Asociaţiile pacienţilor faţă în faţă cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii

Asociaţiile de pacienţi atenţionează guvernul Cioloş asupra pericolului reprezentat de noua metodologie de stabilire a preţului medicamentelor de uz uman
Gina Zaragiu
19.10.2016

alte articole

Medicamente generice (Facebook)
Gina Zaragiu
19.10.2016

Asociaţiile de pacienţi consideră că noua metodologie de stabilire a preţului medicamentelor de uz uman va accentua criza medicamentelor din România. "În sprijinul acestei afirmaţii, vă rugăm să găsiţi mai jos citatele din Nota de Fundamentare a Hotărârii Guvernului privind aprobarea Metodologiei privind modul de calcul şi procedura de avizare şi aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizaţie de punere pe piaţă în România, aflată în transparenţă decizională pe siteul Ministerului Sănătăţii, se precizează în comunicatul de presă intitulat: "BIROCRAŢIA UCIDE PACIENŢII - EPISODUL 4" remis redacţiei Epoch Times de Asociaţiile de pacienţi.

“În luna iulie a anului 2015 a fost realizată pentru prima dată, după 6 ani de la intrarea în vigoare a Ordinului nr. 75/2009, reanalizarea anuală a preţurilor medicamentelor, fapt care a dus la o scădere bruscă între 16-25% a preţurilor medicamentelor reglementate prin ordin. Acest lucru a avut ca rezultat şi o creştere masivă a exporturilor paralele, de până la 65% pentru unele produse, cu impact negativ asupra accesului pacientului român.

Din informaţiile furnizate de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, rezultă că în perioada 01.01.2015 - 29.02.2016 a fost înregistrat un număr de 1175 de notificări de necomercializare din partea deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă, motivele invocate fiind în principal de natură comercială (1085). În cazul a 274 de astfel de notificări, corespunzătoare unui număr de 159 denumiri comune internaţionale (DCI), aceste medicamente reprezintă singura alternativă autorizată pentru respectiva denumire comună internaţională; aceste medicamente se adresează în principal domeniilor neurologic, oncologic, infecţioaselor, cardiovascular. “

Cu toate că în Nota de Fundamentare sunt prezentate clar efectele reducerilor de preţuri din anii anteriori, Ministerul Sănătăţii continuă aceeaşi politică dezastruoasă de reducere a preţurilor medicamentelor de uz uman, practic aceasta va duce la retragerea şi mai multor medicamente din România, fapt cu efecte foarte grave asupra pacienţilor cronici care nu vor mai avea acces la medicamentele atât de necesare pentru controlarea bolilor de care suferă", se mai arată în comunicat.

Comunicatul este semnat de Cezar Irimia – Alianţa Pacienţilor Cronici din România, Radu Gănescu – Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Vasile Barbu – Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, Rozalina Lăpădatu – Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Marinela Debu – Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România şi Gheorghe Ţache – Asociaţia Transplantaţilor din România.

În context redăm mai jos câteva dintre declaraţiile făcute de reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi referitoare la noua metodologie de stabilire a preţului medicamentelor de uz uman.

Vasile Barbu, Preşedinte al Alianţei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP): "Nu înţelegem de ce pentru o ţară din Uniunea Europeană, în anul 2016, ne concentrăm pe lista medicamentelor esenţiale, dar ignorăm cu totul faptul că dispar medicamentele din farmacii în timp ce lista medicamentelor gratuite şi compensate este actualizată cu foarte mare dificultate. Stabilirea preţurilor la medicamente face parte din mecanismele economice ale sistemului de sănătate, însă nu trebuie scăpat din vedere că, de fapt, scopul îl reprezintă asigurarea sănătăţii populaţiei, ca obligaţie pentru stat, având în vedere dreptul fundamental la viaţă şi la sănătate. Or, degeaba se impun preţuri mici la medicamente sub falsa justificare a creşterii accesului dacă, în final, ele nu vor fi accesibile pacienţilor, tocmai din cauza acestor politici nocive de preţ”.

Cezar Irimia, Preşedinte al Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR): "Ne confruntăm cu o criză a medicamentelor fără precedent. Autorităţile au uitat că orice măsură în domeniul Sănătăţii trebuie să fie în beneficiul pacienţilor români. La nivel declarativ le pasă şi iau măsuri, dar de fapt măsurile rămân doar pe hârtie şi medicamentele tot nu ajung la pacienţi. Medicii nu pot prescrie medicamentele nou incluse pe lista de compensate pentru că nu au fost scrise protocoalele, iar pacienţii îşi caută cu disperare medicamentele în ţările vecine. Primim zilnic zeci de strigăte de ajutor prin call-center-ul nostru, dar nici noi nu îi putem ajuta”.

Radu Gănescu, Preşedinte al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC): "După ce Guvernul şi Ministerul păreau că au înţeles esenţa problemei, faptul că preţurile mici duc la lipsa medicamentelor, se pare că n-au avut curajul să ia deciziile corecte. Suntem de-a dreptul dezamăgiţi şi ne temem pentru viitorul nostru”.

Rozalina Lăpădatu, Preşedinte al Institutului pentru Dezvoltare în Sănătate şi Educaţie (IDSE): "Nu înţelegem care este îmbunătăţirea adusă de metodologia recent propusă de autorităţi. În continuare se vorbeşte de scăderea preţurilor sub minimul european deja impus ceea ce înseamnă că toate riscurile privind dispariţia medicamentelor de pe piaţă rămân neschimbate. De fapt, se înlocuieşte o incertitudine cu certitudinea că nu există nicio şansă să stopăm dispariţia medicamentelor de pe piaţă.”

Ce urmează?

Miercuri, 19 octombrie, la ora 16:00, la sediul Institutului Naţional de Sănătate Publică, are loc dezbaterea cu tema: „Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Metodologiei privind modul de calcul şi procedura de avizare şi aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizaţie de punere pe piaţă în România”, care va aduce faţă în faţă Asociaţiile pacienţilor si reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor