Belarus şi Kazahstan sprijină Ucraina încercând să negocieze pacea cu Rusia
alte articole
Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a declarat că este pregătit să acţioneze ca un ”mediator sincer” pentru a ajuta la rezolvarea crizei din estul Ucrainei, relatează Rferl.
Nursultan Nazarbaev a afirmat că poate acţiona ca un mediator onest deoarece Kazahstanul întreţine relaţii bune atât cu Ucraina cât şi cu Rusia, care este acuzată că sprijină conflictul din estul Ucrainei cu arme şi soldaţi.
Nazarbaev a promis, de asemenea, să ajute Ucraina întărind această afirmaţie printr-un discurs în cadrul căruia a solicitat ca integritatea şi independenţa teritorială a Ucrainei să fie asigurate.
Nazarbaev a susţinut acest discurs în Astana, duminică, înaintea unei vizite în Ucraina, iar luni, preşedintele kazah se va întâlni cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, la Kiev.
Pe 21 decembrie, Poroşenko s-a întâlnit cu preşedintele Belarusului, Alexander Lukaşenko, care a promis, de asemenea, să ajute Ucraina în confruntarea sa cu separatiştii din est şi să rezolve problemele economice provocate de această criză.
Preşedintele Belarusului a afirmat că ”vrea ca totul în Ucraina să fie bine”.
”Dacă este nevoie de ceva din Belarus, spuneţi acest lucru, şi vom face totul pentru voi într-o zi”, a precizat Lukaşenko.
Minsk a susţinut discuţiile care au condus la încheierea unui acord de pace pe 5 septembrie.
Analiştii susţin că Lukaşenko se teme că Belarusul ar putea fi cuprins de o serie de proteste asemănătoare cu cele care au dus la îndepărtarea preşedintelui Viktor Ianukovici în Ucraina.
Pe 18 decembrie, Lukaşenko a ordonat guvernului său ca operaţiunile comerciale cu Rusia să se facă în dolari şi euro.
Rubla rusească s-a depreciat în raport cu dolarul pe fondul sancţiunilor aplicate Rusiei în urma crizei din Ucraina şi a preţurilor în scădere ale ţiţeiului, principala sursă de venit a ţării.
Atât Kazahstanul cât şi Belarusul sunt partenerii unei uniuni vamale cu Rusia, dar problemele sale economice sunt cauzate de îngrijorările tot mai mari de la Minsk şi Astana.