Bancherii, nemulţumiţi de legea privind darea în plată. Se cere implicarea lui Iohannis
alte articole
Membrii Consiliului Patronatelor Bancare îi vor cere preşedintelui Iohannis să sesizeze Curtea Constituţională pe legea privind darea în plată, cu alte cuvinte, legea care permite unei persoane care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria să treacă în proprietatea băncii imobilul ipotecat.
Bancherii invocă retroactivitatatea şi încălcarea dreptului de proprietate şi solicită, de asemenea, retrimiterea legii spre Parlament, a declarat joi directorul executiv al Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR), Bogdan Preda, relatează Hotnews.
Nu în ultimul rând CPBR va cere clarificări atât de la BNR cât şi de la Finanţe cu privire la aspectele tehnice ale acestei legi. Totodată, bancherii vor face demersuri pentru a înfiinţa un registru de evidenţă pentru cei care vor beneficia de această lege.
Preda a mai precizat că bancherii au solicitat includerea în cadrul legii a unor paragrafe cum ar fi: valoarea apartamentului să nu depăşească 150.000 de euro, clientul care vrea să predea cheia casei la bancă să fi trecut printr-o restructurare şi să aibă dificultăţi reale în achitarea ratelor. Însă niciuna din cererile lor nu a fost luată în discuţie de parlamentarii din diferitele comisii.
"Până acum, Preşedinţia a fost trecută în preştiinţă, la BCC, cum s-ar spune. Acum vom scrie în mod direct să subliniem că această lege era în discuţie de mult timp pentru transpunerea directivei de către ANPC, cu propunerile noastre de acolo. În paralel, vom prezenta la Preşedinţie ceea ce considerăm noi că reprezintă aspecte neconstituţionale, menţionând şi faptul că s-a pornit de la o iniţiativă, îmbrăcată populist sub forma protecţiei sociale şi s-a ajuns la cu totul altceva", a declarat Preda la o întâlnire cu presa.
"Această lege a fost grăbită prin cele mai diverse tertipuri, pentru a intra în vigoare înainte de 26 decembrie, când intră legea insolvenţei personale", a mai acuzat Preda.
"S-a tot spus să împărţim riscurile, ceea ce mi se pare cam de neînţeles. Riscurile sunt la bancă din momentul în care ţi-a dat banii. Din momentul acela banca riscă să nu şi-i mai vadă înapoi din diverse motive: că ţi-ai pierdut jobul, că nu mai vrei să plăteşti sau că apare o lege care spune că poţi să nu mai restitui acei bani, a adăugat şi Daniel Nicolaescu, Director, Direcţia Juridică şi Guvernanţă Corporativă, Raiffeisen Bank.
Reamintim că deputaţii au adoptat miercuri, cu 233 de voturi "pentru", o abţinere şi un vot împotrivă, proiectul de lege care permite unei persoane care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria să treacă în proprietatea băncii imobilul ipotecat.
Camera Deputaţilor a fost for decizional pe acest proiect, legea urmând să fie trimisă preşedintelui Iohannis spre promulgare.
Legea adoptată de deputaţi oferă posibilitatea unei persoane care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria să treacă în proprietatea băncii bunul care a fost ipotecat. Astfel, banca nu poate să se îndrepte decât către bunul ipotecat, nu către toate proprietăţile, veniturile actuale şi viitoare, aşa cum este în prezent, a explicat pentru Mediafax iniţiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir, afirmând că nu doar clientul, ci şi banca trebuie să îşi asume riscul devalorizării.
Proiectul de lege prevede că la momentul încheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive, va fi stinsă orice datorie a debitorului faţă de creditor, acesta din urmă neputând solicita sume de bani suplimentare.