Siria: Câmpuri pentru "Căţeluşii Al-Qaeda" unde jihadiştii instruiesc copiii să ucidă

Siria: Taberele unde copiii învaţă să ucidă.
Siria: Taberele unde copiii învaţă să ucidă. (MOHAMMED ABED / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
18.12.2013

Se numesc "Căţeluşii lui Zarqawi", o referire la liderul decedat al Al-Qaeda din Irak, Abu Musab al-Zarqawi, brigăzile de copii pe care grupul jihadist Statul Islamic din Irak şi Levant, un grup legat de Al-Qaeda, le-a creat în Siria.

Existenţa acestor miliţii de copii este dovedită de un număr mare de clipuri video, pe care grupul le-a publicat pe web, în care sunt prezentaţi micuţii sirieni implicaţi în activităţi militare. Scopul nu este doar acela de a aduce noi arme în războiul împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, dar, de asemenea, de a îndoctrina tinerele generaţii ale unei ţări conduse de zeci de ani de un regim secular. Ştirea a fost raportată în diverse publicaţii: Adnkronos, Aki, Washington Post.

Copiii care apar în videoclipuri sunt între 10 şi 14 ani. Câte unul poate chiar mai mic. Ei ascultă "lecţiile" instructorilor cu faţa acoperită, îmbrăţişează puşti, la brâu au curele pline cu cartuşe pentru mitraliere. În unele videoclipuri sunt înfăţişaţi într-o cantină în timp ce consumă cu bucurie masa servită în boluri colorate şi desenate, cum ar fi cele care se pot vedea într-o grădiniţă sau într-o şcoală normală.

Steven Stalinsky, director al Middle East Media Reserach Institute din Washington, surprinde asemănări tulburătoare între "Căţeluşii lui Zarqawi" şi "Păsările Paradisului", miliţia de copii care a fost creată cu un deceniu în urmă în Irak destinată să desfăşoare operaţiuni militare şi atentate sinucigaşe. "Aceasta este o ameninţare serioasă pentru viitor - spune Stalinsky - Aceştia sunt fiii Al-Qaeda".

Multe agenţii ONU, Human Rights Watch şi alte ONG-uri au denunţat deja exploatarea copiilor soldaţi în Siria, făcută atât de către grupuri rebele - inclusiv grupurile seculare recunoscute de către Occident – cât şi de regim. Ei sunt folosiţi pentru a sprijini operaţiunile de suport sau în luptă reală şi lucrează în calitate de profesionişti în depozitele şi transportul de arme atunci când nu sunt folosiţi ca scuturi umane. În impunerea unor restricţii privind acordarea de ajutor non-militar în Siria, anul trecut, administraţia SUA a lui Barack Obama a făcut referire tocmai la utilizarea copiilor soldaţi.

Dar cazul "Căţeluşilor lui Zarqawi" pare a fi un "salt calitativ''. Copiii nu sunt utilizaţi numai în tranzacţiile de diferite tipuri, ci sunt de asemenea îndoctrinaţi cu extremismul religios - care a lipsit din Siria până la explozia revoltei anti - Assad, în 2011. Militanţii Statul Islamic din Irak şi Levant "au înţeles că aceşti copii sunt viitorul şi de aceea trebuie să-i convingă şi să-i îndoctrineze la cauza jihadistă", spune Aaron Zelin, un expert de jihad de la Washington Institute for Near East Policy.

În ultimele luni, alte filme postate pe web au arătat militanţi ai Statului Islamic sau ai grupului jihadist Frontul Al-Nusra (un alt grup legat cu Al-Qaeda) în vizită în şcolile siriene. Jihadiştii făceau cadouri elevilor cărţi islamice şi mâncare. Şi mai presus de toate, îi învăţau că dacă te afli în faţa unui "eretic" alawit ca Assad, trebuie să-l omori "deoarece este un necredincios".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor