Armistiţiu la orizont? Cabinetul israelian se va reuni pentru a discuta acordul de încetare a focului din Liban

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, vorbeşte în timpul Adunării Generale a Naţiunilor Unite (UNGA) din New York, SUA, pe 27 septembrie 2024 (Getty Images)
Redacţia
26.11.2024

Cabinetul israelian se va reuni pentru a discuta aprobarea unei încetări a focului cu scopul de a pune capăt temporar ostilităţilor cu miliţia libaneză Hezbollah, potrivit BBC.

Armistiţiul propus ar fi pentru o perioadă iniţială de 60 de zile şi ar include retragerea forţelor israeliene din Liban, conform rapoartelor mass-media.

În schimb, Hezbollah şi-ar înceta prezenţa la sud de râul Litani, la aproximativ 30 km nord de graniţa internaţională, şi ar fi înlocuit de trupele armatei libaneze.

Chiar dacă diplomaţii au sugerat luni că un acord este aproape, luptele feroce au continuat, autorităţile libaneze raportând cel puţin 31 de morţi în urma atacurilor aeriene israeliene, iar Hezbollah a lansat rachete asupra Israelului.

Miniştrii sunt aşteptaţi să voteze asupra acordului în timpul reuniunii de marţi, potrivit publicaţiei Haaretz.

Potrivit Reuters, un oficial israelian de rang înalt a declarat că reuniunea este destinată să aprobe textul acordului. Patru surse libaneze de rang înalt au declarat că se aşteaptă ca SUA şi Franţa - un aliat de lungă durată al Libanului - să anunţe o încetare a focului iminentă.

Potrivit Canalului 12 din Israel, posibilul acord include:

  1. O încetare reciprocă a focului
  2. O prezenţă a IDF în Liban pentru o perioadă de până la 60 de zile
  3. Armata libaneză înlocuieşte FDI pe măsură ce aceasta se retrage
  4. Nicio zonă tampon ocupată de Israel în sudul Libanului
  5. Conducerea de către SUA a comitetului format din cinci ţări înfiinţat pentru a monitoriza punerea în aplicare a încetării focului
  6. Supravegherea de către guvernul libanez a achiziţiilor şi producţiei de armament în ţară

În plus, SUA ar emite o scrisoare prin care ar recunoaşte dreptul Israelului de a ataca Libanul în cazul în care Hezbollah ar încălca acordul.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu ar fi aprobat acordul „în principiu”. Vicepreşedintele parlamentului libanez, Elias Bou Saab, a declarat că în prezent „nu există obstacole serioase” în calea unei încetări a focului „cu excepţia cazului în care Netanyahu se răzgândeşte”.

Preşedinţia franceză a declarat luni seara că negocierile au „avansat semnificativ” şi a îndemnat Israelul şi Hezbollah să „profite rapid de această oportunitate”.

„Credem că am ajuns în acest punct în care suntem aproape”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby. Dar el a adăugat: „Nu am ajuns încă acolo”.

Dar ministrul israelian de extremă dreapta pentru securitate naţională, Itamar Ben-Gvir, s-a pronunţat împotriva unei încetări a focului.

El a declarat că Israelul ar trebui să continue războiul până la „victoria absolută” şi, adresându-se lui Netanyahu pe X, a spus: „Nu este prea târziu pentru a opri acest acord!”.

Autorităţile libaneze au declarat că orice acord de încetare a focului ar trebui să se limiteze la termenii Rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, care a pus capăt războiului din 2006 dintre Hezbollah şi Israel.

Rezoluţia include retragerea luptătorilor şi a armelor Hezbollah în zonele situate între linia albastră - frontiera neoficială dintre Liban şi Israel - şi râul Litani, la aproximativ 30 km de graniţa cu Israelul.

Israelul susţine că aceasta nu a fost niciodată respectată pe deplin, în timp ce Libanul afirmă că încălcările israeliene au inclus zboruri militare deasupra teritoriului libanez.

Deşi negocierile dintre Israel şi Hezbollah păreau să dea roade, discuţiile paralele pentru a pune capăt războiului din Gaza sunt în impas de luni de zile. Luna aceasta, Qatarul s-a retras din rolul său de mediator între Israel şi Hamas, grupul militant palestinian cu care Israelul luptă în Gaza.

Războiul din Liban a început la 8 octombrie anul trecut, când Hezbollah a lansat rachete asupra Israelului în sprijinul atacului mortal al Hamas din ziua precedentă.

Obiectivul declarat al Israelului este de a permite întoarcerea a aproximativ 60.000 de locuitori care au fost strămutaţi din comunităţile din nordul Israelului din cauza atacurilor Hezbollah.

În septembrie, Israelul a lansat o escaladare majoră a războiului împotriva miliţiei, distrugându-i o mare parte din infrastructură şi armament şi ucigându-i liderul Hassan Nasrallah şi alte personalităţi importante.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor