Siria: Un alt masacru în Alep, circa 80 de morţi dintre care 40 de copii

Siria: Alep, 15 Decembrie, 2013.
Siria: Alep, 15 Decembrie, 2013. (MOHAMMED AL-KHATIEB / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
16.12.2013

O altă zi sângeroasă în Siria. Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului, doar ieri numărul victimelor ajunsese la peste 150. În oraşul simbol al insurgenţilor, Alep, elicopterele guvernului ar fi lovit diverse cartiere, omorând mulţi copii.

Peste 150 de morţi, mai mult de 80 numai în Alep, inclusiv 40 de copii. Acesta este bilanţul unei alte zile de război civil în Siria furnizat de către activiştii comitetelor locale ale opoziţiei siriene şi raportate de Rainews.

Grupurile siriene pentru drepturile omului au denunţat faptul că forţele armate ale Damascului au bombardat zonele civile care se află încă în mâinile rebelilor, aruncând din elicoptere butoaie pline cu explozibili. Atacul a afost direcţionat către cartierele din Sakhur, Ard al-Hamra şi Haydariyeh, provocând cel puţin 83 de morţi, printre care mulţi copii şi zeci de răniţi. Bilanţul anterior a fost de 36 de decese. Peste tot în ţară, duminică, un număr de 135 de persoane au fost ucise, inclusiv 38 de minori.

Atacurile au avut loc după ce Semiluna Roşie siriană a predat o încărcătură de produse alimentare şi medicamente la închisoarea din Alep, asediată de rebeli de opt luni.

Denunţul Observatorului sirian pentru drepturile omului este însotit de un clip video în care se poate vedea un incendiu pe o stradă acoperită de moloz şi praf, după un raid aerian al aviaţiei regimului sirian, în cartierul de Karam el- Beik. Alte clipuri au arătat oameni care transportă răniţii înveliţi în pături şi buldozere care elimină molozul dintr-un cartier distrus.

Voluntarii de la apărarea civilă au explicat pentru Al Jazeera că au încercat toată noaptea să acorde asistenţă. "Mai mult de zece zone din Alep au fost afectate de bombardamente grele, cu rachete şi explozibili băgate în butoaie", a declarat un membru al protecţiei civile, cu o tehnică numită cea a „pământului pârjolit” care este din ce în ce mai folosită în ultima vreme de către forţele loiale regimului lui Bashar al-Assad.

Ca răspuns la atac, diverse facţiuni rebele au avertizat că toate instalaţiile militare şi de securitate ale raionului au devenit în mod automat ţinte legitime şi au dat 24 de ore de timp locuitorilor din zonele afectate să se îndepărteze.

Într-un interviu la Al Jazeera, Andrew Tabler, un analist de la Institutul din Washington pentru Politica Orientului Apropiat, a declarat că cel mai recent atac prezintă determinarea regimului lui Assad să reia oraşul Alep. "Regimul lui Assad are trupe să recupereze zona. Întrebarea este dacă acesta are suficiente trupe pentru a-l deţine", a spus Tabler.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor