Reţea de pagini false de Facebook promovează nostalgii comuniste şi ultranaţionalismul. Sunt vizate inclusiv grupurile online ale profesorilor şi părinţilor

(edupedu.ro)
Andrei Popescu
16.12.2024

Mai multe pagini de Facebook, care par administrate de boţi şi sunt înregistrate la aceleaşi adrese din străinătate, au început să inunde feed-urile utilizatorilor cu imagini generate deseori de inteligenţă artificială şi mesaje care promovează nostalgii comuniste, ultranaţionalism sau tradiţii idealizate, arată o analiză Edupedu.ro.

Potrivit analizei, aceste pagini distribuie frecvent linkuri către site-uri neasumate, care nu doar dezinformează, ci pot reprezenta un risc pentru securitatea dispozitivelor şi datelor utilizatorilor.

Paginile analizate, printre care “România Frumoasă” sau “Părinţi şi Bunici”, au în comun o serie de caracteristici care le deosebesc de paginile autentice. Cel puţin 6 pagini cuprinse în analiza Edupedu.ro, care au sute de mii de urmăritori fiecare, sunt înregistrate la aceeaşi adresă din Londra, pe care o afişează public, ceea ce sugerează o reţea centralizată şi coordonată de un posibil acelaşi administrator.

Fenomenul ridică semne de întrebare cu privire la amploarea manipulării digitale, mai ales după rapoartele desecretizate ale serviciilor naţionale de informaţii care au confirmat că reţeaua chinezească TikTok a influenţat prin algoritmi uşor de manipulat alegerile prezidenţiale din România.

De asemenea, continuă Edupedu, postările acestor pagini sau ale altor pagini cu regim similar de postări, care îmbină propaganda politică şi imagini fără sursă, cu mesaje emoţionale, care sunt menite să capteze atenţia unui public format majoritar din adulţi, ajung în grupuri dedicate profesorilor şi personalului din învăţământ, după cum semnalează mai mulţi părinţi şi profesori pe adresa redacţiei.

Iar acolo impactul este major: cea mai mare categorie socio-profesională din aparatul de stat este expusă dezinformării şi imaginilor care promovează curente ultranaţionaliste şi extremiste, postări în faţa cărora profesorii şi părinţii nu au instrumente eficiente de apărare şi de blocare. Riscul ca intoxicarea reţelelor sociale cu mesaje neo-legionare, intercalate cu mesaje în abundenţă tradiţionaliste, să creeze o imagine utopică a societăţilor izolaţioniste, este uriaş, susţine analiza.

Conform Edupedu.ro, paginile analizate publică în mod constant conţinut emoţional, cum ar fi imagini cu copii, familii din mediul rural sau steaguri româneşti, pentru a atrage cât mai mulţi internauţi în această sferă de pe reţelele sociale şi pentru a-şi creşte audienţa rapid. Ele adună pe parcurs sute de mii de urmăritori, cărora în jurul alegerilor din România le livrează pe bandă rulantă mesaje politice manipulative sau îşi schimbă identitatea, devenind pagini pentru un candidat sau altul. Iar asta urmează modelul grupurilor de Facebook care, peste noapte, au devenit în jurul primului tur de prezidenţiale grupuri de susţinere pentru candidatul pro-rus Călin Georgescu.

Totodată, mai arată analiza, în postări este promovată inclusiv prezentatoarea Anca Alexandrescu de la Realitatea TV, post care îi oferă tribună în repetate rânduri fostului candidatul pro-rus şi cu discurs neo-legionar Călin Georgescu. Postul a fost sancţionat recent de mai multe ori de Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru minciunile despre intrarea României în război cu Rusia şi o presupusă implicare a omului de afaceri George Soros în decizia de anulare a alegerilor din România. Mai multe detalii aici.

Reamintim, în acest context, că o anchetă condusă de Intelligence Online şi de site-ul românesc de ştiri Snoop, sprijinită de Fondul european pentru jurnalism de investigaţie, IJ4EU, poate dezvălui acum amploarea reţelei pro-ruse care gravitează în jurul agenţiei de marketing AdNow, legată de Rusia, care joacă un rol-cheie în campania prezidenţială din România. Acelaşi operator şi-a făcut un nume pentru că a condus campanii anterioare de dezinformare în Europa.

Potrivit anchetei, AdNow era activ în România cu mult înainte ca activităţile sale să fie dezvăluite în 2021. Se pare că societatea a testat diverse strategii de interferenţă şi manipulare a informaţiilor în ţara est-europeană înainte de a le exporta pe scară mai largă în Europa.

Documentele financiare arată, de asemenea, că AdNow are legături financiare strânse de ani de zile cu România TV (RTV), care este cel mai urmărit canal de televiziune local din România şi care nu face niciun secret din părtinirea sa pro-rusă.

Postul RTV a fost amendat de peste o sută de ori şi sancţionat mai mult decât orice alt post de televiziune românesc de către autoritatea naţională de reglementare a mass-media (CNA) pentru difuzarea de informaţii false. Recent, postul a fost amendat cu 100.000 de lei (20.000 de euro) pentru difuzarea a 16 programe împotriva candidatului la preşedinţia României George Simion.

Conform investigaţiei, între 2016 şi 2020, aproape 100.000 de euro au tranzitat de la AdNow către România TV. Potrivit documentelor consultate de Snoop şi Intelligence Online, fondurile au provenit din două conturi situate în Letonia şi Cipru, ţări care nu sunt cunoscute pentru a fi deosebit de transparente.

Conform investigaţiei, AdNow a plătit România TV pentru a publica pe site-ul său reclame la medicina "alternativă", dar şi la investiţii financiare dubioase care îi atrăgeau pe telespectatori să câştige "bani uşor".

În ultimii ani, AdNow a efectuat plăţi regulate şi fixe de 7.000 de euro către RTV. Potrivit experţilor în publicitate online intervievaţi de Intelligence Online şi Snoop, aceste sume nu par să coincidă cu traficul înregistrat de site, de puţin peste 300.000 de vizitatori pe lună. Dar România TV nu este singurul mediu care a beneficiat de bani de la firma din Moscova.

Între 2016 şi 2020, în România, AdNow a efectuat plăţi în valoare totală de aproape 2 milioane de euro către societăţi româneşti. Această cifră nu ia însă în calcul eventualele plăţi în criptomonede sau cele efectuate prin firme de plăţi precum PayPal sau Revolut. AdNow difuzează în prezent reclame pe 85 de site-uri, inclusiv pe site-ul sârb al canalului european Euronews

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor