Ministerul Sănătăţii: Veste bună - remuneraţia medicilor pentru gărzi a crescut cu până la 90%

Mai mulţi bani pentru medici. Remuneraţia pentru gărzile efectuate a crescut cu până la 90% de la 1 octombrie, a anunţat ministerul condus de Vlad Voiculescu.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Plata gărzilor suplimentare pentru medici se face acum prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august 2016, iar plata majorată pentru aceste gărzi va fi primită începând cu data de 15 noiembrie, reiese dintr-un comunicat de presă remis luni de Ministerul Sănătăţii.

"Astfel, garda unui medic primar, gradaţia 5, va fi plătită în zilele lucrătoare cu 781 de lei brut (la un spor de 25%) şi cu 1.094 de lei brut (la sporul maxim de 75%). În zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale, venitul din gardă va ajunge la 1.667 de lei brut. Un medic specialist, gradaţia 5, va primi pentru o gardă efectuată în cursul săptămânii 614 lei brut (la un spor de 25%) şi 860 de lei brut (la un spor de 75%). Pentru găzile din weekend şi din zilele declarate sărbători legale, acelaşi medic va încasa 1.310 lei brut", se arată în comunicatul citat.

Potrivti Ministerului Sănătăţii, şi în cazul medicilor rezidenţi care efectuează gărzi în condiţiile legii, acestea vor fi plătite cu sume între 435 de lei brut şi 1.147 de lei brut, în funcţie de anul de rezidenţiat şi de sporul aplicat (25% sau 75% în cursul săptămânii şi 100% pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale).

"De asemenea, gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial. Gărzile vor fi considerate atât vechime în muncă, cât şi vechime în specialitate. De asemenea, contractul de muncă pentru gărzi va da dreptul la concediu de odihnă plătit proporţional cu timpul lucrat pentru medicii care efectuează numai gărzi sau pentru cei care fac gărzi în alt spital decât cel la care sunt angajaţi", mai transmite ministerul condus de Vlad Voiculescu.

Aşa-numita "gardă obligatorie" va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce este un element de noutate. În plus, medicii care au obţinut titlul de doctor în ştiinţe medicale începând cu anul 2010 vor primi sporul legal de 15% care, până la 1 august, nu mai fusese acordat.

Fondurile pentru plata gărzilor vor fi puse la dispoziţia spitalelor în mod distinct de către Casele judeţene de asigurări de sănătate şi a Municipiului Bucureşti, conform Ordonanţei de Urgenţă 43/2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne