Au fost descoperite rămăşiţele celui mai mare dinozaur din lume
alte articole
Nu are încă un nume dar este deja cunoscut în toată lumea. Este cel mai mare dinozaur descoperit până acum, sau poate cel mai mare animal care a păşit vreodată pe pământ de care să avem cunoştinţă: un sauropod de 40 de metri lungime, 20 de metri înălţime şi o greutate de 77 de tone, ale cărui rămăşiţe fosilizate au fost găsite într-un câmp, la 250 km de Trelew, în Patagonia, sudul Argentinei.
Aurelio Hernandez, un fermier local, a fost cel care a dat primul peste un os care părea ciudat, în timp ce mergea pe un teren cunoscut sub numele de La Flecha. Proprietara, Alba Mayo, spune: "am luat imediat legătura cu Muzeul Egidio Feruglio, şi la scurt timp după aceasta au început studiile tehnice. Primele săpături au început în luna ianuarie a anului trecut ". Au fost conduse de un grup de paleontologi ai muzeului argentinian, care se află în Trelew, la aproximativ 250 de kilometri de locul descoperirii.
"Când am început să săpăm pentru a extrage un os despre care ştiam că este un femur am fost surprinşi de dimensiunile sale: era cel mai mare pe care l-am văzut vreodată pentru acest tip de animal", a declarat José Luis Carballido, unul dintre coordonatorii excavaţiei, adăugând că "surpriza a crescut atunci când am înaintat cu lucrarea". Cercetătorii, de fapt, au descoperit coaste, oase pelviene, o coadă completă, un humerus complet". Am înţeles că erau animale uriaşe, erbivore care mâncau şi umblau în grup", a explicat Carballido. În ceea ce priveşte dimensiunile şi greutatea, noul dinozaur ar bate cu şapte tone recordul deţinut de Argentinosaurus, cel mai mare dinozaur cunoscut până acum. Pentru a avea o idee a dimensiunii, cercetătorii au spus că este suficient să ne gândim că dinozaurul recent descoperit "era lung cât două camioane cu remorcă, unul în spatele celuilalt, şi cântărea cât 14 elefanţi africani".
Resturile dinozaurului au fost descoperite într-o formaţiune geologică cunoscută sub numele de Grupul Chubut - a râului care a dat si numele de Chubutisaurius unui alt sauropod descoperit în aceeaşi regiune în 1965 - care, potrivit paleontologilor, aparţine Cretacicului superior, adică perioada cuprinsă între 90 şi 100 milioane de ani în urmă. Carballido spune că este vorba de una dintre cele cinci cele mai importante descoperiri din ultimii 20 de ani în domeniul paleontologiei, deoarece, cu excepţia craniului, a fost reconstruit tot scheletul speciei ", ceea ce ne va permite să răspundem la multe întrebări şi să cunoaştem, pentru prima dată şi cu precizie, date legate de anatomia şi morfologia animalelor de această dimensiune".
Rămâne acum să se găsească un nume pentru noua specie. Potrivit oamenilor de ştiinţă din Argentina "acesta trebuie să-i descrie măreţia şi să amintească atât regiunea cât şi proprietarii fermei care au găsit primele rămăşiţele". Sau poate ar putea aminti de Aurelio Hernandez, fermierul care a descoperit primul rămăşiţele şi a murit cu doi ani înainte de începerea săpăturilor.