Băsescu: Guvernul Ponta este corupt. Votul din Parlament în cazul Chiţoiu ar confirma acest lucru

Traian Băsescu vs Victor Ponta
Traian Băsescu vs Victor Ponta (Ioana Florea/Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că prin votul dat de majoritatea parlamentară în cazul fostului ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu, acuzat de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat în dosarul "Carpatica", se confirmă faptul că Guvernul Ponta este unul corupt.

Camera Deputaţilor a respins marţi prin vot secret, cererea procurorilor anticorupţie de ridicare a imunităţii fostului Ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu, în vederea începerii urmăririi penale. PNL, PDL şi PP-DD au anunţat anterior votului că vor susţine începerea urmăririi penale a acestuia, în timp ce restul au păstrat tăcerea. După vot s-a constatat că 248 de deputaţi au votat „împotrivă”, 108 „pentru”, iar 4 voturi au fost anulate, astfel că imunitatea lui Chiţoiu nu a putut fi ridicată.

„Majoritatea parlamentară a refuzat astăzi din nou să lase justiţia liberă, în condiţiile în care Parlamentul României este acuzat în raportul UE, care vizează actele de corupţie. Parlamentul este menţionat că o instituţie care împiedică independenţa justiţiei. În raportul MCV, dacă instituţiile care ţin de justiţie primesc menţiuni bune, Parlamentul apare ca cel care încalcă statul de drept şi blochează justiţia”, a precizat Traian Băsescu.

Şeful statului a explicat că noul episod, cel legat de Daniel Chiţoiu, este „o confirmare” a ceea ce s-a înscris în raportul MCV, dar şi în raportul legat de corupţia la nivelul UE.

Totodată, Traian Băsescu a precizat că acest episod are şi „o altă conotaţie pentru că el viza o anchetă la modul în care o ordonanţă de urgenţă cu privire la ASF, a fost emisă şi manipulată de diverşi politicieni şi confirmă faptul că Guvernul Ponta este unul corupt”.

„Dacă azi s-ar fi dat aviz pentru ca Chiţoiu să fie anchetat, ar fi trebuit să spună cum a primit şi aprobarea de la premier şi cât de deschis a fost premierul ca o OUG care nu a circulat la toţi miniştrii să fie aprobată peste noapte. Chiţoiu a spus azi minciuni în Parlament care au părut a fi o justificare. Domnul Chiţoiu minte! Legea iniţială de funcţionare a ASF-ului a fost retrimisă de mine în Parlament exact din cauza modificărilor care ulterior au venit şi din partea FMI”, a declarat preşedintele.

Amintim că potrivit probelor administrate de procurorii DNA a rezultat că, în calitate de ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu s-ar face vinovat de iniţierea proiectului de ordonanţă de urgenţă care a permis înlocuirea lui Daniel Tudor din funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, în scopul înlocuirii acestuia cu Marian Mârzac, "care urma sa garanteze, în mod fraudulos, protecţia intereselor financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A." Prin această ordonanţă, Chiţoiu a adus vătămări atât intereselor Guvernului şi ASF cât şi lui Daniel Tudor, care a fost nevoit să demisioneze din funcţia ocupată.

„Eu cred că astăzi majoritatea parlamentară, în mod deosebit PSD-ul, partener cu UDMR-ul la aşa ceva, a protejat investigarea unui act de corupţie la nivel guvernamental”, a subliniat Băsescu.

Şeful statului a făcut referire la faptul că ANI a solicitat revocarea din funcţie a parlamentarilor Daniel Mora şi Ştefan Bucur Stoica, care conform deciziilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-au aflat în stare de incompatibilitate şi timp de 3 ani nu au voie să ocupe funcţii de demnitate publică.

„Analizând modul de reacţie al Parlamentului la astfel de sesizări, am mai constatat un lucru. Parlamentul a refuzat să constate încetarea mandatului pentru doi parlamentari care, prin hotărâre a ÎCCJ, au fost declaraţi incompatibili. E un număr destul de mare de parlamentari pentru care s-a cerut aprobare pentru începerea urmăririi penale şi a fost refuzată de Parlament. Îi enumăr: Varujan Vosganian, Laszlo Borbely, Victor Paul Dobre, Daniel Chiţoiu. Mai avem şi parlamentari pentru care s-a refuzat ridicarea imunităţii în vederea arestării: Cosma Vlad Alexandru şi Ion Stan. Este foarte mare diferenţa de tratament şi aş observa că este vorba de politicieni care sunt parte a sistemului corupt din Parlament, cei pentru care nu s-a încuviinţat începerea urmăririi penale. Aici este marea problemă a Parlamentului”, a adăugat Traian Băsescu.

Şeful statului a declarat că parlamentarilor din majoritatea parlamentară nu le pasă că se fac eforturi uriaşe pentru a se deschide porţile Schengen.

„Vosganian - PNL, Borbely - UDMR, Dobre - PNL, Chiţoiu - PNL, Cosma - PSD, Stan - PSD - indiferent de situaţia partidelor la putere sau opoziţie, aceşti oameni şi cei care sunt colegi cu ei în grupurile parlamentare îi apără fără rezerve, chiar făcând rău României. Degeaba instituţiile statului îşi fac treaba, dacă se pune eticheta lipsă de voinţă politică în lupta împotriva corupţiei”, a adăugat acesta.

„Sunt doar în situaţia de a constata. Românii trebuie să afle cine le face rău, cine îi discreditează”, a concluzionat Traian Băsescu.