Obama, invitat la Moscova

Putin versus Obama.
Putin versus Obama. (captură youtube.com)

Moscova a adresat o invitaţie oficială preşedintelui american, Barack Obama, la ceremoniile desfăşurate cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial, marcând un moment benefic pentru detensionarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia.

”Au fost trimise invitaţii liderilor tuturor ţărilor care au participat la coaliţia împotriva Germaniei naziste”, a declarat Iuri Uşakov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, China, Franţa şi alte zeci de ţări au luptat contra Germaniei naziste pe parcursul celui de-al doilea Război Mondial.

”Evident că am invitat toate ţările din coaliţia anti-hitleristă, aliaţii noştri, dar şi cei mai importanţi şi influenţi parteneri, printre aceştia fiind ţările din BRICS' (grupul constituit din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud)”, a afirmat oficialul rus, adăugând că printre invitaţi se regăseşte şi liderul de la Phenian, Kim Jong-un.

Pe fondul ameninţărilor nucleare provenite din Coreea de Nord, Washingtonul şi Phenianul întreţin relaţii diplomatice dificile. Tensiunile dintre cele două state s-au mai aprins puţin, recent, când Casa Albă a atribuit regimului de la Phenian o serie de atacuri cibernetice care au vizat compania Sony.

Dezgheţarea relaţiilor diplomatice dintre Statele Unite şi Rusia, afectate de criza din Ucraina, au început în luna noiembrie, cu ocazia summitului APEC din China. După ce Obama l-a salutat pe Putin, ajuns în întârziere la summit, cei doi lideri au stat de vorbă în picioare şapte-opt minute, anunţa Ria Novosti.