Voiculescu pune gând rău corupţiei din sistemul medical. Achiziţiile şi sponsorizările medicilor în vizor
alte articole
Ministerul Sănătăţii intenţionează o adevărată revoluţie în sistemul sanitar, "revoluţie" în direcţia transparentizării modului de lucru din spitale. Astfel, un proiect de hotărâre de Guvern supus dezbaterii publice prevede că unităţile sanitare vor fi obligate să dea publicităţii atât informaţiile despre achiziţiile făcute, cât şi despre sponsorizările primite de medici de la producătorii sau distribuitorii de medicamente, dispozitive sau echipamente medicale, precum şi de la asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale finanţate de aceştia, relatează republica.ro.
De asemenea, spitalele de stat vor trebui să fie transparente în ceea ce priveşte studiile clinice derulate în cadrul lor şi să publice analiza internă a riscurilor şi vulnerabilităţilor la corupţie.
Nu în ultimul rând, unităţile medicale vor face publice şi indicatorii de performanţă realizaţi de managerii instituţiilor spitaliceşti, conform contractului de management.
„Spitalele private care au încheiate contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate sau care folosesc patrimoniul public, au obligaţia de a implementa mecanismul privind asigurarea transparenţei în sistemul de sănătate, pentru următoarele domenii de interes: a) Veniturile obţinute prin furnizarea serviciilor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate sau prin utilizarea patrimoniului public; b) Sponsorizările, plata investigatorilor în cadrul studiilor de cercetare clinică şi orice alte tipuri de transferuri de valoare primite de profesioniştii din domeniul medical aflaţi în relaţii contractuale cu spitalul privat, de la producători, deţinători de autorizaţii de punere pe piaţă sau distribuitori de medicamente, dispozitive sau echipamente medicale, precum şi asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale finanţate de aceştia; c) Studiile clinice derulate în cadrul spitalului privat”, se arată în proiectul de hotărâre de Guvern.
Nu doar spitalele sunt vizate de schimbări. La rândul lor, producătorii şi distribuitorii de medicamente şi dispozitive medicale vor trebui să implementeze mecanismul privind asigurarea transparenţei în sistemul de sănătate în ceea ce priveşte sponsorizările către personalul medical, organizaţiile profesionale sau organizaţiile de pacienţi, şi studiile clinice finanţate şi derulate în sistemul de sănătate românesc, arată sursa citată
Reamintim că noul proiect de HG vine după o serie de scandaluri răsunătoare ce au zguduit sistemul de sănătate, nemaifiind pentru nimeni un secret că multe licitaţii sunt câştigate de firme de casă şi că de multe ori unităţile medicale achiziţionează aparatură supraevaluată şi care nu corespunde nevoilor stringente. Secţia de Mari Arşi de la Spitalul Floreasca, de exemplu, a alocat 23% din banii pentru dotări cumpărării unui echipament care nu are legătură cu îngrijirea marilor arşi. Acesta a fost cumpărat cu de trei ori preţul pieţei de la o firmă a unui prieten al fostului primar Oprescu, arată Rise Project.
Tot recent, procurorii Parchetului General au descoperit că în jur de 50 de medici psihiatri sunt acuzaţi că au testat medicamente psihotrope pe pacienţi, fără a avea acordul lor. În unele cazuri, medicii au mers până la a falsifica diagnostice şi fişe medicale.