Ucraina renunţă la statutul de ţară nealiniată
alte articole
Parlamentul ucrainean a votat marţi pentru renunţarea la statutul de ţară nealiniată şi depune eforturi pentru a deveni membră a NATO.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a numit mişcarea drept contraproductivă şi a declarat că va intensifica tensiunile.
Totuşi, nu este clar când va depune Ucraina cererea oficială pentru statutul de membră a NATO şi mulţi oficiali consideră că este vorba de o perspectivă îndepărtată.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promis că va încerca să obţină aderarea ţării sale la NATO datorită suportului Rusiei pentru rebelii separatişti din estul Ucrainei.
Kievul şi aliaţii săi vestici susţin că Rusia, care a anexat peninsula Crimeea în luna martie, ajută rebelii cu arme şi soldaţi. În ciuda negării acestui lucru de către partea rusească, UE şi SUA au impus mai multe sancţiuni împotriva Moscovei care au îngenuncheat economia acesteia.
În cadrul unui vot în Parlamentul ucrainean, parlamentarii au susţinut mişcarea cu 303 voturi “pentru” şi 8 “contra”.
Statutul de ţară nealiniată, pe care Ucraina l-a adoptat în 2010 sub presiunea rusească, împiedică statele respective să se alăture alianţelor militare.
Adresându-se ambasadorilor străini luni noaptea, preşedintele Poroşenko a declarat că “lupta [Ucrainei] pentru independenţă, integritate teritorială şi suveranitate s-a transformat într-un factor decisiv pentru relaţiile noastre cu întreaga lume”.
Rusia nu şi-a ascuns opoziţia faţă de apropierea Ucrainei de NATO.
Andrei Kelin, delegatul Rusiei în Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a declarat marţi: “Este un pas neprietenos faţă de noi. Acest vector politic doar va contribui la deteriorarea şi intensificarea legăturilor.”
Într-un mesaj pe contul său de Facebook, premierul rus Dmitri Medvedev a avertizat luni că respingerea neutralităţii de către Ucraina va avea consecinţe negative.
“În esenţă, o cerere oficială pentru aderarea la NATO va transforma Ucraina într-un potenţial oponent militar pentru Rusia”, a scris Medvedev.
Un purtător de cuvânt al NATO a declarat marţi în Bruxelles că orice aderare la alianţă va dura probabil câţiva ani, conform Reuters.
Mai mult, unele state membre ale NATO nu prea doresc pe moment să accepte Ucraina în cadrul alianţei.