Cioloş trece la verificări. Situaţia absorbţiei fondurilor europene nu arată prea bine

Programul Operaţional Regional aferent perioadei 2007-2013 este blocat în urma unui audit al Comisiei Europene, iar în ceea ce priveşte perioadă 2014-2020 doar foarte puţine proiecte aferente sunt gata să fie implementate, a anunţat premierul Dacian Cioloş, în urma unei discuţii cu comisarul european Corina Creţu.
Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş. (Epoch Times)

"Vizita doamnei Corina Creţu şi întâlnirea de astăzi mi-a fost utilă ca să îmi fac o idee mai precisă legat de stadiul în care ne aflăm atât cu finalizarea programului 2007-2013, unde am găsit Programul Operaţional Regional blocat în urma unui audit al Comisiei, dar am înţeles că lucrurile se pot debloca rapid pentru a reîncepe plăţile. Mai avem câteva săptămâni în care mai putem face plăţi şi să mai reducem, pe cât posibil, din pierderi, să mai creştem gradul de absorbţie.

Am discutat mult şi despre noua perioadă 2014-2020, unde la fel sunt încă foarte multe lucruri care nu au fost făcute în această fază. Mai trebuie terminat sistemul informatic, care este încă nefuncţional, procedurile de acreditare care încă nu sunt finalizate şi de îndeplinit anumite condiţionalităţi ex ante ca să putem lansa proiectele", a declarat Dacian Cioloş, citat de Agerpres.

Premierul a dezvăluit că, din câte a constatat, "sunt încă puţine proiecte care să fie pregătite pentru a fi în fază de a începe să fie implementate".

"Am intenţia să folosesc resursele umane, expertiza internaţională, a Băncii Europene de Investiţi, a Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare, a Băncii Mondiale, care ne pot furniza experţi cu finanţare din asistenţă tehnică, din fonduri europene, din fonduri structurale pentru a ajuta beneficiarii să-şi finalizeze proiectele", a adăugat Dacian Cioloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne