Banca Centrală a Ucrainei păcălită. Lingouri de aur schimbate cu lingouri de plumb

Şeful Băncii Centrale a Ucrainei, Valeria Gontareva, a declarat în urmă cu o lună că aurul Ucrainei a dispărut.
Epoch Times România
24.12.2014

alte articole

Lingouri de aur (MICHAL CIZEK/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
24.12.2014

Şeful Băncii Centrale a Ucrainei, Valeria Gontareva, a declarat în urmă cu o lună că aurul Ucrainei a dispărut.

”În rezervele Băncii Centrale nu mai este aproape deloc aur. Există numai o mică cantitate de lingouri de aur, dar constituie numai 1% din rezerve”, a declarat aceasta.

În acest sens, Kievul a lansat o anchetă penală pentru a descoperi dacă şeful Băncii Centrale a făcut abuz de putere şi s-a folosit în mod greşit de funcţie pentru ”a efectua intenţionat o tranzacţie nefavorabilă cu aurul şi rezervele în valută” ale Ucrainei.

Aşa cum raporta Bloomberg, Ucraina a deschis o anchetă penală după ce a descoperit că mai multe lingouri de aur din depozitul Băncii Centrale din Odesa s-au dovedit a fi din plumb.

”Conducerea sucursalei Băncii Centrale în Odesa ne-a rugat să investigăm frauda angajaţilor lor”, a declarat Volodimir Şablienk, şeful biroului de presă al poliţiei din Odesa. ”Acum efectuăm un audit penal”.

Aşa cum explică Bloomberg, frauda implica un angajat al Băncii Centrale, care trimitea lingouri de plumb, aurite la suprafaţă, către unitatea de depozitare, înregistrându-le drept aur, conform agenţiei Vesti.

Potrivit informaţiilor publicate de RT, Banca Centrală a Ucrainei a fost de fapt păcălită pentru a cumpăra plumb deghizat în aur.

Banca Naţională a Ucrainei a confirmat furtul câtorva kilograme de aur în regiunea Odesa. Casierul implicat a fugit aparent în Crimeea.

Anchetele penale au început pe 18 noiembrie, chiar dacă furtul a început aparent undeva între lunile august şi octombrie.

O investigaţie preliminară sugerează că gruparea care a furat aurul avea pe cineva în interiorul băncii de care s-a folosit pentru a furniza actele necesare transferului de aur fals. S-a descoperit de asemenea că staff-ul băncii nu era verificat în mod regulat atunci intra sau ieşea din zona unde se ţinea aurul.

În total, din sucursala Băncii Centrale din Odesa lipsesc 11 kilograme de aur, în valoare de 420.000 de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor