Lupta continuă la Pungeşti. Cetăţenii acuză tentative de deturnare a referendumului (Video)
alte articole
UPDATE: Instituţia Prefectului judeţului Vaslui a transmis Judecătoriei Vaslui o cerere de validare a referendumului organizat duminică în Pungeşti pentru la demiterea primarului localităţii Mircia Vlasă. Solicitarea are termen de judecată ziua de marţi, informează Mediafax.
UPDATE: Şedinţa de la Prefectura Vaslui, în cadrul căreia prefectul Daniel Olteanu urma să valideze referendumul de la Pungeşti s-a încheiat făra vreun rezultat concret. Olteanu le-a cerut celor prezenţi la şedinţă un răgaz de trei-patru ore pentru a se lămuri asupra legii pe care trebuie să o aplice în acest caz, relatează vrn.ro. Prefectul a trimis la Judecătorie procesul verbal cu rezultele referendumului iar la Ministerul de Interne o adresă prin care întreabă cine trebuie să valideze referendumul.
Potrivit sursei citate, prefectul Olteanu a susţinut că preşedintele BEC, judecătorul Neculai Burlibaşa, nu şi-a făcut treaba. Acesta din urmă trebuia să dea aseară decizia de validare a referendumului. În loc să facă aceast lucru, judecătorul a adus procesul verbal la Prefectură dimineaţă la ora 4, predându-i actul oficial ofiţerului de la registratură, arată sursa citată.
În timp ce la Prefectură s-a deliberat, 50 de oameni din comuna Pungeşti au aşteptat în faţa insituţiei ca prefectul sa emită ordinul de demitere a primarului Vlasă.
“Sper ca noul prefect să nu facă aceeaşi greşeală ca domnul Renga, când, în urmă cu doi ani, în mod injust, nu a dat ordin de organizare a referendumului. Ne-am câştiga dreptatea în instanţa. Acum suntem decişi să facem acelaşi lucru dacă prefectul nu validează referendumul aşa cum o spune legea, cu prag electoral de 30%”, a declarat Constantin Butnaru, unul dintre semnatarii întâmpinării depuse la Judecatoria Brasov prin care prefecturii i se cerea să organizeze cât mai repede referendumul.
***
Greu încercaţi de lupta cu Chevron şi cu autorităţile statului care, în 2013, au ocupat literalmente comuna cu trupe de jandarmi, pungeştenii mai au încă de luptat pentru a-şi vedea dat jos primarul, pe care îl acuză că a concesionat companiei gazifere terenul unde ar fi urmat să înceapă explorarea gazelor de şist.
Deşi legea referendumului a redus cvorumul la 30% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente iar duminică, la Pungeşti, 34,3% din cetăţeni s-au prezentat la urme, în localitate se încearcă acreditarea ideii că referendumul nu poate fi validat decât dacă la vot iau parte 50% plus 1 din cetăţeni, potrivit Legii Administraţiei Publice Locale
Astfel, judecătorul Neculai Burlibaşa, preşedintele Biroului Electoral, a precizat că pentru validarea referendumului este necesară prezenţa la vot a 50% + 1 dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale permanente, potrivit Legii Administraţiei Publice Locale iar la rândul său, prefectul judeţului ar fi declarat, potrivit unor surse de la faţa locului, ca a primit vineri de la Autoritatea Electorală Centrală recomandări că referendumul să fie validat cu 50% plus 1.
În consecinţă, pungeştenii vor merge astăzi la Prefectură, pentru a cere validarea rezultatului scrutinului de ieri şi demiterea primarului, căci condiţiile stipulate în legea referendumului au fost întrunite.
"Cu lacrimi în ochi de bucurie, va anunţăm că l-am demis pe Mircea Vlasă, cu un număr 860 de votanţi din care 759 -DA- şi 91-NU, cu un procentaj 34,3 % cerut de legea referendumului. Pungeştenii au învins!!! Jigniţi, umiliţi, manipulaţi, ei au arătat întregii ţări că dacă îţi iubeşti ţara şi pământul reuşeşti. Referendumul trebuie validat de prefect, judecătorul doar a constatat numărul voturilor. Mâine dimineaţa la ora 9 vom merge la Prefectură ca să nu-i lăsam să întoarcă legea cum vor ei!!! Mulţumim tuturor care au crezut în noi", scria duminică noaptea pe Facebook, Liliana Sava, pungeşteancă aflată în prima linie în lupta împotriva exploatării gazelor de şist.
"Corupţii îşi joacă astăzi ultima carte la Pungeşti. PSD şi prefectul PNL din nou în tandem pentru interzicerea exercitării suveranităţii poporului la Pungeşti!
O ţară întreagă ştie epopeea legii referendumului şi faptul că pragul de validare este de 30% cu condiţia ca 25% să voteze într-un sens, iar la Pungeşti PSD şi PNL dau timpul înapoi încercând să arunce din nou Pungeştiul în negura vremurilor apuse. Procedura de validare este neclară, BEC refuză să valideze referendumul şi aruncă sarcina la Prefectură care nu are atribuţii de acest fel. Dacă ne uităm în practică în vestul ţării referendumurile locale au fost validate de BEC, nu de prefecţi. Suntem alături de pungeşteni cum am fost mereu până la capăt pentru a elimina ultima picătură de mizerie politică din comună.", a declarat, la rândul său, George Epurescu, preşedintele România Fără Ei, organizaţie vârf de lance în lupta pentru oprirea fracturării hidraulice şi care, alături de Eco-Civica, Salvaţi Bucureştiul şi Neuerweg l-au acţionat în instanţă pe prefectul Judeţului şi compania Chevron.
Pungeştenii protestează
Mai precizăm că duminică seara, revoltaţi de tentativele de invalidarea a referendumului care, reamintim, ar marca un precedent, stimulând şi cetăţeni altor oraşe să-şi demită primarii dacă aceştia nu le reprezintă interesele, pungeştenii au protestat faţă de tentativele de a li se anula victoria la referendum.
Potrivit vrn.ro, peste 150 de oameni au scandat ore în şir, slogane anti-primar, dar şi împotriva judecătorului. “Burlibaşa şi cu Vlasă, fac acum blat pe sub masă”, au strigat protestatarii. Primarul Vlasã a stat în toată această perioadă în biroul judecătorului, ascultând cum mulţimea îi cere demisia. Pungeştenii au avut şi cereri mai radicale, precum: “Ieşi afară, javră ordinară!” sau “Mircea Vlasã nu uita, în seara asta vei pleca!” . Într-un final, acesta a ieşit pe uşa din dos de la Primărie, reuşind să scape de furia protestatarilor, fugind cu maşina jandarmeriei, relatează sursa citată.
La rândul său, judecătorul Burlibaşa a avut ceva emoţii la ieşirea din Primărie. Deşi ar fi trebuit să le explice pungeştenilor de ce primarul Vlasă mai este în funcţie, atât timp cât peste 30% din oameni au ieşit la vot şi peste 25% din totalul de alegători înscrişi pe liste au votat împotrivă, Burlibaşa s-a limitat să declare că nu este el omul care decide referendumul, ci Prefectura şi le-a înmânat oamenilor copia procesului verbal cu datele votului referendumului, rugându-i să-l lase să treacă pentru a o depune, arată sursa citată.
Scut istoric
Reamintim că la jumătatea lui octombrie 2013, sătenii din Siliştea , Pungeşti au format un lanţ uman pentru a opri instalarea utilajelor companiei Chevron, care dorea să instaleze primă sondă de exploatare a gazelor de şist din România. Jandarmii au spulberat în forţă lanţul uman, acţiune sancţionată de români, care s-au solidarizat cu protestatarii din Vaslui. Ecourile la nivel naţional şi internaţional pe care le-a avut protestul pungeştenilor a determinat Chevron să amâne operaţiunile.
În 2 decembrie, Chevron şi-a trimis din nou utilajele în sat, însoţite de jandarmi. Sătenii au fost loviţi, intimidaţi, agresaţi iar satul a fost ocupat de forţe de ordine care au patrulat zi şi noapte prin sat, Pungeştiul fiind transformat apoi în zonă specială de siguranţă publică.
Siguranţa era însă a Chevronului, nu a cetăţenilor din localitate. Reporterii noştri s-au deplasat în decembrie 2013 la Pungeşti şi au găsit o localitate asediată, ţinută sub teroare de jandarmi. Inclusiv femei ajunse la vârsta senectuţii au fost lovite în piept cu scutul şi călcate pe mâini cu bocancii de jandarmi. Oamenii au fost bătuţi şi dacă ieşeau la fântână să ia apă sau mergeau cu treabă pe drum. Unul dintre săteni a fost lovit fiindcă ducea o cruce în spate, pentru un mormânt.