Banul public, cheltuit discreţionar. "Memorial Colectiv" pe spaţiul verde, în Parcul Lumea Copiilor

În greu încercatul parc Lumea Copiilor din Bucureşti, muncitorii au reluat în forţă lucrările la un obiectiv despre care autorităţile au susţinut că se rezumă la o simplă (re)amenjare peisagistică pentru ca apoi să admită că, de fapt, este vorba de un "Memorial Colectiv".
Loredana Diacu
25.03.2016

alte articole

Parcul Lumea Copiilor (Fotografie primită de la cititori)
Loredana Diacu
25.03.2016

În parcul Lumea Copiiilor s-au reluat în dimineaţa zilei de vineri o serie de lucrări contestate de cetăţenii din zonă. Practic, la ora actuală în parc se lucrează la ceva intitulat Memorial Colectiv. Cetăţenii acuză însă că nu s-au organizat dezbateri publice pe acest subiect. Mai mult, nu se ştie dacă lucrarea are toate avizele necesare, de ce a fost amplasată în parc şi nu, de exemplu, în faţa Clubului Colectiv, loc unde a avut loc tragedia. Valoarea lucrării se ridică la 321.405 RON.

Reamintim că în data de 7 martie a.c. în Parcul Lumea Copiilor din sectorul 4, au apărut muncitori care au început să demonteze mobilierul urban de pe alei. Cetăţenilor din zonă care, de când şi-au văzut o porţiune din parc distrusă de ridicarea unui complex rezidenţial, sunt deosebit de atenţi la ceea ce mişcă în parc, li s-a comunicat, neoficial, că la rotondă urmează să fie ridicat un monument în memoria victimelor de la Colectiv. Contactaţi de Epoch Times, reprezentanţii DAPZA au negat categoric informaţia, comunicând că în parc se fac doar ceva reamenajări, constând în înlocuirea băncilor (altminteri în stare foarte bună) şi în plantarea de noi arbuşti.

"Nu se ridică niciun monument. Suntem în lucru cu o amenajare care se va face în parc, pe locul acela va fi o amenajare, se plantează nişte pomi, cu bănci, cu plante, totul va fi mult mai frumos în viitor. O să bucurăm cetăţenii cu lucruri mai noi care nu au mai fost în parc.", declara, pe 7 martie, directoarea DAPZA, Liana Mariana Marin. Vezi mai multe informaţii aici

În ceea ce priveşte costul lucrării, reprezentanţii DAPZA au afirmat că nu îl stiu şi ne-au direcţionat spre Consiliul Local Sector 4, cel care a aprobat lucrarea. Surprinzător sau nu, întrebările noastre referitor la costul lucrării au rămas fără răspuns inclusiv după ce am cerut oficial, în scris, această informaţie. Însă, potrivit notificării de atribuire la cumpărare directă publicată pe site-ul E-Licitaţie, valoarea lucrării atribuită firmei Euroconstruct se ridică la 321.405 RON.

Dacă din cost a făcut un mister, DAPZA a comunicat în schimb că lucrarea pe care anterior o prezentase drept o simplă reamenajare peisagistică, se numeşte "Lucrare de Construcţie Memorial Colectiv ", care constă în ansamblu de băncuţe cu jardiniere, jardiniere în care se vor planta arbuşti ornamentali şi în marcarea aleii principale prin amplasarea unei pietre comemorative. De asemenea, de-a lungul aleilor vor fi plantaţi arbori de talie mică cu înflorire spectaculoasă.

Până la ora publicării acestei ştiri DAPZA nu ne-a transmis, deşi i-au fost solicitate, valoarea contractului încredinţat firmei Euroconstruct, copia acestuia, descrierea pietrei memoriale nici copii după documente care să ateste legalitatea lucrării.

La rândul său, nici Primăria Municipiului Bucureşti nu a comunicat dacă a avizat lucrarea şi nici cum se explică faptul că plângerea prealabilă formulată de două asociaţii de proprietari din zonă, în antenţia primarului General Răzvan Sava nu a primit niciun răspuns.

Problemele pe care le ridica lucrarea

Potrivit vicepreşedintelui Eco-Civica, unul dintre cele mai cunoscute ONG-uri în domeniul protecţiei mediului şi a patrimoniului este foarte posibil ca lucrarea să nu aibă avizele necesare.

"Le trebuie certificat de urbanism, autorizaţie de construire şi aviz de amplasare cu acordul comisiei de monumente istorice. Şi în general problema de Patrimoniu ţine de Primăria Generală nu de cea de sector. Cred că a fost o măsură luată de fostul primar Piedone să mai spele din petele negre pe care le avea, şi s-a ajuns la situaţia aceasta ilegală în care ne aflăm, care sută la sută nu este legală. Comisia trebuie să vadă dacă este potrivit, nu amplasăm fiecare ce vrem. Până la urmă, dacă nu e un lucru serios aduce încă un afront serios celor ce au murit, nevinovaţi, la Clubul Colectiv!", a declarat Dan Trifu, vicepreşedinte Eco-Civică, ONG vârf de lance în lupta pentru salvarea parcului Lumea Copiilor, parc din care, reamintim, 20 ha au fost retrocedate de fostul primar Videanu, 2 ha fiind deja defrişate pentru ridicarea unui complex rezidenţial.

Menţionăm că deşi Epoch Times a cerut DAPZA şi Primăriei Sector 4 copii după documentele menţionate mai sus, acestea nu ni le-a transmis până la publicarea acestui articol.

La rândul lor, cetăţenii din zona acuză că nu au fost consultaţi, aşa cum prevede legea, în privinţa oportunităţii lucrării deşi ei vor fi "beneficiari" ai arbuştilor cu înflorire spectaculoasă pe care nu i-au cerut şi a pietrei comemorative care, speră ei, nu va necesita tăierea platanului din centrul rotondei.

De asemenea, cum muncitorii i-au informat că aleea spre spaţiul în amenajare (deja largă cât să treacă două maşini) se va lărgi, vecinii parcului au temeri că scopul aceşti lărgiri ar fi pentru a putea permite accesul unor coloane oficiale de maşini, ceea ce ar bulversa liniştea în parcul ce mai păstrează câteva oaze de linişte pentru copii, părinţi, bunici.

Oamenii mai reamintesc că OUG nr. 114/2007 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, interzice schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, şi acuză că autorităţile publice locale care au obligaţia de a asigura din terenul intravilan o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 26 m2/locuitor, în loc să amenajeze mai mult spaţiu verde, îi privează şi de cel existent.

"Este jaf pe banul public!", acuză unul dintre vecinii zonei.

Articol realizat cu sprijinul Funky Citizens.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor