"Metrorex, unde dai şi unde crapă!" - Locuitorii Cotroceniului se mobilizează pentru salvarea cartierului

Parcuri distruse, copaci tăiaţi, case cu structuri de rezistenţă fisurate, infiltraţii, zgomot, praf, sunt doar câteva dintre problemele care au afectat Cotroceniul, determinându-i pe locuitorii cartierului să se mobilizeze şi să ceară autorităţilor să ia masuri.
Eveniment Cotroceni (Grupul Civic InCotroceni)
Loredana Diacu
12.03.2016

Mobilizaţi de "Grupul civic ÎnCotroceni – Oameni, Idei, Poveşti" şi de Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), zeci de locuitori ai Cotroceniului s-au reunit sâmbătă pentru a discuta despre efectele şantierului Metrorex, mai exact despre impactul lucrărilor la Magistrala 5 asupra asupra calităţii vieţii din cartierul lor şi pentru a stabili ce măsuri trebuiesc luate pentru că situaţia să reintre în normal.

Considerat până nu demult unul din cele mai liniştite şi cochete cartiere din Bucureşti, Cotroceniul, loc unde şi timpul pare să curgă diferit printre casele păstrând parfumul unor vremuri de mult, a fost dat peste cap de lucrările la metrou, începute în urmă cu trei ani. Pe lângă celebra surpătură a carosabilului survenită în decembrie 2015 în Eroilor, locuitorii din zonă acuză o multitudine de alte probleme.

Carosabil  surpat la Eroilor (4tuning)
Carosabil surpat la Eroilor (4tuning)

Case cu pereţi fisuraţi şi structuri de rezistenţă afectate, infiltraţii în reţeaua de apă, praf, poluare, zgomot infernal, copaci tăiaţi, spaţii verzi distruse, sunt doar câteva dintre problemele au fost discutate la întâlnirea organizată de grupul civic, unde locuitorii cartierului şi-au spus păsurile şi au căutat soluţii.

Ce semnalează cetăţenii

Problemele în zonă au început de dinainte de decembrie 2015, când carosabilul s-a surpat din cazua lucrărilor efectuate în subteran de Astaldi, pentru Magistrala 5 de Metrou.

„Înainte de surpare, în noiembrie, eram în drum spre Drumul Taberei şi am văzut în dreapta, cum urci spre Academie, pe o zonă verde, parcul Bagdasar, cum cei de la Metrorex, fără niciun fel de anunţ, fără niciun fel de autorizaţie, săpau, betonau, ridicau garduri.

Am început să întrebăm, nimeni nu ştia nimic. A doua zi ne-am întors în zonă şi, cu chiu cu vai, cineva de la Astaldi ne-a arătat, mult spus un plan de execuţie de lucrări - şi asta în faţa poliţiei locale care venise la cererea noastră - şi am aflat că se va construi acolo pe un colţ o gură de aerisire, că se va strica zona destul de mult. Nu exista niciun panou informativ, au pus la vreo săptămână mai târziu, argumentând că toată construcţia aceea se face sub autorizaţia generală de construire. Am aflat atunci că acea autorizaţie generală de construire este în regim de urgenţă, căci e greu să scoţi o autorizaţie de construire cu aviz de mediu, aviz de la Ministerul Culturii.... Cotroceniul este în zona protejată 45”, a relatat Dinu Drog, organizator al întâlnirii de vineri.

Consultări în Cotroceni (Vlad Cătună)
Consultări în Cotroceni (Vlad Cătună)

Ulterior acestui eveniment, în urma căruia locuitorii din cartier au făcut o petiţie pe care Metrorex a ignorat-o cu desăvârşire, a apărut surparea de la Eroilor, ocazie cu care cetăţenii s-au confruntat din nou cu lipsa de transparenţă a autorităţilor. Acestea au refuzat să le comunice care este calendarul de lucrări, ce planuri au în zona protejată Cotroceni, ce plan de replantări au, având în vedere că s-au tăiat copaci etc. etc.

Cele mai afectate persoane din cartier sunt locuitorii de pe Strada Eroii Sanitari, numerele 7 - 9 - 11 care şi-au văzut casele avariate grav de lucrări.

„Locuim în zona Eroii Sanitari numerele 7-9-11, suntem în dreptul gropii, tot ce aţi văzut că se întâmplă la televizor noi am simţit live. La mine, la etajul 2, când Metrorex sapă vertical, casa se zguduie de zici că e cutremur de gradul 6. Efectele sunt: pereţi fisuraţi, fisuri în structura de rezistenţă, toate clădirile din zona gropii sunt fisurate”, a acuzat Octavian Panea, locuitor de pe Eroii Sanitari.

„Când am văzut problema, am sunat la 112, au venit poliţiştii, ISU, s-au scărpinat, s-au uitat, le-am arătat, uite, e crăpat aici, grinda stă să cadă”, a relatat cetăţeanul ceea ce a urmat.

Şi Ovidiu Panea şi alţi cetăţeni şi-au exprimat temeri cu privire la ce se va întâmpla în viitor când Varvara, utilajul care a provocat surparea carosabilului, va începe să sape sub casele lor.

„Am făcut o reclamaţie cu toate problemele, şi am trimis-o la Primăria Capitalei, Prefectură, Metrorex, ISC, Poliţie, Garda de Mediu, Direcţia Sănătate Publică, Alinei Gorghiu, deputat pe zona Cotroceni, senatorului care reprezintă zona, fostul rector al Universităţii de Medicină, Florian Popa, i-am trimis şi lui petiţia.”, a mai adăugat Ovidiu Panea. Previzibil, petiţia lui a rămas fără răspuns. Singurii care s-au sesizat au fost cei de la ISC care au venit, au ridicat din umeri şi au zis "Nasol!".

Tot Ovidiu Panea a reamintit că în Eroii Sanitari în perioada octombrie - decembrie 2014, anterior alegerilor pentru preşedinţie, s-a turnat asfalt, s-au schimbat borduri, s-au făcut marcaje rutiere, lucrările ridicându-se la circa 3 milioane de lei. În iulie 2015, asflatul a fost spart, pentru începerea lucrărilor în subteran.

Locuitorii cartierului Cotroceni mai acuză că două parcuri, respectiv parcul din faţa Spitalului Universitar şi Parcul Eroilor, au fost distruse aproape complet. Astfel, primul a fost transformat în loc de parcare, iar în al doilea s-a defrişat. Defrişări au avut loc şi pe Bulevardul Eroilor, unde s-au tăiat teii din faţa mai multor case.

Nu în ultimul rând, cetăţenii ce locuiesc în zona de cartier adiacentă lucrărilor la metrou mai acuză zgomot infernal de la utilaje, trafic îngreunat, praf şi mizerie, pe scurt, faptul că vieţile lor cândva liniştite într-unul din cele mai vechi şi frumoase cartiere din Bucureşti au devenit un calvar.

Cetăţenii Cotroceniului cer transparenţă şi implicare

Refuzând să se resemneze în faţa opacităţii Metrorex şi a autorităţilor statului, cetăţenii prezenţi la întrunirea de vineri au semnat o petiţie prin care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care se desfăşoară lucrările la metrou.

De asemenea, locuitorii cartierului cer transparenţă şi acces la informaţii publice, realizarea de planuri de refacere a spaţiului verde prin consultarea comunităţii, repsonsabilizare şi implicare în rezolvarea problemelor din partea Metrorex, Astaldi şi a autorităţilor locale. Petiţia urmează să fie disponibilă şi online.

Participanţii la consultări au luat în calcul oportunitatea de a cere sistarea temporară a lucrărilor, care poate fi dispusă de Primărie sau de ISC, până la reabilitarea clădirilor afectate. Cetăţenii vor mai cere efectuarea de expertize, inclusiv geotehnice, pentru a se decide cum şi în ce manieră pot fi continuate lucrările.

Consultări în Cotroceni. (Vlad Cătună)
Consultări în Cotroceni. (Vlad Cătună)

Nu în ultimul rând, oamenii din cartier vor transparenţă, mai exact, instituţiile statului să pună la dispoziţia cetăţenilor informaţii despre lucrări, despre replantările care se intenţionează, refacerea spaţiilor verzi etc.

De altfel, locuitorii cartierului au transmis în data de 7 martie a.c. o adresă către Metrorex, cerând ca în temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice să li se pună la îndemnă o serie de documente precum:

- contractul de achiziţie publică de lucrări pentru Magistrala 5 de Metrou, Lot L1.1. - staţia Râul Doamnei - PS Operă - structura de rezistenţă cu toate anexele la aceasta

- proiectul tehnic prezentat de constructor şi modificările aduse ca urmare a avariei produse în cartierul Cotroceni, aprobate sau în curs de aprobare de beneficiar

- programul de lucrări al constructorului, planurile Metrorex de reparare a proprietăţilor şi a zonei afectate de surparea terenului şi a tuturor bulevardelor şi străzilor afectate de lucrările executate şi de avaria produsă, inclusiv programul de lucrări aferent

- planurile Metrorex de refacere a spaţiului verde din cartierul Cotroceni, distrus de lucrările executate la metrou

- autorizaţia de construire, avizul eliberat de Ministerul Culturii pentru execuţia de lucrări în Zona protejată 45, avizul de defrişare, aviz acord de mediu, aviz comisia tehnică de circulaţie din PMB plus orice alte documente relevante.

Dacă Metrorex, Primăria şi restul autorităţilor implicate nu se vor arăta deschise la dialog şi nu vor căuta soluţii pentru rezolvarea problemelor cetăţenilor, aceştia nu exclud posibilitatea de a se adresa instanţei, pentru a cere pe această cale compensaţii pentru pagubele suferite.

Reamintim că pe 12 decembrie, în zona Eroilor, terenul s-a surpat din cauza lucrărilor făcute pentru extinderea magistralei de metrou, existând riscul de prăbuşire a şoselei. Zeci de persoane au fost evacuate, iar traficul în zonă a fost restricţionat.

Cartierul Cotroceni se află în zona protejată 45, fiind considerat cartier rezidenţial de standard ridicat, tipic pentru clasa medie din prima jumătate a secolului al XX-lea şi, potrivit HCGMB 297/2000, beneficiază de protecţie maximă.

Evenimentul de vineri a fost organizat de Grupul civic ÎnCotroceni – Oameni, Idei, Poveşti cu sprijinul şi participarea Centrului de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) şi ActiveWatch în cadrul proiectului “Creştem comunităţi urbane” co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

„Am pornit această campanie fiind conştienţi de o parte dintre problemele cu care se confruntă cartierul şi comunitatea, generate de lucrările la metrou. Eram conştienţi că mai sunt şi alte probleme la care nu am reuşit să ajungem. Din acest motiv am organizat întâlnirea de aseară împreună cu Grupul ÎnCotroceni, care credem noi ca şi-a atins scopul.

Am aflat că oamenii se confruntă cu probleme care îi privesc în mod direct, personal dincolo de problemele care au apărut în spaţiul public. Această campanie devine foarte complexă şi o să presupună foarte multă implicare din partea cetăţenilor comunităţii Cotroceni”, declară Vlad Cătună, organizator comunitar în cadrul CeRe.

„Vrem să îi transmitem Metrorex că e norocos, are un grup minunat cu care poate să lucreze foarte bine. Sperăm să accepte invitaţia la dialog”, a declarat, la rândul său Irina Zamfir - ActiveWach.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor