China cumpără seiful pentru metale preţioase al băncii londoneze Barclays

China îşi consolidează şi mai mult prezenţa în Europa, după ce ICBC Standard Bank a cumpărat seiful pentru metale preţioase al băncii londoneze Barclays. Seiful poate stoca până la 2.000 de tone.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
18.05.2016

ICBC Standard Bank a decis să cumpere seiful pentru metale preţioase al băncii londoneze Barclays, oferind băncii chineze capacitatea de a stoca aur în valoare de peste 80 miliarde de dolari în locaţia secretă.

Este unul dintre cele mai mari seifuri din Europa, cu o capacitate de a stoca 2.000 de tone de aur, argint, platină şi paladiu. Seiful este operaţional din 2012.

ICBC Standard Bank a declarat luni că a semnat un acord pentru cumpărarea businessului de depozitare şi pentru transferul contractelor asociate. Acordul este aşteptat să fie finalizat în luna iulie.

Banca chineză se specializează în bunuri de larg consum, venituri fixe, valute şi titluri de valoare şi a fost creată în februarie 2015 când Banca Industrială şi Comercială a Chinei a cumpărat 60% dintre acţiunile băncii londoneze Standard Bank.

Nici ICBC Standard Bank şi nici Barclays nu au dezvăluit termenii financiari ai acordului.

Barclays a declarat în luna ianuarie că intenţionează să iasă din afacerea cu metale preţioase.

Seiful modern al Barclays deţine metale preţioase pentru fonduri de pensii, bănci, fonduri suverane şi alţi investitori. Majoritatea tranzacţiilor directe cu aur şi argint se fac pe piaţa din Londra.

ICBC Standard Bank va deveni prima bancă chineză ce va opera propriul său seif în Marea Britanie, alăturându-se unui grup mic de instituţii financiare care au această facilitate.

Achiziţia seifului are loc la o săptămână după ce ICBC Standard s-a alăturat sistemului de clearing din Londra (LPMCL) pentru aur, argint, platină şi paladium, fiind prima bancă admisă în grupul London Precious Metals Clearing Ltd după 2005.

London Precious Metals Clearing Ltd (LPMCL) operează un nod central electronic de clearing pentru metale preţioase, iar acordurile dintre părţi sunt stabilite şi aprobate în Londra.

Alţi membrii ai acestui grup sunt Barclays, HSBC, JP Morgan, Bank of Nova Scotia şi UBS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor