Assad îi transmite Papei Francisc că este gata pentru discuţii de pace, cu condiţii
alte articole
Într-un mesaj adresat Papei Francisc, preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a declarat că guvernul său este pregătit să participe la negocierile de pace de luna viitoare, dar a menţionat că celelalte ţări trebuie să oprească sprijinul acordat grupurilor teroriste angajate în războiul civil din ţară, a raportat sâmbătă agenţia SANA.
Assad a trimis mesajul prin intermediari, răspunzând cererii Papei Francisc de a se pune capăt violenţelor şi suferinţei din Siria.
"Mesajul a subliniat, de asemenea, că stoparea terorismului necesită ca ţările implicate în sprijinirea grupurilor armate teroriste să oprească furnizarea de orice fel de sprijin militar, logistic sau de formare, menţionând că acest sprijin a fost oferit de unii dintre vecinii Siriei şi de alte ţări cunoscute din Orientul Mijlociu şi din străinătate", a precizat SANA.
În mesajul său, Assad este de părere că această "criză va fi rezolvată prin dialog naţional între sirieni, sub o conducere siriană, fără intervenţie externă, pentru a le permite sirienilor să-şi determine viitorul şi conducerea prin buletinele de vot".
Mesajul vine înainte de o conferinţă de pace intermediată de Naţiunilor Unite, care va avea loc la Geneva între guvernul sirian şi opoziţia începe cu 22 ianuarie. Discuţiile de luna viitoare sunt numite Geneva 2.
Între timp, misiunea responsabilă cu eliminarea armelor chimice din Siria a declarat sâmbătă că este posibil să depăşească termenul limită (31 decembrie) pentru îndepărtarea substanţelor chimice cele mai critice, dar în general se fac "progrese importante".
Misiunea a dat vina pentru întârziere pe "volatilitatea continuă în condiţii generale de securitate" şi "provocările logistice cuplate cu vreme rea".
Misiunea comună ONU-OIAC (Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice) este responsabilă de supervizarea distrugerii arsenalului chimic al lui Assad în baza unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, care prevede dezarmarea chimică a Damascului până la jumătatea anului 2014.
Această rezoluţie a fost adoptată în urma unui acord dintre SUA şi Rusia, iar unul din efectele care le-a avut a fost îndepărtarea ameninţării cu intervenţia militară a americanilor care a fost vehiculată după atacul chimic din 21 august în apropiere de Damasc, soldat cu numeroase victime, printre care mulţi civili. Deşi atacul a fost atribuit de SUA şi aliaţii săi regimului condus de Assad, Damascul a negat vehement acest lucru şi a dat mereu vina pe rebeli.
Mai exact, vorbim despre un arsenal de 1.000 de tone de agenţi chimici şi de 290 de tone de arme chimice.
Războiul intern din Siria a început în martie 2011 când revoltele interne au marcat debutul unui conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate lui Bashar al-Assad. Conform rapoartelor ONU, la acest moment există circa 100.000 de victime, peste două milioane de sirieni s-au refugiat în ţările vecine şi aproximativ şase milioane s-au deplasat în interiorul ţării pentru a se proteja de conflict.