Avertismentul lui Cioloş. "Avem instrumente directe pentru a face schimbări faţă de care există rezistenţă"
alte articole
"Orice am spune despre ei, parlamentarii sunt aleşi de români. Din punct de vedere legal şi politic, parlamentarii au formal mai multă legitimitate decât mine. Ce face Guvernul nu poate face fără consultare cu Parlamentul. Dar Guvernul are anumite instrumente directe de acţiune pe care ni le vom asuma pentru a proceda la schimbări faţă de care există rezistenţă în clasa politică", a declarat premierul Dacian Cioloş, pentru Radio România Actualităţi, citat de Hotnews.ro.
În opinia lui Dacian Cioloş, schimbarea este un proces colectiv, pentru că nu este suficient să aibă loc schimbarea la vârf, dacă nu ne schimbăm la bază.
"Nu trebuie numai să lăsăm binele să câştige, ci să ajutăm să se întâmple. Este important ca energia voinţei schimbării să se transforme din energie de protest în energie de construcţie. E important şi protestul. Pe de altă parte, este important să înţelegem că este un proces colectiv schimbarea asta, nu este suficient să aibă loc schimbarea la vârf, dacă nu ne schimbăm la bază.
Degeaba ne plângem de un Parlament, noi l-am ales şi oamenii de acolo pe bună dreptate spun: eu reprezint nişte oameni în teritoriu care m-au ales, care au dat un vot pentru mine. Când o parte din societate vrea schimbare, nu este suficient, dacă nu ne mobilizăm şi fiecare să-şi facă treaba acolo unde este", a explicat Cioloş.
Noul premier susţine că "cel mai rău lucru este să înşeli speranţele oamenilor" şi dă asigurări că nu a venit "cu decizia apriori de a schimba totul doar de dragul de a schimba."
"O să spunem lucrurile obiectiv, transparent, o să arătăm cum stau lucrurile. Ministerul Consultărilor Publice nu e funcţional din prima zi. Doamna Violeta Alexandru are cea mai grea sarcina din tot guvernul: nu are încă un cadru legislativ, nu are un aparat administrativ, trebuie să creeze de la zero o nouă structură. Procesul de consultare publică trebuie să se facă real, nu doar să aruncăm pe site proiectul de lege şi apoi să-l trimitem pe circuitul legal", a continuat Cioloş.
Lupta împotriva corupţiei este, în opinia noului prim ministru, unul din elementele de schimbare pentru societate. "În privinţa administraţiei, e nevoie de oameni competenţi şi e nevoie de dispozitive care să nu mai permită corupţia, nici măcar mica corupţie".
Cioloş vrea evaluări în sens european, în sens corect în administraţie, astfel că va fi pus la punct un sistem de formare continuă, învăţare continuă. În acest moment, birocraţia este "prea mare, sugrumă mediul privat".
"Cînd punem lucrurile doar pe hârtie şi nu recunoaştem lucrurile aşa cum sunt, ajungem la pierderi de vieţi omeneşti (cu referire la incendiul din clubul Colectiv)", a adăugat premierul.
În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor UE, premierul a explicat că acum suntem cam la 60% pe fondurile structurale şi ceva mai mult la fondurile din agricultură, însă vom ajunge la circa 70% pe fondurile structurale.
"Am văzut mesajul în ultima vreme că Cioloş a fost pus premier de oculta internaţională. Dacă mai prind asemenea declaraţii, înseamnă că ultimii 7-8 ani trecuţi de la aderare au trecut degeaba. România e parte a UE şi nu anexă a UE. Trebuie să ne întărim poziţia în UE, România are voturi în UE. E important să înţelegem că dacă am vrut să facem parte din UE, motivul e că am vrut să mergem într-o anumită direcţie.
Dacă ceva nu ne convine în UE, avem instrumente să schimbăm aceste lucruri. (...) A apărut ideea că nu am lucrat pentru România la CE, ci pentru alţii. Trebuie să ştiţi că Franţa şi Germania pierd bani prin noua Politică Agricolă Comună, iar ţările din est câştigă mai mulţi bani", a mai precizat Cioloş.
Întrebat ce defecte are, noul premierul a replicat: "Mi se întâmplă uneori să fiu prea rapid în decizii şi plătesc pentru graba. E şi o anumită formă de timiditate care mă face să nu comunic perfect. Onestitatea şi transparenţa sunt esenţiale. Mai bine recunosc greşeala şi plătesc pentru ea decât să mint oamenii".