Fostul primar al Ploieştiului, pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu şi luare de mită

Senatorul Andrei Liviu Volosevici, fost primar al Ploieştiului şi două funcţionare din primăria municipiului sunt urmăriţi penală într-un dosar vizând finanţarea echipei Petrolul.
Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Procurorii DNA au dispus joi începerea urmăririi penale faţă de senatorul Andrei Liviu Voloşevici, fost primar al municipiului Ploieşti, şi faţă de două funcţionare ale primăriei conduse de aceasta, într-un dosar cu un prejudiciu estimat de peste 32,5 milioane de lei.

Fostul primar este acuzat de abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea unui folos necuvenit pentru altul şi de luare de mită, în timp ce Mazâlu Maria Magdalena, secretarul municipiului Ploieşti, de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea unui folos necuvenit pentru altul, iar Simona Albu, şef al Serviciului Juridic în cadrul Direcţiei Juridice a Primăriei municipiului Ploieşti, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea unui folos necuvenit pentru altul.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în calitate de primar al municipiului Ploieşti şi ordonator principal de credite, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor şi încălcarea dispoziţiilor legale, Andrei Liviu Voloşevici a iniţiat proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Ploieşti cu SC FC Petrolul SA în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni, servicii şi proiecte de interes public local - având ca obiectiv principal funcţionarea echipei de fotbal FC Petrolul.

În acelaşi scop, primarul a semnat un contract de asociere între municipiul Ploieşti şi S.C. FC PETROLUL SA Ploieşti, contract încheiat prin nerespectarea dispoziţiilor Legii administraţiei publice locale - în condiţiile în care o instituţie publică nu poate finanţa o activitate lucrativă desfăşurată de un agent economic cu capital privat.

În acest fel, a determinat prejudicierea bugetului local cu suma totală de 32.577.437 lei şi concomitent, obţinerea de către S.C. FC PETROLUL SA Ploieşti a unui folos necuvenit de aceeaşi valoare, reprezentând:

- 17.842.137,70 lei - plăţi efectuate exclusiv în baza contractului cu încălcarea dispoziţiilor legale privind finanţele publice;
- 12.955.859,28 lei - chirie datorată de S.C. PETROLUL S.A. pentru Stadionul Ilie Oana pus la dispoziţie în baza contractului - cu încălcarea prevederilor legale privind administraţia publică locală;
- 121.234,19 lei - contravaloare utilităţi datorate de societate şi achitate din bugetul local;
- 1.658.205,90 lei - debite stabilite prin acte de control ale Curţii de Conturi a României - Camera de Conturi Prahova ca fiind datorate de societate şi care, în evidenţa contabilă a unităţii administrativ teritoriale apar ca achitate prin transferarea sumei respective între conturi ale bugetului local şi nu prin plăţi efectuate de societate.

Contractul de asociere anterior menţionat a fost vizat pentru legalitate de Mazâlu Maria Magdalena şi Albu Simona.

Procurorii DNA mai susţin că, în calitate de primar al municipiului Ploieşti, în anul 2012, Voloşevici Andrei Liviu a pretins unui om de afaceri (denunţător) suma de 80.000 lei pe care a primit-o în trei tranşe, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale (la care candida pentru obţinerea unui nou mandat), pentru că, în schimb, o anumită firmă la care omul de afaceri avea interes să câştige un contract pentru executarea unei parcări supraterane în municipiul Ploieşti, finanţat de primărie. Ulterior, denunţătorul urma sa obţină lucrări în subantrepriză la obiectivul respectiv.