Banca Românească a contestat legea dării în plată la CCR

Legea dării în plată, act normativ în folosul celor ce nu-şi mai pot plăti creditele la bănci, a fost atacată la CCR de Banca Românească.
Augustin Zegrean (Epoch Times România)
Loredana Diacu
01.06.2016

Banca Românească, membră a National Bank of Greece, a contestat la Curtea Constituţională a României controversata lege a dării în plată, lege îndelung aşteptata de cei sufocaţi de creditele la bănci.

În cererea adresată CCR, Banca Românească susţine că legea încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, al neretroactivităţii legii civile, dreptul la proprietate, libertatea comerţului şi principiul securităţii juridice, relatează Adevărul.

Instituţia bancară mai precizează că a solicitat instanţei de fond, printr-o contestaţie, să constate că notificarea de dare în plată nu îndeplineşte condiţiile de admisibilitate şi a invocat excepţia de neconstituţionalitate în solicitarea către instanţă, care a decis să trimită excepţia ridicată către Curtea Constituţională pentru soluţionare.

Banca Românească, reprezentată prin casa de avocatură Mărgărit Florov şi Asociaţii, expune în cererea care se întinde pe 12 pagini, contextul care a determinat apariţia legii dării în plată şi cadrul legal aplicabil contractelor de credit ipotecar înainte de intrarea în vigoare a dării în plată, arată sursa citată.

Reamintim că, adoptată în noiembrie 2015, în Parlament, cu o majoritate zdrobitoare de voturi, legea dării în plată permite unei persoane care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria să treacă în proprietatea băncii imobilul ipotecat.

Practic, legea prevede că, la momentul încheierii contractului, pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive, va fi stinsă orice datorie a debitorului faţă de creditor, acesta din urmă neputând solicita sume de bani suplimentare.

Actul normativ a stârnit nemulţumirea bancherilor care au anunţat că îi vor cere preşedintelui Iohannis să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la acest act normativ. Iohannis nu a sesizat CCR însă, în decembrie, a întors legea în Parlament spre reexaminare, unde a şi fost adoptată, cu o serie de amendamente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor