Statele Unite blochează încercarea Rosneft de cumpăra o subsidiară a Morgan Stanley Oil

Compania petrolieră rusă Rosneft.
Compania petrolieră rusă Rosneft. (DENIS SINYAKOV / AFP / Getty Images)

Administraţia americană a dejucat încercarea compania petrolierului rus, Rosneft, de a-şi extinde raza globală de acţiune blocând achiziţionarea unei companii de tranzacţii petroliere a Morgan Stanley, raportează Rferl.

Rosneft – care este condusă de către Igor Sechin, un vechi coleg din KGB al preşedintelui rus Vladimir Putin – a anunţat, luni, că acordul a fost anulat deoarece autorităţile de reglementare ale Statelor Unite nu au aprobat continuarea tranzacţiei.

Morgan Stanley a confirmat că acordul era terminat şi a afirmat că acum va lua în considerare alte opţiuni.

Evaluat între 300 şi 400 de milioane de dolari, acordul a fost semnat în decembrie 2013. La acea vreme Sechin spunea că va extinde creşterea companiei Rosneft pe piaţa internaţională a petrolului.

Dar sancţiunile occidentale aplicate Rusiei în urma intervenţiei militare în Ucraina, cât şi preţurile mici ale petrolului, au lovit abilităţile Rosneft-ului de a finanţa operaţiunile.

Sancţiunile au determinat ca partenerii globali ai Rosneft, incluzând compania americană ExxonMobil, să retragă proiectele ce aveau ca obiectiv explorarea zăcămintelor petroliere de pe ţărmurile siberiene.