Vladimir Putin a devenit un fel de 'narcoman': pentru a supravieţui, el are nevoie de noi anexări (premierul ucrainean)

Politica lui Vladimir Putin l-a transformat pe acesta într-un fel de 'narcoman': 'supravieţuirea sa politică depinde de acum încolo de cotropirea de noi teritorii', a declarat premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, într-un interviu pentru Der Spiegel.
Premierul Ucrainei, Arsenii Iaţeniuk (Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Epoch Times România
23.12.2014

Politica lui Vladimir Putin l-a transformat pe acesta într-un fel de 'narcoman': 'supravieţuirea sa politică depinde de acum încolo de cotropirea de noi teritorii', a declarat premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, într-un interviu pentru Der Spiegel, citat marţi de Inopressa.ru.

'Putin are nevoie de noi anexări. Anexarea Crimeii i-a adus, de exemplu, destulă popularitate în Rusia, însă aceasta nu va dura veşnic, pentru că sancţiunile occidentale încep să aibă efect, iar calitatea vieţii pentru ruşi se înrăutăţeşte', subliniază premierul Ucrainei. Astfel, pentru a-şi menţine popularitatea, 'Putin va trebui să comită în continuare infracţiuni internaţionale. În caz contrar, Putin se va transforma într-un cadavru politic', a spus Iaţeniuk.

În interviu, premierul Ucrainei salută poziţia unitară a SUA şi UE în legătură cu criza ucraineană. 'Putin nu s-a aşteptat la reacţia ce a venit din ambele părţi. El credea că prin acţiunile lui va dezbina UE, însă aceasta, dimpotrivă, a introdus sancţiuni împotriva Rusiei, apoi le-a înăsprit', a declarat Iaţeniuk.

Ucraina, după cum subliniază Arseni Iaţeniuk, 'depinde foarte tare de ajutorul colegilor occidentali în plan financiar, însă principalul loc este rezervat livrărilor de ordin militar'. Potrivit premierului ucrainean, o soluţionare armată a conflictului din estul Ucrainei nu este cea mai bună variantă, 'însă cel mai important nu este de a începe ofensiva împotriva soldaţilor ruşi, ci de a preîntâmpina Rusia în legătură cu o nouă agresiune'.

'Atunci când Putin a anexat Crimeea, mulţi credeau că acum această bestie se va linişti în sfârşit. Însă el a continuat să-i sprijine pe separatiştii din estul Ucrainei. Iar atunci când noi am declanşat operaţiunea antiteroristă, el a trimis acolo trupe regulate', a spus Iaţeniuk.

Chiar dacă mulţi afirma că 'în urmă cu câteva sute de ani Crimeea era parte a Imperiului Rus' şi au loc discuţii 'în legătură cu apartenenţa istorică a peninsulei', 'acest lucru nu-i oferă Rusiei dreptul de a încălca integritatea teritorială a Ucrainei', şi-a exprimat convingerea Iaţeniuk.

Ucraina, a continuat premierul, nu va renunţa la ideea construirii unui zid la frontiera ruso-ucraineană. În ceea ce priveşte ideea conform căreia un asemenea zid ar putea, precum o Cortină de Fier, să separe două popoare frăţeşti, Iaţeniuk este 'sceptic'. 'Sunt întotdeauna precaut atunci când este vorba despre o asemenea noţiune precum 'frăţia'. La drept vorbind, nu am nevoie de rude care să-mi invadeze ţara şi să-mi ucidă poporul', a subliniat Arseni Iaţeniuk.

De asemenea, premierul ucrainean a infirmat acuzaţiile conform cărora guvernul de la Kiev ar fi renunţat la Donbas, sistând plăţile de pensii şi salarii către această regiune. 'Nu este adevărat. Continuăm să alimentăm regiunea cu gaz şi energie electrică, ceea ce ne costă 200 de milioane de dolari pe lună', a subliniat premierul Ucrainei. Potrivit acestuia, autorităţile ucrainene 'nu pot plăti salarii şi aduce bani în bancomate, pentru că teroriştii jefuiesc maşinile care transportă banii', a explicat Iaţeniuk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor