Autorităţile britanice, presate să ia măsuri după ce s-a aflat că unele electrocasnice chinezeşti ascultă ce vorbesc proprietarii
Producătorii de dispozitive inteligente vor primi noi directive cu privire la modul de respectare a legilor privind protecţia datelor, a declarat un organism de supraveghere, după ce s-a descoperit că friteuzele ar fi putut asculta conversaţiile familiilor.
Biroul Comisarului pentru Informaţii din Regatul Unit (ICO) a declarat că oamenii consideră că produsele lor de uz casnic "colectează prea multe informaţii despre ei" şi că se simt "neputincioşi să controleze modul în care informaţiile lor sunt utilizate şi partajate", potrivit Sky News.
ICO urmează să emită noi directive în primăvara anului 2025, după ce un raport al grupului de consumatori Which? a dezvăluit modul în care unele friteuze cu aer, televizoare inteligente şi ceasuri inteligente au colectat date despre cei care le deţin.
Potrivit studiului Which?, friteuzele cu aer, fabricate de mărcile chineze Xiaomi, Tencent şi Aigostar, au dorit să înregistreze date audio de pe telefonul proprietarului lor fără niciun motiv specificat.
Friteuzele cu aer Aigostar şi Xiaomi au trimis datele personale ale proprietarilor către servere din China, deşi acest lucru a fost semnalat în notificarea privind confidenţialitatea furnizată împreună cu produsul.
Între timp, televizoarele inteligente produse de Hisense şi Samsung care au fost testate de "Which?" au solicitat codurile poştale ale persoanelor în timpul configurării. Aplicaţia TV de la Samsung a solicitat, de asemenea, permisiunea de a vedea toate celelalte aplicaţii de pe telefonul utilizatorului.
Toate produsele din cadrul cercetării au avut nevoie de consimţământul privind confidenţialitatea pentru a funcţiona corect şi au dorit să cunoască locaţiile exacte ale utilizatorilor.
Printre acestea se numără ceasul inteligent Huawei Ultimate, care a solicitat nouă permisiuni "riscante" pentru telefon - cele mai multe permisiuni dintre toate dispozitivele din studiu.
Which? defineşte "riscant" a oferi acces invaziv la părţi ale telefonului cuiva. Aceasta include cunoaşterea locaţiei exacte a utilizatorului, capacitatea de a înregistra audio, accesul la fişierele stocate sau capacitatea de a vedea toate celelalte aplicaţii instalate.
Huawei a declarat că toate permisiunile pe care le solicită au o necesitate justificată.
Nu există nicio sugestie de comportament ilegal din partea niciuneia dintre companiile menţionate în studiu.
Acesta vine pe fondul unor rapoarte conform cărora o companie care nu a făcut parte din cercetare îşi rezervă dreptul ca, de fapt, cuptoarele sale inteligente şi aparatele similare să colecteze detalii despre "ce gătiţi şi cum gătiţi".
Stephen Almond, director executiv al riscului de reglementare la ICO, a declarat pentru Sky News: "În cele din urmă, ceea ce vedem este faptul că aceşti consumatori plătesc de două ori. Mai întâi plătesc pentru produsul pe care îl cumpără, dar apoi, în al doilea rând, plătesc cu datele lor".
"Iar aceste date sunt folosite potenţial pentru publicitate direcţionată, adunând, de asemenea, mai multe informaţii despre modul în care piaţa se dezvoltă în acest tip de domeniu. Aşadar, pentru ca aceste dispozitive să fie utilizate cu încredere de către oameni, este foarte important ca industria să clarifice modul în care sunt utilizate informaţiile oamenilor".