Petiţie online le solicită lui Nicuşor Dan şi Ralucăi Turcan să salveze "semnele Revoluţiei de pe clădirea Universităţii"

(salvatimemoriarevolutiei.ro)
Andrei Popescu
16.12.2024

O petiţie online lansată de site-ul salvatimemoriarevolutiei.ro le cere Primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, ministrei Culturii, Raluca Turcan, şi rectorului Universităţii din Bucureşti, Prof. univ. dr. Marian Preda să ia măsuri pentru a salva “singurele înscrisuri din România rămase de la Revoluţia din 1989 pe Palatul Universităţii din Bucureşti”.

“Dar dacă nu sunt luate măsuri urgente, totul poate fi distrus în procesul de consolidare a clădirii, care a demarat anul trecut cu faţada curţii interioare, iar în prezent este montată schela pe jumătate din faţada exterioară”, au precizat iniţiatorii petiţiei.

De asemenea, iniţiatorii au mai precizat că este datoria românilor faţă de eroii Revoluţiei din 1989 să ducă la îndeplinire “dezideratul scris de ei pe Universitatea din Bucureşti: Nu vom uita sîngele vărsat”.

Printre susţinătorii petiţiei se numără Asociaţia 21 Decembrie 1989 din Bucureşti, Asociaţia Memorialul Revoluţiei din Timişoara, Asociaţia pentru Adevărul Revoluţiei Cluj-Napoca, Asociaţia Urmaşilor Eroilor din Decembrie 1989, Turul Revoluţiei din 1989 şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România.

Textul petiţiei

Către:
Rectorul Universităţii din Bucureşti, Prof. univ. dr. Marian Preda
Primarul General al Municipiului Bucureşti, domnul Nicuşor Dan
Ministrul Culturii, doamna Raluca Turcan

Noi, cetăţenii şi organizaţiile semnatare, vă solicităm salvarea singurelor înscrisuri din România rămase de la Revoluţia din 1989 pe Palatul Universităţii din Bucureşti. Altfel, acestea pot fi distruse in procesul de consolidare a clădirii, care deja a început.

Semnează petiţia

Revoluţia Română din Decembrie 1989 reprezintă un moment cu adevărat istoric pentru libertate şi democraţie în ţara noastră, iar Piaţa Universităţii din Bucureşti a fost scena unor întâmplări excepţionale: protestatarii anticomunişti au stat faţă în faţă cu soldaţi înarmaţi, au oprit tancuri cu mâinile goale şi au scris pe ziduri sub tirul gloanţelor mesaje ca Jos Dictatura, Vrem pluralism politic, Alegeri libere. 564 de oameni au fost ucişi atunci în Capitală şi peste 1700 răniţi. La 35 de ani de la evenimente, avem datoria morală să salvăm urmele Revoluţiei pentru generaţiile viitoare, ca dovezi ale puterii de sacrificiu şi curajului tuturor celor care ne-au câştigat libertatea în Bucureşti şi toată România.

În documentarea noastră, am descoperit pe zidul Universităţii urme de gloanţe şi mesajul Studenţi de la Filologie, aici s-a ucis. Călcaţi cu respect. Aici e sînge. Inscripţia este vizibilă în mare parte, iar alte 59 de înscrisuri se găsesc sub straturile noi de vopsea, inclusiv mai multe versuri din vechiul cântec revoluţionar Deşteaptă-te, române!, devenit imnul naţional. Aceşti martori fizici ai Revoluţiei sunt unici în România şi pot fi restauraţi prin proceduri tehnice specifice.

Dar dacă nu sunt luate măsuri urgente, totul poate fi distrus în procesul de consolidare a clădirii, care a demarat anul trecut cu faţada curţii interioare, iar în prezent este montată schela pe jumătate din faţada exterioară.

În întreaga lume, astfel de vestigii sunt păstrate şi puse în valoare. Secţiuni întregi din Zidul Berlinului au fost conservate cu rol memorialistic, păstrând graffiti-urile. Găurile de gloanţe existente în pereţii închisorii Kilmainham Gaol din Dublin au fost păstrate ca dovezi ale execuţiei patrioţilor irlandezi şi a sacrificiului lor pentru independenţă. Inscripţiile lăsate pe pereţii Reichstag-ului după Bătălia Berlinului din 1945 au fost şi ele conservate.

Este datoria noastră faţă de eroii Revoluţiei din 1989 să ducem la îndeplinire dezideratul scris de ei pe Universitatea din Bucureşti: Nu vom uita sîngele vărsat

Susţinători:

Asociaţia 21 Decembrie 1989 din Bucureşti

Asociaţia Memorialul Revoluţiei din Timişoara

Asociaţia pentru Adevărul Revoluţiei Cluj-Napoca

Asociaţia Urmaşilor Eroilor din Decembrie 1989

Turul Revoluţiei din 1989

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România

Grupul pentru Dialog Social

Muzeul Ororilor Comunismului în România

Muzeul Comunismului din Bucureşti

Muzeul Mineritului din Petroşani

Muzeul Abandonului

Muzeul de Istorie din Avdarma

Fundaţia Culturală Memoria

Fundaţia Gheorghe Ursu

Fundaţia Corneliu Coposu

Miliţia Spirituală

Asociaţia Străzi pentru Oameni

Asociaţia Bucureşti

Asociaţia Studio Zona

Wolfhouse Productions (birou de proiectare pentru arhitectură şi urbanism)

Asociaţia Mândra Project

Asociaţia Korzo

Asociaţia Comunitatea GIS din Timişoara

Asociaţia Centrul de Studii Sportul Est European

Asociaţia Eco Ruralis

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor