Civilizaţia danubiană, cea mai veche din lume?

Ioana Florea
03.03.2014

Civilizaţia de pe valea Dunării este una dintre cele mai vechi civilizaţii ale Europei. A existat între anii 5.500 şi 3.500 îHr în zona Balcanilor şi cuprindea o arie vastă. Se întindea de la nord la sud, în zona în care astăzi se afla nordul Greciei până în Slovacia, iar de la vest la est din Croaţia până în România.

Civilizaţia de pe valea Dunării a jucat un rol important, în timpul perioadei sale culminante, în sud-estul Europei prin dezvoltarea uneltelor de cupru, a unui sistem de scriere, arhitectură avansată din care se evidenţiază casele cu 2 etaje, construirea pieselor de mobilier cum ar fi scaunele şi mesele, toate acestea petrecându-se în timp ce restul Europei se afla în plină Epocă de piatră. Pe valea Dunării au fost perfecţionate abilităţi precum torsul, ţesutul, procesarea pieilor, fabricarea hainelor şi prelucrarea lemnului, lutului şi pietrei. Tot aici a fost inventată roata. Această civilizaţie dispunea de o structură economică, religioasă şi socială.

Una dintre cele mai intrigante şi mai dezbătute aspecte ale civilizaţiei văii danubiene este limbajul scris al acesteia. Unii arheologi susţin că “scrisul” este de fapt doar o serie de forme geometrice şi simboluri, iar tabăra adversă susţine că “scrisul” are trăsăturile unui sistem de scriere adevărat.

În eventualitatea confirmării celei de-a doua teorii, “scrisul” descoperit pe valea Dunării ar deveni cel mai vechi limbaj scris descoperit până în prezent, fiind anterior scrierilor sumeriene din Mesopotamia şi posibil tabletei Dispilio care a fost datată ca aparţinând aproximativ anului 5260 îHr.

Lingvistul şi specialistul german în culturi, Harald Haarmann susţine cu fermitate teza că scrierile de pe valea Dunării sunt cele mai vechi scrieri din lume. Harald Haarmann este vicepreşedintele Institutului de Arheomitologie şi specialist de renume în scrieri şi limbi antice. Tăbliţele care s-au găsit au fost datate ca fiind din anii 5500 îHr, iar semnele de pe tăbliţe, conform declaraţiilor lui Harald Haarmann, sunt un limbaj necunoscut încă şi care urmează a fi descifrat. Hieroglifele sunt numite simbolurile Vinca şi apar în mai mute sit-uri arheologice de-a lungul Dunării pe oale, figurine, fuse şi alte artefacte din lut.

Implicaţiile sunt imense. Este posibil ca civilizaţia de pe valea Dunării să preceadă toate celelalte civilizaţii cunoscute până în prezent. În sprijinul acestei idei vine descoperirea miilor de artefacte, precum cele din imaginile de mai sus. Totuşi, majoritatea savanţilor mesopotamieni resping teoria lui Haarmann, susţinând că simbolurile de pe tăbliţe sunt simple decoraţii şi asta în ciuda faptului că s-au descoperit aproximativ 700 de caractere diferite, cam acelaşi număr de simboluri cu cel folosit în hieroglifele egiptene. Alţi erudiţi susţin chiar că civilizaţia danubiană a copiat semne şi simboluri de la civilizaţia mesopotamiană, şi asta în ciuda faptului că unele dintre tăbliţele danubiene sunt cu mult mai vechi decât cele mesopotamiene.

Acesta ar putea fi un alt caz de respingere a unei teorii bazate pe cercetare solidă, doar pentru că intră în conflict cu teoriile tradiţionale acceptate ce atestă care civilizaţie a fost prima. Teoria lui Harald Haarmann merită o analiză serioasă şi cotinuarea cercetărilor pentru a confirma dacă aceasta este într-adevăr cea mai veche limbă scrisă cunoscută până acum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor