"Aţi văzut ce bombardament a fost" - Ce spune Bolojan despre viitorul candidat la prezidenţiale din partea coaliţiei

Ilie Bolojan
Andrei Pricopie
16.12.2024

Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a afirmat, într-o emisiune Europa FM, că actuala coaliţie proeuropeană ar trebui să vină în alegeri cu "unul, maxim doi" doi candidaţi la alegerile prezidenţiale. Fie că vorbim de un independent, sau de un politician, candidatul coaliţiei ar trebui "să acopere nişte bazine mai mari electorale, în aşa fel încât să aibă capacitatea să ia cel puţin 25-30% din primul tur".

Jurnalistă: La capitolul prezidenţiale există foarte multe variante care circulă. Înţeleg că unele dintre ele au fost discutate deja în coaliţie: candidat comun, candidaţi separaţi, candidaţi independenţi, candidaţi politici, candidaţi lideri de partid. Încotro se merge?

Ilie Bolojan: E greu acum să vă spun exact unde se va duce. Eu pot să fac comentarii legat de unde n-aş vrea să se ducă şi cred că n-ar fi bine să se ducă. Un lucru eronat care s-a făcut în acest an de către partidele de la guvernare a fost, pe de o parte, faptul că, la un moment dat, au candidat împreună, dacă vă aduceţi aminte, la europarlamentare. Cred, şi aşa mi s-a spus acum, că au discutat şi de candidat comun la prezidenţiale, dar din diferite motive nu s-a mai întâmplat această chestiune. Şi aduceţi-vă aminte cum s-a degradat atmosfera pe parcursul perioadei preelectorale şi celei electorale.

Şi atunci, asta ar fi cea mai mare eroare, ca fiecare partid din coaliţia de guvernare să vină din nou cu un candidat, pentru că ar însemna împărţirea voturilor. Există voturile antisistem, le ştim. Indiferent cine va candida din această zonă va pleca cu un pachet de voturi consistent. Şi există voturile, să spunem, care ar putea să vină din zona României stabile, România care înţelege că, bun, partidele nu sunt perfecte, dar fără ele, totuşi, lucrurile se vor complica, pentru că asta este democraţia noastră.

Trebuie, sigur, să punem o presiune socială pe ele, să schimbe abordările. Şi, din nou, o împărţire de candidaţi. Riscăm ca în turul 2 să ajungă tot aşa candidaţi care nu sunt capabili să genereze mobilizare.

Jurnalistă: Deci, pledaţi pentru un candidat comun.

Ilie Bolojan: Cred că, cu cât sunt mai puţini candidaţi, unul, doi maxim din zona de coaliţie, cu atât este mai bine. Trebuie să discutăm deschis şi de un singur candidat. Gândiţi-vă că această coaliţie este foarte diferită, adică PSD, PNL, UDMR, USR. Nu este foarte uşor să găseşti un candidat care are capacitatea din prima să mobilizeze electoratele. Deci, asta e o chestiune destul de complicată, pentru că vedeţi ce se întâmplă.

Există o atitudine de ostilitate vizavi de lumea politică, din păcate, spun eu, pe bună dreptate, de cele mai multe ori. Şi atunci există o teorie: hai să nu mai punem un candidat politic care are un profil politic clar, pentru că, din start, va pleca cu un handicap de ostilitate.

Jurnalistă: Şi să ne ascundem în spatele unui independent.

Ilie Bolojan: Nu să nu ne ascundem. Hai să susţinem un independent. Eu sunt de acord, dar nu e atât de simplu, pentru că, vedeţi, poţi să găseşti un independent care, aparent, are o carieră nemaipomenită într-un domeniu, dar el este respectat şi are o cotă bună de încredere pentru acel domeniu. Nu înseamnă că, automat, va fi considerat la fel de bun în politică. Sau, într-un fel, se comportă cineva care predă la un curs într-o sală de clasă unde studenţii sau elevii îl ascultă şi îl respectă, şi altfel când intră într-o campanie electorală.

Gândiţi-vă ce s-a întâmplat în alegerile locale în Bucureşti, când cele două partide au propus un candidat. Aţi văzut ce s-a întâmplat, ce reacţie a fost, ce bombardament. Şi, uneori, un om, credeţi-mă, şi eu văd de multe ori, e greu uneori să rezişti unui bombardament.

Jurnalistă: Sunteţi pentru un candidat politic?

Ilie Bolojan: Cred că trebuie bine analizată această chestiune. Indiferent că e un candidat politic sau unul independent, e clar că ar trebui să acopere nişte bazine mai mari electorale, în aşa fel încât să aibă capacitatea să ia cel puţin 25-30% din primul tur. Dacă nu are această capacitate şi din analize nu iese, v-am spus, riscăm să repetăm ceea ce s-a întâmplat.

Plus, vă daţi seama, într-o campanie, oricât ai vrea să faci o campanie de soft, de civilizată, este inevitabil să nu înceapă nişte atacuri şi cu impact pe guvernare. Şi atunci partidele se simt afectate. „Poate candidatul nostru intră în turul 2, hai să mai facem ceva acţiuni în guvern, să semnalizăm că noi suntem. Hai să mai dăm pe surse din şedinţă ce s-a decis.” Şi de aici începe degradarea relaţiilor şi exact asta ne mai trebuie: să transferăm dintr-o competiţie prezidenţială conflictele în coaliţia de guvernare.

Pentru că, v-am spus, problema este că noi suntem într-o situaţie bugetară dificilă, şi dacă nu înţelegem toţi această chestiune, riscăm să ne ducem într-o situaţie în care România nu mai poate lua credite şi devine o ţară instabilă. Şi nu e de glumă cu această chestiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor