilea a eşuat, ameninţând cu un dezastru ecologic.
Cargoul Volgoneft-212 s-a rupt în două duminică după ce a fost lovit de un val mare. O înregistrare video a arătat partea sa din prova ieşind vertical din apă. Nava a intrat în dificultate în largul coastei de est a Crimeii ocupate, la 8 km de strâmtoarea Kerci, a raportat presa rusă.
Anchetatorii ruşi au deschis două dosare penale pentru a examina posibile încălcări ale normelor de siguranţă, după ce cel puţin o persoană a fost ucisă în urma scufundării petrolierului de 136 de metri, care avea 15 persoane la bord.
Petrolierul transporta 4.300 de tone de păcură grea de calitate inferioară, cunoscută sub numele de mazut. Serviciul rus de urgenţă a lansat o operaţiune de salvare la care au participat remorchere şi un elicopter Mil Mi-8. Alte douăsprezece persoane au fost evacuate, dintre care unsprezece au fost duse la spital, două fiind în stare gravă, a declarat Alexei Kuzneţov, un consilier al ministrului Sănătăţii, citat de agenţia de presă Tass.
La scurt timp după aceea, un alt transportor de marfă, Volgoneft-239, a intrat în dificultate în aceeaşi zonă. Acesta transporta 4 tone de păcură. Rapoartele iniţiale au sugerat, de asemenea, că nava s-ar fi scufundat.
„Încă o navă se scufundă. Sfinte Sisoe!”, a spus un marinar, filmând de pe o barcă din apropiere.
Cu toate acestea, Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că nava de 132 de metri, construită în 1973, a eşuat la 80 m de ţărm, în apropierea portului Taman, la capătul sudic al Strâmtorii Kerci.
Ministerul a scris ulterior pe Telegram că eforturile de evacuare a echipajului de 14 membri au fost suspendate din cauza vremii nefavorabile. Ministerul a declarat că echipele de salvare erau în contact cu nava, care avea la bord toate facilităţile necesare pentru a se asigura că viaţa echipajului nu era în pericol.
Declaraţiile oficiale nu au oferit detalii cu privire la amploarea deversării sau la motivul pentru care primul petrolier a suferit avarii atât de grave.
Putin a ordonat guvernului să înfiinţeze un grup de lucru care să se ocupe de operaţiunea de salvare şi să atenueze impactul deversării de combustibil, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă, după ce Putin s-a întâlnit cu miniştrii pentru situaţii de urgenţă şi mediu.
Oficialii ucraineni au acuzat Moscova de imprudenţă.
„Acestea sunt tancuri ruseşti destul de vechi. Nu poţi ieşi pe mare pe o astfel de furtună. Ruşii au încălcat regulile de operare. Rezultatul este un accident”, a declarat Dmytro Pletenciuk, purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene.
Comentatorii au subliniat că produsele petroliere, dacă s-ar vărsa în Marea Neagră, ar provoca daune ecologice grave unui mediu marin deja grav afectat de război.
Volgoneft-212 avea 55 de ani, era înmatriculat în Sankt Petersburg şi recondiţionat recent. Centrul a fost decupat, iar pupa şi prova au fost sudate împreună, formând o cusătura uriaşă în mijloc. Această secţiune este cea care pare să se fi rupt.
Membrii echipajului au privit cum nava neajutorată era distrusă. Imaginile video arătau oameni stând pe punte, purtând veste de salvare portocalii. O pată neagră putea fi văzută plutind la suprafaţă, lângă un arc parabolic răsturnat. Valurile se prăbuşeau peste carena distrusă.
Accidentul în care au fost implicate ambarcaţiuni ruseşti decrepite este cea mai recentă catastrofă maritimă care a avut loc în apropierea coastelor din sudul Ucrainei. Marea Neagră a fost o zonă de conflict militar intens de la începutul invaziei la scara largă a lui Vladimir Putin din 2022 în această ţară.
Ucraina a folosit drone maritime şi alte rachete pentru a scufunda o parte din flota rusă din Marea Neagră. Aceasta a fost forţată să părăsească portul Sevastopol din Crimeea şi să se mute în portul rusesc Novorossiysk, mai sigur.
În iunie 2023, trupele ruse au aruncat în aer barajul hidroelectric Kahovka de pe fluviul Nipru, în teritoriul ocupat, pentru a împiedica un atac militar ucrainean. Explozia a eliberat 18 miliarde de tone de apă ţinute în amonte într-un rezervor uriaş.
Apele de inundaţie au măturat zeci de sate. Apa contaminată cu combustibil, ape uzate şi îngrăşăminte s-a scurs în cascadă în Marea Neagră. Potrivit biologilor, poluarea a anihilat midii şi alte moluşte, precum şi peşti şi crustacee.
Oamenii de ştiinţă au înregistrat o creştere a deceselor în rândul delfinilor şi marsuinilor de la atacul total al Kremlinului. Aproximativ 1.000 de cetacee au fost ucise în 2022. Au avut de suferit populaţiile de delfini cu bot şi delfini cu laterale albe.