Deputat PSD: Trădare de ţară! Europarlamentarii maghiari din România cer autonomia în PE

Lucrările celui de-al 21-lea Congres al Partidului Popular European la Palatul Parlamentului. Laszlo Tokes.
Lucrările celui de-al 21-lea Congres al Partidului Popular European la Palatul Parlamentului. Laszlo Tokes. (Epoch Times România)

Deputatul PSD Bogdan Diaconu i-a acuzat marţi de „trădare de ţară” pe europarlamentarii maghiari din România, Laszlo Tokes şi Csaba Şogor, care au cerut autonomia Ţinutului Secuiesc în plenul Parlamentului European, impulsionaţi de manifestaţiile de la Târgu Mureş.

Cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti, circa 3.500 de manifestanţi au mărşăluit luni prin Târgu Mureş cerând autonomia Ţinutului Secuiesc, precum şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. La eveniment au participat şi liderul partidului de extremă dreapta Jobbik, extremiştii Gărzii Maghiare şi cei ai Organizaţiei 64 de Comitate. La un moment dat extremiştii maghiari acoperiţi cu cagule au atacat forţele de ordine cu pietre şi petarde. Nu au lipsit nici solganurile de genul „Ţinutul Secuiesc nu este România”, „Să piară Trianonul”, „Autonomie” sau „Ţiganilor, plecaţi acasă!”. După o serie de îmbrânceli, jandarmii au reuşit în cele din urmă să calmeze spiritele.

În urma mitingului de la Târgu-Mureş, europarlamentarii români de etnie maghiară Laszlo Tokes şi Csaba Şogor, prezenţi la Strasbourg, au solicitat luni în Parlamentul European susţinerea pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

„Astăzi (luni - n.r.) a avut loc o demonstraţie împotriva politicii de asimilare duse de guvernul din România. Această populaţie, secuii din România, începe să devină o minoritate pe propriul teritoriu, ca şi tătarii care trăiesc în Crimeea”, a declarat Laszlo Tokes în PE, cerând totodată sprijinul PE, precum şi al celorlalte instituţii europene, pentru minoritatea secuiască în vederea obţinerii autonomiei.

La rândul său, Csaba Şogor a declarat: „Practica internaţională arată că există diferite tipuri de autonomie care pot promova o coabitare paşnică între diferitele grupuri etnice. Mesajul cheie al demonstraţiei de azi este că există în continuare conflicte nerezolvate, iar comunitatea maghiară îşi exprimă nemulţumirea şi solicită guvernului român să înceapă un dialog. Sper că acest lucru va fi susţinut de comunitatea internaţională”.

„Trădare de ţară! Europarlamentarii maghiari din România cer autonomia în plenul Parlamentului European! Uite ce ne fac europarlamentarii maghiari: Tokes şi cu Şogor au cerut în plenul Parlamentului European sprijin pentru autonomia maghiară din Transilvania, motivaţi de mitingul extremist de la Târgu Mureş! Pentru asta i-a trimis România acolo?”, a declarat revoltat Bogdan Diaconu.

Acesta a făcut apel la români să iasă „în număr masiv la alegerile europarlamentare ca partidele maghiare să nu mai treacă pragul şi să nu mai avem trădători de ţară la Bruxelles”.

Referitor la mitingul din Târgu Mureş, deputatul Bogdan Diaconu a comentat: „extremiştii maghiari au depăşit orice limită luni seara la Târgu-Mureş, au încercat să provoace la violenţă, au strigat lucruri oribile despre România şi despre români, şi s-au manifestat în cel mai neo-nazist mod cu putinţă. Mă simt îndreptăţit acum să atrag atenţia că dacă nu punem forţa legii să oprească autonomismul, el va duce la violenţe împotriva românilor şi asuprirea acestora ca pe timpurile horthyste, care sunt un ideal pentru extremiştii maghiari. Nu mai avem loc în ţara noastră de câţiva descreieraţi care visează la Ungaria Mare şi la statul lui Horthy. Cum credeţi că s-au simţit românii din Târgu Mureş când bandele de extremişti veniţi de aiurea le strigau luni seara în oraşul lor: "Opincari, plecaţi acasă!", "Să piară Trianonul!", "Ţinutul Secuiesc nu e România!", "În Bucureşti toţi sunt ţigani!"?”