Victorie a societăţii civile. PNL atacă legea Big Brother 3 la CCR

Protest împotrva Legii Big Brother, 21 decembrie 2014
Protest împotrva Legii Big Brother, 21 decembrie 2014 (Epoch Times România)

Protestele societăţii civile împotriva legii securităţii cibernetice, cunoscută sub numele de Big Brother 3, au dat roade. Nu mai puţin de 69 de deputaţi liberali au decis să atace legea la Curtea Constituţională, a anunţat marţi vicepreşedintele Ludovic Orban, potrivit ştiri.tvr.ro

"Guvernul Ponta a mai dat acest proiect de lege spre dezbatere Parlamentului. Acest proiect de lege nu a fost dezbătut în plenul Camerei şi nu a fost votat în plenul Camerei în baza Art. 75 din Constituţie. Camera Deputaţilor nefiind decizională, legea a trecut prin aprobare tacită. Legea a fost înaintată în 16 septembrie, în condiţiile în care termenul constituţional pentru dezbatere era 10 septembrie. După alegeri, la foc automat, Senatul, cameră decizională, a adoptat legea", a declarat Ludovic Orban.

"Cei 69 de deputaţi PNL care şi-au exercitat dreptul de a sesiza CCR consideră că această lege încalcă grav democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale. Această lege încalcă în mod concret o serie de articole din Constituţie. Această nouă tentativă a guvernului Ponta de a încerca să permită serviciilor de informaţii, unor instituţii de autoritate, să intre cu bocancii în viaţa privată a cetăţeanului român reprezintă o gravă încălcare a democraţiei. Noi, ca liberali, nu putem permite acest lucru", a adăugat Orban.

Reamintim că legea Big Brother 3, considerată a fi o ingerinţa clară a serviciilor secrete în viaţa privată, situaţie similară cu cea din Rusia sau China - votată vineri în unanimitate de toate partidele, inclusiv de PNL - permite Serviciilor să acceseze, fără mandat judecătoresc, informaţii transmise de "deţinătorii de sisteme cibernetice", firme de stat sau private.

Adoptarea acestei legi a stârnit valuri de critici, iar duminică, în timp ce Klaus Iohannis depunea jurământul de investitură în funcţia de preşedinte, în faţa Palatului Parlamentului aveau loc proteste împotriva tentativei puterii de a transforma România în stat poliţienesc.

Opozanţii legii i-au cerut noului preşedinte să atace legea la CCR, sau să o trimit înapoi spre reexaminare înapoi la Senat. Mai mult, 13 ONG au adresat un apel public preşedintelui în funcţie, Avocatului Poporului, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Parlamentului României, cerându-le, de asemenea, să sesizeze CCR pe motiv că legea Big Brother 3 încalcă garanţiile constituţionale privind viaţa privată.

"Legea, în formă adoptată, reprezintă un cec în alb care poate fi folosit de serviciile de informaţii pentru a controla orice persoană de drept privat (SRL, SA, PFA, ONG) care deţine un sistem informatic (adică orice calculator sau smartphone).

Potenţialul pentru abuzuri este, astfel, enorm. Acesta decurge din nenumăratele ambiguităţi prezente în lege, începând de la definirea vagă a "deţinătorilor de sisteme informatice" şi continuând cu obligaţiile ce le revin celor care cad sub incidenţa legii" au arătat ONG-urile în apelul adresat liderilor grupurilor parlamentare.

Mai menţionăm în context că, în timpul protestelor de duminică, senatoarea PC Cristiana Anghel, venită printre manifestanţi, declara că senatorii nu au citit legea înainte de a vota şi că au aprobat-o în necunoştinţă de cauză.