Iohannis: Sistemul de educaţie suferă de reformită cronică
alte articole
Preşedintele Iohannis şi-a reiterat vineri ideea că boala de care suferă sistemul de Educaţie este "reformita cronică" şi nu lipsa de reforme, relatează Agerpres.
"În următorii doi ani îmi doresc că întreaga societate să devină parte a unui exerciţiu de imaginaţie — cum ne dorim să arate şcoala românească pentru a putea educa românii de mâine. Îmi doresc o reformă autentică, o schimbare profundă fiindcă, din păcate, boala sistemului de Educaţie românesc nu este lipsa de reformă, ci reformita cronică de care suferă de la Revoluţie încoace. Am avut mulţi, foarte mulţi miniştri ai Educaţiei şi fiecare a încercat o reformă sau chiar două. Ceea ce nu-mi doresc este o reformă formală şi ceea ce îmi doresc este o dezbatere publică largă, de lungă durată, urmată de schimbări profunde, care pot fi motivate şi care dau rezultate", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la semnarea Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului, eveniment la care au participat 120 de copii.
Şeful statului a mai adăugat că societatea românească trece printr-o perioadă de maturizare democratică, perioadă în care mulţi tineri încep să îşi dorească mai mult de la cei care îi reprezintă, ceea ce este o condiţie esenţială de funcţionare a unui sistem democratic.
"Eu sper că dorinţa dumneavoastră de implicare de acum să se păstreze şi în etapa maturizării. Avem nevoie de cetăţeni activi în politică, în societatea civilă, în comunităţile locale şi în toate instituţiile şi organizaţiile din România. De aceea, dorinţa voastră de a fi auziţi este complet îndreptăţită şi trebuie stimulată, sprijinită şi promovată în şcoală şi în societate", a mai declarat preşedintele.
"Astăzi, la aniversarea a 25 de ani de la semnarea Convenţiei cu privire la drepturile copilului, vreau să reafirm respectarea şi garantarea prevederilor sale pentru toţi copiii aflaţi pe teritoriul României, indiferent de rasă, culoare, sex, limbă, religie, opinie politică, în măsura în care este, naţionalitate, apartenenţă etnică sau origine socială, de situaţia materială, incapacitatea fizică, de statutul la naştere sau de statutul dobândit al copilului ori al părinţilor", a adăugat Iohannis.
Reamintim că încă dinainte de a fi ales preşedinte Iohannis, fost profesor de fizică, opina că sistemul nostru educaţional se confruntă cu o boală gravă, "reformita", excesul de "reformită" ducând la o scădere a calităţii în învăţământ.
"Eu cred că trebuie să elaborăm un plan pentru educaţie pentru un secol. Dacă reuşim acest lucru, atunci vom putea să performăm noi ca ţară şi fiecare în parte. Şi reforma nu trebuie făcută acum şi peste o lună implementată şi peste un an să aşteptăm rezultatele. Ea trebuie bine gândită, implementată gradual şi pe un termen rezonabil", declara Iohannis în august 2014, pe vremea când era prezidenţiabilul ACL.