Scandalul medicamentelor sub cheie de la spitalul Sf. Pantelimon. Elena Voicu, cercetată disciplinar
alte articole
Medicul Elena Voicu - cea care, în data de 4 iunie dezvăluia presei că medicamentele din programul naţional pentru terapie intensivă (AP -ATI) erau încuiate într-un dulap la care medicii nu aveau acces a fost, joi, în centrul unei furtunoase şedinţe de cercetare disciplinară. Cercetarea ar fi fost solicitată de Ministerul Sănătăţii, a afirmat preşedintele Comisiei de Disciplină.
De-a lungul şedinţei, doctoriţei nu i-au fost comunicate acuzaţiile care i se aduc, lucru considerat inadmisibil atât de către medic cât şi de către avocatul acesteia, care a remintit că Elena Voicu s-a adresat presei în calitate de avertizor public, pentru a dezvălui grave disfuncţii în instituţie şi că ar trebui decorată pentru ceea ce a făcut, nu anchetată, mai ales că, după ce doctoriţa a făcut publică problema medicamentelor sub cheie, aceasta s-a rezolvat.
Reamintim că medicul Elena Voicu, de la Spitalul "Sfântul Pantelimon", semnala presei pe 4 iunie a.c. că dulapul cu medicamente achiziţionate prin programul AP-ATI din secţia Anestezie Terapie Intensivă este ţinut închis cu cheie, cheie care peste noapte era luată acasă de o asistentă, ulterior destituită din funcţie. Ulterior, doctoriţa a mai acuzat că şefa secţiei ATI decidea cine beneficiază de tratament în cadrul programului şi că de medicamente ar avea parte prioritar pacienţii tineri.
"Noi (medicii n.r.) eram certaţi că de ce am băgat cutare pacient în program, că e prea în vârstă etc. şi să fim siguri că pacientul trăieşte. De nenumărate ori am fost certată, după o gardă, că pacientul a murit şi i-am crescut mortalitatea", a reamintit Voicu astăzi în cadrul audierilor.
Doctoriţa a reamintit că, înainte să vorbească cu presa - în data de 4 iunie, după o gardă în care a găsit dulapul de medicamente încuiat şi nu a avut acces la medicaţie - s-a izbit de o situaţie similară şi pe 30 mai, când în timpul unei gărzi a avut nevoie de un medicament şi nu l-a găsit, pentru ca a doua zi să constate că medicamentul respectiv exista în dulapul încuiat.
"În 30 mai a început totul, fiind de gardă cu o zi înainte. Dimineaţa la ora 7 am avut un pacient extrem de grav, ciroză, am avut nevoie de Controloc. Am deschis dulapul mic ("aparat", în limbajul de specialitate n.r.), nu era. Am spus familiei, familia a cumpărat. La ora 7 a.m. când a venit asistenta - şefă, a deschis dulapul mare şi acel medicament era. M-am supărat, imediat m-am adresat managerului. (...)
În 4 iunie am intrat în gardă, am constatat lipsa a mai multe medicamente şi lipsa în continuare a cheii, lipsa accesului la dulapul mare. Ma adresasem înainte conducerii care nu a rezolvat problema. În baza legii avertizorului m-am adresat presei şi iată că acum avem acces la medicamente. (...) Ce ne faceam în situaţia în care în dulapul mic e lăsată o cantitate insuficientă de medicamente şi farmacia e închisă? Dădeam telefon să vină cu cheia? Poate murea pacientul!", a declarat Voicu.
Pe de altă parte, şeful Comisiei de Disciplină, conf. dr. Sorin Costel Stamate, a reamintit că, după ce Voicu s-a adresat conducerii spitalului, vinovaţii de această situaţie au fost înlocuiţi din funcţie şi ei i s-a oferit conducerea programului AP-ATI iar doctoriţa a refuzat. În ceea ce priveşte acuzaţiile conform cărora pacienţii în vârstă de pe ATI ar fi fost discriminaţi, Stamate a precizat că, potrivit datelor, din 164 pacienţi trataţi în acest program, 38 erau din categoria 70 – 79 de ani, 24 de pacienţi erau între 80 – 89 de ani, 2 din 90 – 92 ani şi 3 de vârstă neprecizată - fără CNP - aparent peste 70 de ani. Şeful secţiei a mai pus o serie de alte întrebări legate de aspecte birocratice - dacă doctoriţa a semnalat, dacă a cerut la farmacie, dacă se putea prevedea necesarul de medicamente etc, întrebări considerate neavenite de Elena Voicu şi de avocatul acesteia. De asemenea, Stamate a acuzat-o pe Voicu că ar fi declarat presei ca rata de infecţii nosocomiale din spitale e de 99,9%, lucru pe care doctoriţa l-a negat vehement.
Acuzaţiile concrete pentru care este cercetată disciplinar nu i-au fost comunicate Elenei Voicu ci doar faptul că ancheta a fost dispusă în urma unui raport al Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, raport pe care doctoriţa l-a contestat.
"Prima întrebare a Corpului de Control a fost "ce aţi căutat să mergeţi mai departe de manager?” Sunt foarte multe afirmaţii false în raportul Corpului de Control. Corpul de Control nu a fost corect. Eu îl contest!", a declarat Voicu.
Prezent la şedinţa Comisiei de disciplină, preşedintele ActiveWatch, Mircea Toma, a opinat, după încheierea discuţiilor, că ancheta trebuia să vizeze motivele pentru care medicul nu a avut acces la cheia dulapului cu medicamente, nu de ce s-a adresat aceasta presei şi a remintit importanţa instituţiei avertizorului public.
"Nu ştim acum de ce a fost organizată această audiere. Ieşirea din această întrebare a preşedintelui Comisiei de disciplină a fost că aşa li s-a cerut în urma anchetei făcute de corpul de control al ministerului. Ministerul ar fi solicitat această audiere.
"E foarte public ce a făcut dna doctor, a ieşit şi a anunţat presa că nu are acces la nişte medicamente din cauza unei chei. Cheia poate să pară un subiect minor... e o cheiţă. Dar de cheia aceea poate să depindă viaţa unor oameni, iar noi asistăm acum la felul în care se poate muri din cauza indolenţei, birocraţiei, malpraxisului. (...) Soarta doctoriţei care este, din punctul nostru de vedere, un autentic avertizor de integritate, este una de asumare a furtunii din instituţia în care lucrează pentru că a denunţat disfuncţii clare. Faptul că ea nu a avut în timpul gărzii acces la medicamente care pot salva viaţa unui om e suficient ca după aceea ancheta să vizeze motivele pentru care nu a fost cheia, nu de ce a făcut ea publică informaţia", a declarat preşedintele ActiveWatch Mircea Toma, ulterior şedinţei Comisiei de Disciplină.
"Instituţia avertizorului public este una dintre instituţiile importante pentru că deschide un al doilea front important pentru combaterea corupţiei şi disfuncţiilor. Ai pe de parte DNA-ul, dar dacă omul de rând se luptă din poziţia pe care o are cu acest inamic atunci îl pune imediat în dificultate. (...)
Faptul că acum se vede că un avertizor poate să înfrunte instituţia e un model pentru funcţionarea noastră, nu pot decât să o reaplaud pe dna doctor pentru că face şi şcoală pentru ţara asta nu doar pentru instituţia în care lucrează, a adăugat Toma.
Povestea dulapului cu medicamente
Dulapul la care nu a avut acces Elena Voicu conţine medicamente cumpărate în cadrul programului AP - ATI, program care, la spital Sf Pantelimon, era coordonat de doctoriţa Laura Constantinescu - audiată şi ea astăzi în Comisia de Disciplină.
Respectivul program oferă un buget suplimentar bugetulelor alocate de către spitale secţiilor de Terapie Intensivă pentru monitorizarea, tratamentul şi îngrijirea pacienţilor critici. Nu toţi pacienţii de pe ATI primesc însă medicaţie prin acest program, ci doar cei aflaţi în stare critică. Aceştia beneficiază, pe lângă tratamentul acordat de spital şi de medicamente mai scumpe cumparate prin AP-ATI.
Respectivele medicamente nu erau ţinute nu în farmacia spitalului - pe motiv că n-ar fi fost spaţiu - ci într-un dulap pe secţie, la care aveau acces doctoriţa Constantinescu şi încă 4 asistente. Dulapul era ţinut sub cheie, cheie care seara era luată acasă de o asistentă care locuia lângă spital. Din acest dulap era aprovizionat, pentru uzul medicilor de gardă, un dulăpior mai mic, numit "aparat". Se pare însă că stocul de medicamente din "aparat" nu acoperea întotdeauna nevoile pacienţilor, caz în care doctorii trebuiau să sune la asistenta care avea cheia şi să o cheme de acasă.
Problema care se ridică este însă că nu întotdeauna un pacient într-o situaţie critică poate rezista până apare la spital cu cheia o asistentă trezită noaptea din somn.
Mai merită menţionat că, în urma controlului intern declanşat în urma discuţiilor avute pe 30 mai de doctoriţa Voicu Elena cu managerul spitalului, s-au descoperit neregularităţi, mai exact un anumit medicament - Colistin - era în cantitate mult mai mare decât cea din stocul declarat. Potrivit doctoriţei Constantinescu şi altor medici, acest lucru s-ar putea datora unei disfuncţionalităţi a softului de gestiune plus faptului că medicamentul respectiv se prescrie în cantităţi foarte mari iar uneori prescrii reţeta, medicamentul vine, pacientul moare peste weekend şi dacă nu se face retur, medicamentul rămâne pe stoc.
"E foarte clar că nu a existat nici verificare nici control. (...) După părerea noastră, surplusul este o problemă organizatorică la Terapie Intensivă. Sigur, sunteţi în primul rând medic şi abia după aceea gestionar dar v-aţi luat această atribuţie!", a punctat şeful Comisiei de Disciplină."
Merită menţionat că după ce doctoriţa Voicu s-a adresat presei, problema semnalata de ea s-a rezolvat, în prezent medicii având acces la medicamente.
Revenind la cercetarea disciplinară de astăzi, comisia va înainta un raport comitetului director al Spitalului. Sancţiunile - în cazul în care se va ajunge la aşa ceva - pot varia de la avertisment la desfacerea contractului de muncă.